Türkiye’nin En Büyük Bilim Festivali Başladı

-A +A

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve TÜBİTAK’ın paydaş olarak katıldığı 9. Konya Bilim Festivali başladı. Festivalin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

Festivalde konuşan Bakan Mustafa Varank, ülkelerin ekonomik bağımsızlığın, teknolojik bağımsızlıkla eş değerde olduğunu söyledi. Bakan Varank, "Biliyorsunuz artık bir ülkenin ekonomik bağımsızlığı, teknolojik bağımsızlığı ile eş değer konumda. Artık uluslararası ilişkileri tayin eden en büyük güç nedir diye sorarsanız, 'teknolojidir' diye cevap verirler. Katma değerli üretim yapan, yenilikçi ekosisteme sahip ülkeler, uluslararası arenada da söz sahibi ülkeler konumunda. Bu manada kendisine doğru ekonomik istikamet çizmek isteyen bir ülkenin atacağı ilk adım yerli ve milli teknoloji politikası oluşturmaktan geçiyor. İşte biz Türkiyeyi teknoloji alanında global bir üs haline getirmek için Milli Teknoloji hamlesi vizyonunu ortaya koyduk. Teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olmakta kararlıyız. Bu vizyonu ortaya koyarken ülkemizin en büyük gücü olan gençlerimize güveniyoruz." diye konuştu.

Bakan Varank, güçlü Türkiye'yi gençlerle birlikte inşa edeceklerini belirterek, "Gençlerimiz araştırma kültürü kazanabilsinler diye ülkemizin dört bir köşesinde TEKNOFESTler ve Bilim Festivalleri düzenliyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmaların, verdiğimiz emeklerin gençlerimize pozitif anlamda sirayet ettiğini de memnuniyetle takip ediyoruz. Festival alanlarında, üniversitelerde, teknoparklarda, meydanlarda gençlerimizin enerjisini yakından hissediyoruz. Kimileri Z kuşağı diye konuşsun dursun, gençlerimizi kategorize etmeye devam etsinler. Biz ülkemizin gerçek itici gücü, lokomotifi TEKNOFEST gençliği ile büyük ve güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, bizim güvendiğimiz en güçlü dayanak gençlerimiz. Onlar bizimle beraber yürüdükçe, onlar geleceğe umutla baktıkça biz de o güçlü Türkiyeyi inşa edeceğiz." Değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK Başkanı çocuklarla etkinlik yaptı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal festival alanını gezdi, çocuklarla birlikte TÜBİTAK standındaki etkinliklere katıldı. Standı ziyarete gelen çocuklarla birebir ilgilenen Mandal, onlara dergi de dağıttı. Prof. Dr. Mandal çocuklarla birlikte Sen Evrensin” oyununu oynadı.

Mandal daha sonra da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varanka eşlik etti. TÜBİTAK standını gezen Bakan Varank da çocuklarla birlikte Sen Evrensin” oyununa katıldı. Varank TÜBİTAK UMEnin “Ölç kendini “ etkinliğine katılarak bileğinin kuvvetini de ölçtü.

TÜBİTAK etkinliklerine yoğun ilgi

Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi çatısı altında düzenlenen Festivalde TÜBİTAK birbirinden renkli etkinliklerle öne çıkıyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM),  Ozan ile Kum Havuzunda Hazine Bulma Etkinliği, Etkileşimli dijital mapping uygulaması “Sen Evrensin”, Kındi ile Şifreyi Çöz” etkinlikleri ile Konya Bilim Merkezinde yerini alıyor.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) tarafından da, "Bilim Genç Periyodik Tablo Bilgi Yarışması ve Bilim Genç Tanıtımı”, Origami ve diğer kağıt karton etkinlikleri”, Deneyap Teknoloji Atölyeleri torna ve hidrofobik eller Atölyeleri düzenleniyor. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları ve Dergilerinin satışı yapılırken, Popüler Bilim Dergilerinin eski sayıları ücretsiz olarak meraklılarıyla buluşuyor.              

Küçük yaştaki ziyaretçiler için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından Kutup temalı kart oyunları oynatılıyor. Ayı ve Penguen maskotu ile farkındalık oluşturulurken, Işık ve Stereo Mikroskop ile preperat gösterimi yapılıyor. Fare organ ve dokularının histopatalojik kesitleri ve organları detaylı olarak gösteriliyor. Müsilaj, küf ve bakteri örneklerin gösterimi ile katalog, broşür dağıtımı yapılıyor. Parmak izi tozu ile ziyaretçilerin bir kısmına uygulamalı gösterim yapılıyor. Membran Çekimi Deneysel Gösterimi, Termal Arayüz Malzemesi, OLED, Floresans Esaslı Malzemelerin Deneysel Gösterimi, Değerli Metal Belirleme /Geri Kazanımı Deneysel Gösterimi, İndikatör Ortamında Asit-Baz Titrasyonu ile Nötralleşme Reaksiyonunu Ph ve Renk Takibi ile Gerçekleştirilmesi ve Miktar Tahmin Etme etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Masa stantı üzerinde Bor hidrür ve Metanol ile yakıt pili çalıştırılarak gösteriler yapılıyor.  Bormobil hakkında bilgi veriliyor. Kuvars Kristal ile Algılama ve Güneş Paneli Çalışma Konsepti Gösterimi yapılıyor, ayrıca, Piezoelektrik Malzemelerle Elektrik Üretimi de gösteriliyor. İlkokul öncesi ve ilkokul öğrencilerine Atıksu Filtrasyon Oyunu ve Geri Dönüşüm Oyunu oynatılıyor. Atıksulardan Renk Giderimi, Mikroplastiklerin Tespiti ile Sismometre İle Ölçüm yapılıyor.                                                              

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) festivale 6-14 yaş grubundaki çocuk ve gençleri roket bilimiyle yakından tanıştırmak ve roketi oluşturan alt bileşenleri de öğretmek amacıyla Roket Maketi Atölyesi ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiyenin ilk milli hava hava füzelerinden Bozdoğan’ın F-16 savaş uçağından büyük bir başarıyla hedefi vurduğu ilk atış testinin sanal gerçeklik gözlükleri ile gösterileceği VR Sanal Gerçeklik Deneyimi, ile katılıyor.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) de katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, vücut direnci ölçer ve el kuvveti ölçer ile "ölç kendini etkinliği" düzenliyor.

 

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü de (UZAY) Uydu Maketi Atölyesi ile festivalde yerini alıyor.         

Festival 26 Haziran 2022 tarihine kadar devam edecek.

Fotoğraflar

27.06.2022