Türkiye’nin Uzay Yolcuları Belli Oldu

-A +A

Türkiye, Cumhuriyet’in 100’ncü yılında Türk vatandaşlarını uzaya gönderiyor. Türkiye’nin uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in 3. gününe katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Türk uzay yolcusu olmaya aday biri asil biri yedek iki ismi açıkladı.

Milli Uzay Programı kapsamında TÜBİTAK UZAY yürütücülüğünde bilim misyonunu yerine getirecek Türk Uzay Yolcularını tanıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonuna gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz." sözleriyle asil adayı, “Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz." ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak adayın Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün kalacağını ifade ederek “Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek.” dedi.

Hayal Gerçeğe Dönüşüyor

"Bundan 2 sene önce küresel uzay yarışında ülkemizi üst liglere taşıyacak Milli Uzay Programını kamuoyuna açıklamıştım. Bugün bu hayalleri gerçeğe dönüştürme yolunda önemli bir adım daha atıyoruz. Mayıs ayında başlattığımız süreçte bir asil, bir yedek olmak üzere iki uzay yolcumuzu belirledik" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Öncelikle uzay yolcusu olmak üzere başvuruda bulunan binlerce vatandaşımıza teşekkür ediyorum. Binlerce talipli arasından uzay yolcusu olma hakkını kazanan arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum."

Bayrağımızı Gururla Taşıyacak

Erdoğan, "Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak arkadaşımız Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün kalacak. Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Yedek adayımız da, bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirerek eğitimini pekiştirecek. Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor. Türkiye’nin gücünün ve kararlılığının sembolü olacak bayrağımızı uzayda gururla taşıyacak uzay yolcularımızı tanıma vakti de geldi" diye konuştu.

"Şüphe Duymuyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uzay İstasyonuna gidecek Alper Gezeravcı'nın, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotu olduğunu; yedek olarak seçilen Tuna Cihangir Atasever'in de, ROKETSAN’da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olduğunu belirtti. "Her iki kardeşimizin görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerinden hiçbir şüphe duymuyorum. Rabbimden kendilerine muvaffakiyetler niyaz ediyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Gezeravcı ve Atasever’e Türk Bayrağı hediye etti.  İki ismi de ellerinden tutarak TEKNOFEST katılımcılarına tanıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine iki adayın aileleri de sahneye çıkarak TEKNOFEST pozu verdi.

Türk Uzay Yolcularını tanıtmak için basın toplantısı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve TÜBİTAK UZAY Müdürü Mesut Gökten’in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi'nin bu programın temel hedeflerinden olduğunu söyledi. "Bu projenin amacı, bilim insanlarımıza geliştirmiş oldukları teknolojileri ve yaptıkları bilimsel çalışmaları uzay ortamında test edebilme imkanı sağlamaktı." diyen Varank, bu tarihi görevle Türk bilim insanlarının bilimsel çalışmalarını ilk uzay yolcusuna emanet edeceklerini dile getirdi. Varank, "Onlar da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün gün sürecek uzay görevinde bu deneylerini gerçekleştirecek. Şimdiye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bu araştırma ve deneyleri gerçekleştiren ülke sayısı 20'ydi. Bu görevin tamamlanmasıyla inşallah ülkemiz de bu ülkeler arasına katılmış olacak." diye konuştu.

"36 binin üzerinde başvuru aldık"

