Van’da 235.190 Kitap Dağıtımına Başlandı!

-A +A

TÜBİTAK her yaştan öğrenciye destek vermeye devam ediyor. Van Valiliği ile yürütülen proje kapsamında TÜBİTAK'ın öğrenciler için hazırladığı 235 bin 190 kitabın dağıtımına başlandı.

Van Valiliği ile yapılan protokol kapsamında, TÜBİTAK Popüler Bilim yayınları, farklı yaş gruplarına ve farklı öğrenme stillerine hitap edebilecek özelliklerde toplam 273 çeşit ve 235 bin 190 kitabı Van’a gönderdi. Düzenlenen törenle kitap dağıtımına başlandı.

Selahattin Eyyübi Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen törene Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

“Çocukları TÜBİTAK kitaplarıyla buluşturduk”

Burada bir konuşma yapan Balcı, Van'da çocukları TÜBİTAK kitaplarıyla buluşturduklarını vurgulayarak, "Kitap okuma kültürüne katkı sağlamamız lazım. Onun için kitap okuma komisyonlarını çok önemsiyorum. Öğretmenlerimizin çalışmalarını değerli buluyorum. Dünyayı nitelikli kültür yönetir. Her alanda, bilimde, kültürde, sanatta nitelikli kültür sahibi olmanın yolu nitelikli bilgi sahibi olmaktan geçiyor. Nitelikli bilginin asli kaynağı kitaptır." dedi.

Dünyanın ve Türkiye'nin en büyük yazarları, çizerleri, düşünürleriyle çocukları bir araya getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Balcı, "Kitap okuyup da başarısız olan birini görmedim. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş olan insanlar çok başarılı. Kitap bir yaşam tarzı olmalı. Kitap okumak bir boş zaman işi değildir. Yeme gibi, su içmek gibi insanın kendisine vakit ayırması gereken, özel gayret göstermesi gereken bir andır. Şurada 235 bin kitap var. 235 bin mutluluk verici, gülücük ve sevinç demek. Bunları birleştirdiğiniz zaman kocaman bir dünya demek. İnsanları birbirinden farklı kılan çalışmaktır. Çalışan insanlar hep öne geçer." ifadelerini kullandı.

“Öğrencileri kitapla buluşturan bu proje gurur verici”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da öğrencileri kitapla buluşturan bu projenin gurur verici olduğunu ifade etti. Kitap okumanın önemine vurgu yapan Mandal, "Bugüne ve geleceğe baktığımız zaman birçok sorunla, güçlükle karşı karşıyayız. Bu sorunların en büyük özelliği bilim ve teknolojiyle çözülecek olmasıdır. Bilim ve teknolojiyle çözülmesinin ana ekseninde sadece altyapı değil insan vardır. İnsan kaynağının, beşeri sermayenin olmadığı bir ortamda bu sorunları ancak birilerinin çözmesini bekleriz. Bu beşeri kaynağın hem bilgi hem de beceri donanımlı olması gerekiyor. İşte bilgi donanımı kısmını bu kitaplarımızla gençler ve çocuklarımıza ulaştırmak yönünde çaba sarf ediyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Van’da gerçekleşen Gökyüzü Gözlem etkinliğini hatırlatan Mandal, Vanlı çocukları gökyüzü gözlem şenliği aracılığıyla bilim ve teknolojiyle buluşturduklarını kaydetti. Temmuz ayındaki etkinlikte 24 yıldır devan eden TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri çerçevesince gökyüzü tutkunları ilk kez Van Gölü kıyısında gözlem yapma imkanı bulmuştu.

Tüm yaş grupları için 273 eşit 235.190 adet kitap dağıtımına başlandı

Konuşmaların ardından kitaplar kaymakam ve milli eğitim müdürleri aracılığıyla ilçelere dağıtıldı.

Anaokulu için 77 çeşit 7 bin 238 adet kitap dağıtılırken ilkokul için ise 110 çeşit 189 bin 860 adet kitap paylaşıldı. Dağıtılan kitaplar arasında ortaokul düzeyindeki öğrenciler için 51 çeşit 27 bin 102 kitap yer aldı. Lise öğrencileri için de 35 çeşit 10 bin 990 kitap dağıtıldı. Toplamda tüm yaş grupları için 273 eşit 235 bin 190 adet kitap dağıtıma çıkarıldı.

 

05.10.2022