“Umman İle İş Birliğimiz Gelişiyor”

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Umman Yükseköğretim, Araştırma ve Yenilik Bakanı Prof. Rahma bint Ibrahim Al Mahrooqi’nin daveti ile Umman’da temaslarda bulundu.

Bakan Al Mahrooqi ile görüşmesinde taraflar arasındaki bilim temelli iş birliği fırsatları değerlendirildi. Bu kapsamda ikili çalışma grubunun önemi vurgulandı. Buna göre grubun amacı ikili iş birliği anlaşmasını imzalanması için sürecin takibi ve akabinde ilk ortak çağrının açılması için gereken çalışmaların yürütülmesi olarak belirtildi.

Arap Açık Üniversitesine gerçekleştirilen ziyarette  Rektör Yardımcısı Muneer Ahmed Al Zaidi ile görüşen Mandal, öğrenci sayısı ve açık programlar hakkında bilgi aldı, Anadolu Üniversitesi hakkında detaylı bilgi paylaştı. Prof. Dr. Mandal,  TÜBİTAK’ın gençlere yönelik yaptığı programlardan bahsetti.

TÜBİTAK Başkanı, Umman’ın en köklü eğitim kurumlarından, Sultan Qaboos Üniversitesi’ni ziyaret etti. Rektörü H. H. Sayyid Dr. Fahad Bin Al Julanda Al Said ile görüşen Mandal, TÜBİTAK programları hakkında bilgi verdi, “Üniversitenin ilk dönemlerinden itibaren TÜBİTAK projelerine ve yarışmalarına başvuran öğrenciler, TÜBİTAK tarafından destek alabiliyor ve bu sayede küçük yaşta kendi işlerini kurabiliyorlar. Böyle yapılmazsa o gençliği kaybederiz” ifadelerini kullandı.  Ziyaret sırasında araştırma ekosistemimi, iki ülke arası yenilikçi bilgi üretimi ve insan kaynağı geliştirme odaklı iş birliğine yönelik potansiyeller hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. TEKNOFEST konusunun da ele alındığı görüşmede Mandal, TEKNOFEST yarışmalarına başvuru yapılmasının önemine vurgu yaptı.  

Prof. Dr. Mandal, daha sonra Umman Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Teknoloji Koleji’ne bir ziyaret düzenleyerek TÜBİTAK’ın savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği çalışmaları aktardı. Askeri Teknoloji Koleji’nin çalışmaları hakkındaki sunumları dinleyen Mandal, iş birliklerine hazır olduklarını kaydetti. Görüşmede teknoloji transferi konusu da gündeme geldi.

Muskat Yenilik Parkı’nda da temaslarda bulunan Mandal, teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemimize yönelik TÜBİTAK’ın yetkinliklerinden bahsederek iş birliği fırsatları üzerine istişarelerde bulundu. Ayrıca ziyaret sırasında Türkiye’deki teknoparklara yönelik bir ziyaret planlaması da yapıldı.

Umman temaslarının ikinci gününde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Alman Teknoloji Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversitenin iklim değişikliği ve özellikle yeşil hidrojen teknolojileri alanında öne çıkan çalışmaları hakkında bilgi alan Mandal,  TÜBİTAK’ın bu alanlardaki destek ve araştırma çalışmalarını paylaştı. Bu konuda Umman’ın 2040 vizyonu kapsamında gerçekleştirilmesi amaçlanan hedefler için, iki gelişmekte olan ülke olarak mutlaka iş birliği yapılmasının gerektiği hususu vurgulandı. Görüşmede araştırma ekosistemini geliştirmeye yönelik iş birliği fırsatları da masaya yatırıldı.

Ardından, Sohar Üniversitesi’ni ziyaret eden Mandal, araştırma ekosistemi içerisinde genç insan kaynağının önemine işaret etti. Görüşmede Umman'ın da Türkiye gibi genç insan kaynağı açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyeli geliştirmek için yapılabilecekleri değerlendirildi.

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Umman'daki son durağı Sohar Üniversitesi içerisinde yer alan Intaj-Suhar Teknoloji Merkezi oldu. Mandal, üniversite ve özel sektör arasındaki Ar-Ge ve Yenilik temelli iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan ve bu kapsamda faaliyetleri bulunan merkezin çalışmalarını inceledi.

TÜBİTAK Başkanı, “Umman Yükseköğretim, Araştırma ve Yenilik Bakanı Prof. Rahma bint Ibrahim Al Mahrooqi’nin daveti ile gerçekleştirdiğimiz 2 günlük Umman ziyareti kapsamında ülkemizin bilimsel ve teknolojik başarılarına ve atılımlarına karşı olan yakın ilgiyi görmek ve gelecek odaklı sorunların çözümünde işbirliği istekliliğini görmekten memnuniyet duyduk. TÜBİTAK olarak uluslararası iş birliklerimiz vasıtasıyla ülkemizin daha fazla tanınırlığına katkı sunmaya ve ortak ihtiyaçlara yönelik bilim diplomasisi odaklı işbirliklerimizi arttırmaya devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

21.08.2023