Bakan Varank, insanlı uzay görevlerinin her aşamasının titizlikle yürütülmesi gerektiğini belirterek, sürecin başından itibaren bu hassasiyeti güderek adımlar attıklarını, bu alanda kendini kanıtlamış ve dünyanın en önde gelen şirketleri ile iş birliğine gittiklerini, hemen ardından ilk Türk uzay yolcusu için çağrı yaptıklarını söyledi. Varank, "Dedik ki çocukluktan itibaren televizyonlardan, sinema filmlerinden izlemekle yetindiğimiz ve hayalini kurduğumuz 'ilk Türk uzay yolcusu' olmak isteyen tüm vatandaşlarımız başvurabilir. Büyük bir teveccüh gösterildi. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan gençlerimiz de dahil olmak üzere 36 binin üzerinde başvuru aldık." şeklinde konuştu. Sürecin hassasiyeti sebebiyle koydukları spesifik kriterleri paylaşan Varank, bu ölçütleri sağlayan 750 adayı bir sonraki değerlendirme ve eleme süreçlerine dahil ettiklerini, önce adaylara on-line testler gönderdiklerini, böylece kritik düşünme yeteneklerini, psikolojik durumlarını ve sağlık tarihçelerini değerlendirdiklerini anlattı. Varank, gerekli değerlendirmelerin ardından adayların birebir testlere geçtiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: "Burada ilk kez karşılaştıkları karmaşık sistemleri anlama ve kullanma testlerine tabi tutuldular. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kardiyolojik testler, solunum sistemi testleri gibi detaylı sağlık taramalarından geçtiler. Derinlemesine fiziksel performans testleri ve psikolojik testler gerçekleştirildi. Defalarca uzay yolculuğu yapmış astronotların da içerisinde bulunduğu heyetler ile birebir mülakatlara katıldılar. Testlerin tamamı yabancı uzmanların da katılımıyla ülkemizdeki altyapılar kullanılarak gerçekleşti. Sonuç olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Türk uzay yolcusunun seçilme süreci başarıyla tamamlandı."

 "Görevini başarıyla tamamlayarak gururla ülkeye dönecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, asil olarak seçilen Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini başarıyla tamamlayarak gururla ülkeye döneceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisi uzun yıllardır Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda şanlı ordumuza hizmet ediyor. Önemli başarılara imza atmış kahraman bir pilotumuz. 2 numaralı Türk uzay yolcumuz ise Tuva Cihangir Atasever. Tuva Cihangir Atasever de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan idealist, genç bir mühendis arkadaşımız. İki arkadaşımız da Axiom Space tarafından verilecek eğitimlere başladı. Astronotların yaşamsal faaliyetlerini uzay istasyonu ortamında gerçekleştirmelerini sağlayacak teorik ve pratik eğitimler alacaklar." Bakan Varank, yolcuların uzay istasyonunda yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için alacakları eğitimlere de değindi.

"Ay yıldızlı al bayrağımızı arkadaşlarımız uzayda gururla temsil edecek"

 Bakan Varank, uzay istasyonunda gerçekleştirilecek deneyler hususunda geçen aylarda üniversite ve araştırma kurumlarına önerilerini sunmaları için çağrı yaptıklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: "37 üniversite ve araştırma kurumundan 48 deney ve test önerisi geldi. Gelinen aşamada ülkemize ve bilime en fazla katkı sağlaması beklenen deneyler uzman jüriler tarafından seçildi. Uzay yolcumuz, 14 gün sürecek görevi boyunca, detaylarını şu anda ekranda da görüyorsunuz. İnsan araştırmalarından biyoteknolojiye, malzeme bilimlerinden fiziğe kadar farklı alanlarda 13 tane deney ve test yapacak." Varank, bu şerefli görevi yerine getirecek uzay yolcularının Türkiye'ye döndükten sonra en az 10 yıl boyunca TÜBİTAK ve TUA bünyesinde çalışacaklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle gençlerimiz arasında uzay farkındalığını artıracak, çocuklarımızı, evlatlarımızı bilime ve teknolojiye teşvik edecek etkinlikler gerçekleştirecekler. Gençlerimize rol model olacaklar. Ülkemizin ileride adım atacağı insanlı uzay görevleri için öncü olacaklar. Türkiye'nin bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek üzere başlatacağımız çalışmanın ilk uzmanları olacak. Uzay yolcularımızın uzayla buluşma zamanı olarak 2023 yılı son çeyreği planlanıyor. İnşallah Cumhuriyet'imizin 100. yılında ay yıldızlı al bayrağımızı arkadaşlarımız uzayda gururla temsil edecekler." Bakan Varank, açıklamasının ardından Türkiye'nin ilk uzay yolcularını basın mensuplarına tanıttı. Gezeravcı ve Atasever'in ailelerini de sahneye davet eden Varank, iki adaya da başarılar diledi.

