TÜBİTAK Hukuk Hizmetleri Başkanlığı

Hukuk Hizmetleri Başkanlığı Görevleri

  • Kurumun taraf olduğu adli ve idari davalarda, iç ve dış tahkim yargılamasında, icra işlemlerinde ve yargıya intikal eden diğer her türlü hukuki uyuşmazlıklarda idareyi temsil eder, dava ve icra işlemlerini vekil sıfatı ile takip eder.
  • İdarece hizmet satın alma yoluyla temsil ettirilecek dava ve icra takipleri ve tahkim ile ilgili işlemleri koordine eder, izler ve denetler.
  • İdare hizmetleriyle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan mevzuat taslaklarını, idare birimleri tarafından hazırlanan mevzuat taslakları ile düzenlenecek her türlü sözleşme ve şartname taslaklarını, idare ile üçüncü kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin işleri ve idare birimlerince sorulacak diğer işleri inceleyip hukuki mütalaasını bildirir.
  • Anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında alır, uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümü konusunda mütalaa verir.
  • İdarenin amaçlarını daha iyi gerçekleştirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalışmalarını temin etmek amacıyla gerekli hukuki teklifleri hazırlar.
  • Hukuki uyuşmazlık değerlendirme komisyonunun sekretarya hizmetlerini ve idaresince verilen diğer görevleri yürütür.

Hukuk Hizmetleri Başkanlığı aşağıdaki birimlerden oluşur:

  1. Dava Takip Birimi: Kurumun taraf olduğu adli ve idari davalarda, iç ve dış tahkim yargılamasında, icra işlemlerinde ve yargıya intikal eden diğer her türlü hukuki uyuşmazlıklarda idareyi temsil etmekle, dava ve icra işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmakla sorumlu birimdir. Ayrıca Hukuk Hizmetleri Başkanı tarafından intikal ettirilen konularla ilgili hukuki mütalaa hazırlar ve verilen diğer görevleri yerine getirir.
  2. Fikri Haklar Birimi: Marka, patent, endüstriyel tasarım, entegre devre topografyaları, fikir ve sanat eserleri gibi fikri ve sınai haklarla ilgili tescil mercilerine yapılan ulusal ve uluslararası başvuruları yapmak ve takip etmek ve Patent Teşvik Programının “Üçlü (Triadic) Patent Başvurularının Araştırma Raporundan Sonraki İşlem Ücretlerinin Desteklenmesi” türüne ilişkin destek programının yürütülmesine destek vermekle sorumlu birimdir.
  3. Mevzuat ve Düzenlemeler Birimi: Kurum mevzuatının geliştirilmesi ve uygunluğu konusunda ilgili birimlerle koordinasyon içinde çalışmalar yapmak; Kuruma görüş için gönderilen mevzuat taslaklarını ilgili birimlerin de görüşünü almak suretiyle inceleyerek Kurum görüşünü oluşturmak, mevzuatın erişilebilirliğini sağlamak konusunda ilgili birimlerle işbirliği içinde çalışmalar yapmakla sorumlu birimdir.
  4. Bilgi Edinme Birimi: 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu ve bağlı mevzuatında tanımlanan Bilgi Edinme Biriminin yerine getirmesi gereken görevleri ifa eder.

Av. Mustafa ÜLKÜ
Hukuk Hizmetleri Başkan V.

Yönetici Asistanı
Tel: 0(312) 426 81 75
Tel: 0(312) 468 53 00/4614
E-Posta: sibel.dogru@tubitak.gov.tr

Adres:
TÜBİTAK HUKUK HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

Atatürk Bulvarı No: 80 - 06100 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: 0(312) 426 81 75
Faks: 0(312) 468 46 93
E-Posta: hukuk@tubitak.gov.tr