Türkiye’nin En Büyük, Akdeniz’in İlk Bilim Merkezi Antalya’da Açıldı

-A +A

Antalyanın Kepez ilçesindeki Antalya Bilim Merkezi'nin ve Antalya BİLİMFEST'in açılışı törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Türkiye'nin en büyük bilim merkezini kente kazandırmaktan, bölgenin en önemli etkinliklerinden olacak bilim ve teknoloji festivali BİLİMFEST'in açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Varank, kurdukları bilim merkezleriyle toplumda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı önemsediklerini vurguladı. Şu ana kadar Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ ve İstanbul olmak üzere 6 ilde bilim merkezi kurduklarını hatırlatan Varank, Gaziantep, Şanlıurfa, Düzce ve Denizli'de de bilim merkezi kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

"Antalya'ya Türkiye'nin en büyük, Akdeniz'in ise ilk bilim merkezini açmış oluyoruz. Burası teknolojik donanımıyla uygulamalı atölyeleriyle interaktif sergileri ve kütüphanesiyle devasa bir bilim kompleksi haline geldi." diyen Varank, merkezde biyoloji, kimya, fen bilimleri, matematik, astronomi, robotik, kodlama, ahşap ve tasarım alanlarında uygulamalı atölye eğitimlerinin verileceğini ifade etti. Gençlerin gözlem yaparak, dokunarak, işiterek, deneyerek keşfedeceğinin altını çizen Varank, eğlenceli ve etkili eğitimler sayesinde gençlerin küçük yaşta merak duygusunu tadacağını ve özgün fikirler geliştireceğini aktardı.

"Gençlerimiz somut başarıları, ürünleri görerek, dokunarak ilham alsınlar"

Merkez hakkında bilgi veren Varank, şunları kaydetti: "Şu an içinde bulunduğumuz Dokuma Fabrikası kampüsünde, bilim merkezi dışında Cemil Meriç Kütüphanesi, Botanik Park, Kent Müzesi, Şehitler Müzesi, Modern Sanatlar Galerisi ve Oyuncak Müzesi var. Yani burası kültürü, mimarisi ve tematik kurgusuyla yalnızca gençlerimize değil, 7'den 77'ye herkese hitap ediyor. İşte bunun en güzel örneği de her yaştan bilim meraklısını bir araya getiren BİLİMFEST. Bu festivalde onlarca bilimsel etkinlik, atölye ve sergi çalışmaları, yarışmalar, sahne gösterileri, eğlenceli bilim şovları ve aile oyunları tüm bölgeden vatandaşlarımızı bekliyor. TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TÜMOSAN gibi nadide kurumlarımızın tamamı burada. Gurur kaynağımız Solo Türk ve Türk Yıldızlarının gökyüzündeki çarpıcı şovlarını izleyebileceksiniz. Ayrıca gençlerimize ilham olması amacıyla gurur vesilemiz olan yerli ve milli teknolojik ürünlerimizi de festival alanında sergiliyoruz. İstiyoruz ki gençlerimiz artık geçmişte önü kesilmiş milli projelerimizin hüzünlü hikayelerini dinleyerek değil, somut başarıları, ürünleri görerek, dokunarak ilham alsınlar."

Bakan Varank, çevre illerdeki gençleri de aileleriyle beraber Bilim Merkezine ve BİLİMFEST'e davet ederek, burada biriktirecekleri tecrübenin onların hayatlarında güçlü bir etkiye sahip olacağını söyledi. Uzmanların verecekleri konferansların, yapacakları söyleşilerin gençlerin zihinlerinde izler bırakacağına dikkati çeken Varank, "Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun yayılmasına, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, insanlığa faydalı, ahlaklı Türk gençlerinin yetişmesine katkı sunacak. Göreceksiniz sizlerin arasından bu ülkenin saygın bilim insanları, başarılı mühendisler, alanına yön verecek özgün tasarımcılar çıkacak." dedi.