“Cumhuriyet tarihimizin önemli günlerinden birine şahitlik ediyoruz

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da “Cumhuriyet tarihimizin önemli günlerinden birine şahitlik ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tüm kamuoyuna duyuruldu. Esasında bu heyecanı uzun zamandır bekliyorduk.” ifadeleriyle heyecanını paylaştı.

Prof. Dr. Mandal, “36 bin vatandaşımız ‘Ben uzaya gitmek için Türkiye Cumhuriyeti'mizi temsil etmek için, cumhuriyetimizin yüzüncü yılını temsil etmek için adayım’ dedi. Bence birinci mesaj bu. Bunu dikkatli değerlendirmek lazım. Yani vatandaşlarımızın başvurularının takibinde bir takım kriterler, yaş olarak işte boy olarak, değişik sağlık koşulları, psikolojik koşullar, fiziksel birtakım testler, birtakım yine bulunulan ortamda ani karar alabilme gibi karmaşık ortamlarda karar verebilme süreçleri odaklı birçok testten geçildi. Ve bu sayı önce otuza indi. Ve otuzun içerisinde de direkt bu çalışmayla ortaklaşa çalıştığımız Amerika'daki firmayla geçmişte 5 kez astronotluk yapmış kişi de dahil olmak üzere bu süreçte bir mülakat sürecine girildi. Tüm aşamalar değerlendirildi.” dedi.

“Benim ikinci bu konudaki vermek istediğim mesaj da bu bir uzay gezisi değil. Bu bir uzay turizmi değil buraya bir bilim misyonu yapılmaya gidiliyor. Dolayısıyla gidecek olan arkadaşımızın seçimindeki bir diğer önemli faktör orada yapacağı deneyleri yapabilme yetkinliğiydi. Fiziksel testler, sağlık testleri, psikolojik testler. Ama bunun yanında bu bilimsel misyon testlerini de yerine getirmek için adayların değerlendirmesi yapıldı. Ve sonrasında da bu iki arkadaşımız seçildi.” diyen Mandal, “ Milli Uzay Programı'nın yürütücüsü Türkiye Uzay Ajansı. Ama bizim uzay yolcularımızın  belirlenmesi süreci, bu eğitimlere gönderilmesi ama özellikle de gerçekleşecek 13 tane deneyin ki bunlar işte biyolojik bitkisel aynı zamanda sağlık anlamında yaşam bilimleri malzeme ve fizik alanında bir takım deneyler yapılacak . Bu süreçlerin tümünün yönetimi TÜBİTAK Uzay Araştırma Enstitümüz tarafından gerçekleştiriliyor.” vurgusu yaptı.

Mandal,  “TÜBİTAK'ın ilgisi de sadece bu arkadaşlarımızın eğitilmesi değil aynı zamanda bu gerçekleştirilecek olan deneylerin yani yerçekiminin olmadığı bir ortamda yapılacak deneylerin koordinasyonunu da yine TÜBİTAK Uzay Araştırma Enstitüsü'müz gerçekleştiriyor. O anlamda ben çok kıymetli buluyorum.” ifadeleriyle TÜBİTAK’ın yüklendiği sorumluluğun önemine dikkat çekti.

20 ülkenin Uluslararası Uzay İstasyonu’na kendi uzay yolcusunu gönderebildiğini hatırlatan Mandal, “ Biz de artık bu yolculuğa hem bir tarafta kendi uydularımızı geliştiren, hem de bileşenlerini geliştiren bir ülke olmakla birlikte;2024 yılında inşallah aya sert iniş yapacak bir ülke olacağız. Olayın tüm bileşenleriyle birlikte sadece sözde değil eylemde gerçekleştirdiğimiz bir sürece şahitlik ediyoruz. İlk yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuz İMECE’yi uzaya fırlattık, çok yakın zamanda ilk görüntüyü alacağız. Yıl sonunda ilk yerli ve milli haberleşme uydumuzu TÜRKSAT 6A’yı göndereceğiz. 2024 yılında Aya sert inişi gerçekleştirmiş olacağız. Milli Uzay Programımıza bakıldığı zaman sadece sözde değil bunların gerçekte eylemde gerçekleşiyor olması ve bunun ve bunun tümünde de TÜBİTAK'ın yürütücü ve gerçekleştirici noktasında olması da bana ve kurumuma büyük bir heyecan ama aynı zamanda da sorumluluk veriyor. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

