Türkiye’nin TÜBİTAK Koordinasyonundaki Eureka Dönem Başkanlığı’nın İlk Genel Kurul Toplantısı Gerçekleşti.

-A +A

Dünyanın en büyük kamu Ar-Ge ve inovasyon ağı Eureka’nın 1 Temmuz 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yürütülecek olan Dönem Başkanlığı kapsamında, TÜBİTAK ev sahipliğinde Ankara’da ilk genel kurul ve yüksek seviyeli grup toplantısı gerçekleştirildi. Eureka Dönem Başkanı ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan yönetiminde, 30’a yakın ülkenin temsilcileri ile Eureka sekretaryası yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı organizasyonda Eureka’nın yönetimsel ve stratejik hususlardaki gündem maddeleri tartışıldı.

21 Kasım Salı akşamı düzenlenen açılış resepsiyonunun ardından uluslararası buluşmanın ikinci gününde Türkiye’nin Dönem Başkanlığı'nda yapılan ilk Eureka ağı toplantısında Ulusal Proje Koordinatörleri ve Üst Düzey Ülke Temsilcileri oturumları gerçekleştirildi. Oturumlarda Eureka uluslararası ağının yenilikçi firmalara sağladığı destekleri daha etkili hale getirecek fikirler masaya yatırıldı. Bunun yanı sıra katılımcı ülkeler ile ikili görüşmeler yapıldı.

Programın üçüncü gününde ise TÜBİTAK Koordinasyonunda ülkemizin inovasyon ekosistemi, ülke önceliklerimiz ve Eureka Dönem Başkanlığı hedeflerimiz hakkında bilgi paylaşımının yanı sıra Eureka’nın Yönetim Kurulu üyelikleri, 2024 yılı bütçesi ve 2024 iş planı gibi yönetimsel başlıkların da görüşüldüğü Eureka Genel Kurul toplantısı düzenlendi.

“Eureka’da en aktif proje geliştiren ve projelerdeki fonlamalardan yararlanan ülkelerden biriyiz”

Eureka Dönem Başkanı ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan; Eureka’nın dünyanın en büyük kamu AR-GE ve inovasyon ağı olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin kurucu üyelerinden birisi olduğu ağın şu anda 47 üye ülkesi var. Türkiye aslında 1985’teki kuruluşundan beri Eureka’da en aktif proje geliştiren ve projelerdeki fonlamalardan yararlanan ülkelerden bir tanesi. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında üçüncü kez Eureka’daki dönem başkanlığını yürütüyoruz. 1 Temmuz’da aldığımız dönem başkanlığı görevine önümüzdeki haziran ayının sonuna kadar devam ettireceğiz.” diye konuştu.  

“Önümüzde iki önemli network toplantısı ve inovasyon zirvesi var”

Ankara’da düzenlenen network toplantısının ardından nisan ayında İzmir ve haziran’da ise İstanbul’un ev sahipliği yapacağı iki network toplantısına ek olarak bir de küresel inovasyon zirvesi gerçekleştirileceğini belirten Doğan, “Haziran ayında gerçekleştireceğimiz küresel inovasyon zirvesi sonrasında dönem başkanlığımızı Kanada ve Almanya devrediyor olacağız.” dedi.

EUREKA Hakkında

Eureka, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan önemli bir uluslararası iş birliği platformu olarak biliniyor.

Eureka, 1985 yılında Türkiye’nin de içinde bulunduğu 18 Avrupa ülkesi ve AB Komisyonu tarafından kuruldu. Zaman içerisinde EUREKA ağının etkisinin ve işlevselliğinin artmasıyla Kanada, Güney Kore, Güney Afrika ve Singapur gibi Avrupa dışından ülkeler de ağa dahil oldu ve üye sayısı 47’ye yükseldi.

Türkiye, 1998-1999 ve 2012-2013 yılları arasında olmak üzere iki dönem Eureka Dönem Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Türkiye’nin Eureka Kapsamındaki Faaliyetleri

1985’ten bu yana Eureka’da aktif bir şekilde faaliyet gösteren ve katılımı son yıllarda Eureka Ağı'nın diğer ülkelerine göre nispeten artan Türkiye, 2008-2023 yılları arasında 939 projeye katılmış veya hâlihazırda katılmaktadır. Tamamlanmış veya devam eden tüm onaylanmış projeler göz önüne alındığında, Türkiye yararlanıcı sayısı açısından ülke genel sıralamasında 14. Sırada yer almaktadır.

Eureka’nın en önemli destek mekanizmalarından bir tanesi olan Eureka Kümeleri’nden ikisinin başkanlığını, birinin başkan yardımcılığını Türk firmalarının temsilcileri üstlenmiştir.

Eureka çatısı altında faal olan beş küme bulunmaktadır.

 

24.11.2023