"Evlatlarımıza bilim ve teknoloji farkındalığını aşılamalıyız"

Başarının bir takım oyunu olduğuna işaret eden Bakan Varank, "Ne iyi bir proje, ne çok çalışkan bir öğrenci ne de eksiksiz hazırlanmış bir müfredat başarı için asla tek başına yeterli değildir. Başarıyı takım oyunu getirir, ekosistem getirir. Ancak birlikte olursak, el ele verirsek, ülkemizi hak ettiği yere, muasır medeniyetler seviyesinin çok daha ötesine taşıyabiliriz. Bu takım oyununda hepimize belli sorumluluklar düşüyor. Sevgili aileler ve öğretmenler, en kritik görev sizlerin. Evlatlarımıza bilim ve teknoloji farkındalığını mutlaka aşılamalıyız. Onları dar kalıplara sıkıştırmak yerine içlerindeki cevheri arayıp, bulup, çıkarmalıyız. Deneyip yanılmalarına, uçup-kaçmalarına, hata yapmalarına fırsat verecek, hatta öncülük edeceğiz. Çocuklarımızı ya da öğrencilerimizi, yüksek makamlara, iyi maaşlara değil, insanlığın tamamına hizmet edecek faydalı ilimlere, başarılı girişimlere hazırlamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Ne iş yapılırsa yapılsın hepsinin hakkının verilmesi gerektiğini belirten Varank, sabırlı olmak, sıkı çalışmak, tartışmak, hayal kurmak ve asla pes etmemek gerektiğini aktardı. En zekiler, en çok çalışanlar, en fazla imkana sahip olanların değil, hiç pes etmeyenlerin başarıya ulaştığına dikkati çeken Varank, bu manada en büyük destekçinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak kendilerinin olduğunu anlattı. Vizyonun adını "Milli Teknoloji Hamlesi" koyduklarını bildiren Mustafa Varank, "Dedik ki bu vizyonla Türkiye, en ileri alanlarda kendi teknolojisini geliştirsin, en başarılı bilim insanlarını yetiştirsin, en büyük markaları çıkarsın, en iyi ürünü üretsin, en özgün tasarımı geliştirsin. Bunun için de ağaç yaşken eğilir anlayışıyla ilkokuldan üniversite çağına kadar tüm öğrencilerimize dönük faaliyetler yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu sene TEKNOFEST ateşi Karadeniz'de yanacak"

Şehirlerde herkesin gidebileceği bilim merkezleri açtıklarını kaydeden Varank, tasarım, robotik, kodlama, uzay ve nanoteknoloji gibi alanlarda eğitimler verdikleri Deneyap Teknoloji Atölyelerinin 55 ilde hizmet verdiğini bildirdi. Dünya çapında en iyi yazılımcıları yetiştiren uluslararası 42 okullarını Türkiye'ye kazandırdıklarını hatırlatan Bakan Varank, "Artık bir dünya markası olan TEKNOFEST ile on binlerce takım, yüzbinlerce genç kendi geliştirdikleri roketleri, elektrikli ve otonom araçları, İHA'ları, denizaltıları, projeleri yarıştırıyorlar. Tüm gençlerimizi ve ailelerini 30 Ağustos'tan itibaren Samsun'a, TEKNOFEST 2022'ye katılmaya davet ediyorum. Bu sene TEKNOFEST ateşi Karadeniz'de yanacak.” ifadelerini kullandı.

Gökyüzü gözlem şenliklerimize katılmak için başvurular 15 Nisan'a kadar devam edecek”

“Çocuklarımızın aileleriyle katılabildiği, gökyüzü gözlem etkinliklerimiz var. Daha önce yalnızca Saklıkent'te yaptığımız bu etkinliği artık Anadolu'nun diğer şehirlerine de yaydık.” diyen Bakan Varank,  Gökyüzü gözlem şenliklerimize katılmak isteyen çocuklarımız ve aileleri, 15 Nisan'a kadar başvurularını yapabilirler." hatırlatmasında bulundu.

STAR programına başvurular başladı”

TÜBİTAK aracılığıyla Stajyer Araştırmacı Burs Programını (STAR) yürüttüklerini, TÜBİTAK tarafından yürütülen veya desteklenen Ar-Ge projelerinde gençlere tecrübe kazandırdıklarını anlatan Varank, 2300 öğrenciye daha burs verecekleri STAR programına başvuruları bugün itibarıyla almaya başladıklarını anlattı.