"Bugünün çocukları hayallerinin limitini uzaya taşıyor"

Alper Gezeravcı da 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya geldiğini, babasının öğretmen olması nedeniyle çeşitli il ve ilçelerde ikamet ettiklerini söyledi. Gezeravcı, 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne, 1997 yılında Hava Harp Okulu’na girdiğini belirterek, "2001 yılında teğmen olarak mezun olup Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim aldım ve kıtada görevime başladım. İlerleyen süreç içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın göndermiş olduğu yüksek lisans vesilesiyle yurt dışında yüksek lisansımı tamamladım. Ülkeme dönüp görevime devam ettim." diye konuştu. Farklı kıta ve pozisyonlarda görev icra ettikten sonra Milli Uzay Programı'na başvurduğunu dile getiren Gezeravcı, şöyle konuştu: "Olayın içeriğinin stratejik önemi, boyutu ve detaylı teknik analizi konusunda sayın bakanımız bilgilendirme yaptı. Bu sürece başvuran aday olarak, bu duyuruyu ilk duyduğumda zihnimde canlanan şuydu: Güzel ülkemizin insanlarının girdiği hiçbir yolda başarılı olamayacağı hiçbir adım yoktur. Bana çocukken küçük yaşta büyüklerim tarafından ne olmak istediğim sorulduğunda, benim için limit gözümün görebildiği gökyüzündeki uçaklardı. Bugünün çocuklarına, gelecek nesillerimize hayallerinin limitini gözleriyle görebildikleri ufuk hattının ötesine, uzaya taşımalarına imkan veren devletimize, devlet büyüklerimize ve bu hayali gerçekleştirmeye imkan tanıyan milletimizin imkanlarına müteşekkirim."

"Hayatımdaki en büyük mutluluk, en büyük onur"

Tuva Cihangir Atasever, 1992 yılında Ankara’da doğduğunu belirterek, ilk, orta ve lise öğreninimi bu ilde tamamladığını söyledi. 2010 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne girdiğini anlatan Atasever, “2014 yılında mezun oldum. Lisans çalışmalarım boyunca daha çok elektromanyetik, optik, fotonik gibi alanlara yöneldim. Yüksek lisans çalışmalarım kapsamında da ABD’de Kaliforniya Üniversitesi’nde ‘çok çekirdekli fiber optik kablolarda periyodik mikro bükülmeler tahrikli tutarlı mod aktarımı’ konusu üzerinde yüksek lisans çalışması yaptım.” diye konuştu. Atasever, sanal ve artırılmış gerçeklik alanlarında birkaç startup girişiminde bulunduktan sonra Türkiye’ye geri döndüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Hep hayalim olan uzay alanında çalışmak için fırsatları aramaya başladım. Karşıma çıkan, bana en manalı gelen fırsat da Roketsan’da Uzay Sistemleri Direktörlüğü'nde Türkiye’nin ilk uydu fırlatma aracını geliştirme faaliyetiydi. 2017 yılından birkaç ay öncesine kadar da Uzay Sistemleri Direktörlüğü'nde aviyonik sistemlerden sorumlu sistem mühendisi olarak görevime devam ettim. Mayıs 2022’de Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı Türk uzay yolcusu sürecini duyduktan sonra başvurdum. 11 ay süren yoğun bir süreçten sonra şu an karşınızdayım. Hayatımdaki en büyük mutluluk, en büyük onur. Hedefim, planım bundan sonra bize yüklenen bu tarihi görev hasebiyle üzerimize yüklenen sorumluluğu layıkıyla yerine getirebilmek, ülkemizin uzay alanında söz sahibi olabilmesi, menfaatlerinin gerçekleşebilmesi, uzay çalışmaları kapsamında bir uzay ekosistemi vesilesiyle oluşacak uzay ekonomisinin ülkemizin tüm insanlarının refah seviyesini artırması yönünde gece gündüz çalışmak olacak."

30.04.2023