Kepez Bilim Merkezi heyecanını en başından itibaren yaşadım”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasında Kepez Bilim Merkezinin kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Mandal, Kepez Bilim Merkezi benim için ayrı bir heyecan vesilesi. Göreve başladığımda 6 bilim merkezimiz vardı. Kepez Bilim Merkezi ise yolun başındaydı. 2018 yılında göreve başladığımda o heyecanı en baştan itibaren yaşadım, ne kadar emek verildiğini biliyorum.” ifadeleriyle açıkladı.

Dünyadaki bilim merkezlerinin toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını artırmak üzere başlatıldığını vurgulayan Mandal,  dünyada 3 bine yakın bilim merkezi olduğunu belirtti. Bilim merkezlerinin daha önce bilimin ne olduğunu görmek ve yaşanan olayları bilim temelli açıklamak için var olduğuna değinen Mandal, 2010lu yıllardan itibaren bu durumun değiştiğine işaret ederek Bilim Merkezleri, gezip görmekten çok oraya giden gençlerin bilimle dokunduğu, ben de yapabilirimdediği ve bugünün güçlüklerine cevap verdiği yerlere dönüştü. Daha da yakın tarihe baktığımız zaman sadece bugününkileri değil, geleceğin güçlüklerini de ele almak için çalışmaların yapıldığını görüyoruz.” dedi.

Bilim Festivali kapsamında 7 tane sergi olduğunu kaydeden Mandal, Okul öncesinden başlayıp her yaş grubu için atölyelerimiz var. 8 atölye, 160 tane deney setlerimiz 2600 metrekare alanda kurulu.” ifadelerini kullandı.

Kepezde üç etkinliğin aynı anda gerçekleştiğine şahit olduklarını dile getiren Mandal, Bilim merkezi açılışı, bilim festivali ve bilim şenliği aynı anda düzenleniyor. Bu organizasyon TEKNOFESTe rekabet edecek bir noktaya ilerliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Alanda gençlerle sohbet ettiğini de belirten Mandal, En büyük katkı gençlerimizden geliyor. Gelecekteki sorunları ben çözebileceğimdiyen gençlerimiz burada.” ifadeleriyle Eylül ayında düzenlenen TEKNOFESTi hatırladığını kaydetti. Mandal, bu vesile ile bu yılki TEKNOFESTin Karadeniz Bölgesinde gerçekleşeceğini de hatırlattı.

Bilim merkezinin yapımının her aşamasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın destek olduğunu vurgulayan Mandal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana da desteklerinden ötürü teşekkürlerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Milletvekilleri ile protokol üyeleri, bilim merkezinin ve festivalin açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Varank, TÜBİTAK Başkanı ile BİLİMFESTi gezdi

Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Mandal, TÜBİTAK Popüler bilim yayınları standında çocuklara bilim teknik ve bilim çocuk dergileri hediye etti. Stantları ziyaret eden Varank, Akdeniz üniversitesi mühendislik fakültesi öğrencilerinin Tufan elektromobil %100 aracına bindi.

Antalya Bilim Merkezinin de açılışını yapan Bakan Varank, orada TÜBİTAK Başkanı ile birlikte gençlerle sohbet etti.  Bakan Varank daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamındaki atölyelere giderek incelemelerde bulundu.

31 Mart tarihinde başlayan BİLİMFEST, 2 Nisan tarihinde sona erecek.

Türkiyenin en büyük, bölgenin tek bilim merkezi

Bilimin merak uyandırıcı yönünü, restore edilen eski Dokuma Fabrikası’nın tarihi dokusuyla buluşturacak olan Antalya Bilim Merkezi; 12 bin 500 metrekare alan üzerine kuruldu. 14 Sergi alanı olan merkez bünyesinde 210 kişilik bir de konferans salonu bulunuyor. Antalya Bilim Merkezi içerisindeki; Neşeli Adımlar, Açık Hava, Bilimin Temelleri ve Yeryüzü ve Uzay ile Sanal Gerçeklik temalı sergileriyle sadece Antalya değil bölgeye hizmet verecek bir bilim merkezi olma özelliği taşıyor.

TÜBİTAK Bilim Merkezlerinin 7.si olan Antalya Bilim Merkezi, farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireyleri; bilimle buluşturmayı, bilim ve teknolojiyi anlaşılır ve ulaşır kılmayı, bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı, deneysel ve uygulamalı etkinlikler ile bireyleri denemeye ve keşfetmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. 

31.03.2022