Türk Matematik Dergisi Matematiğin Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarını Bir Araya Getirdi

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen  “Türk Matematik Dergisi - Geometri, Cebir Ve Uygulamalı Matematikte Bilimsel Gelişmeler Üzerine Çalışmalar” başlıklı webinar TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Mandal, TÜBİTAK’ın tüm bilimsel alanlarda olduğu gibi matematik alanında da gelişmeleri yakından takip ettiğini ve bu amaçla bu webinarın düzenlendiğini belirtti.  “İleri Matematik ve Ötesi İçin Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Mandal, matematik disiplininin diğer disiplinlerle kesişen önemli bir araştırma alanı olduğuna dikkat çekti. Mandal, Türk Matematik Dergisi’nin 93 ülkeden 2347 araştırmacıyı bir araya getiren önemli bir küresel ekosistem olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mandal sunumunda ünlü matematikçi Prof. Dr. Cahit Arf’ı da andı. TÜBİTAK'ın kuruluş ve gelişmesinde büyük emeği olan Arf’ın yıllarca bu kurumun Bilim Kurulu Başkanlığında da yer aldığını kaydeden Mandal, matematiğe olan katkılarını da hatırlattı.

TÜBİTAK ve verdiği desteklere yönelik bilgilendirme yapan Mandal, 64 ülkeden 31 enstitü ile iş birliği halinde olduğunu belirtti. 2021 yılında ise TÜBİTAK’ın 34 farklı çağrısının 22 ülkeye açıldığını ifade etti. 

Prof. Dr. Mandal TÜBİTAK’ın, 50 ülkeden 67 üyenin bulunduğu Alliance of International Science Organizations’ın (ANSO) en üst karar organı olan Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilerek ülkemiz açısından uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attığını da hatırlattı. TÜBİTAK olarak Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile tüm dünyadan araştırmacılara kapılarının açık olduğunun altını çizen Mandal, TÜBİTAK tarafından açılan çağrılar ve verilen desteklere ilişkin bilgiler paylaştı. Matematiğe verilen öneme işaret eden Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK Bilim Ödülleri kapsamında son yıllarda matematik alanında 6 Bilim Ödülü verildiğini kaydetti.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Bu 3 gün sonunda matematik alanında elde edilen çıktıların küresel etki oluşturacağına eminim” dedi.

Toplantıya 'Matematiğin Nobeli' olarak ifade edilen Fields Madalyası Jüri Üyesi Hong Kong Üniversitesi’nden Prof. Ngaiming Mok,  California San Diego Üniversitesi’nden Fields Madalyası sahibi Prof. Efim Zelmanov, Newton Madalyası sahibi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Gilbert Strang ve Türk Matematik Dergisi’ne de önemli desteklerde bulunan, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE) Asosiye Üyesi Prof. Dr. Niovi Kehayopulu’nun aralarında bulunduğu cebir, geometri ve uygulamalı matematik başta olmak üzere matematiğin farklı alanlarından bilim insanları katıldı.

Lisansüstü öğrencilerine, yüksek lisans bursiyerlerine ve doktora sonrası araştırmacılara sunulan kariyer fırsatları konusunda farkındalık yaratmak amaçlanan webinarda, uygulamalı matematik kapsamında, tüm dünyada pek çok alanda öncelikli konular arasında yer alan yapay zekâ/uygulamalarına da yer verildi.

01.02.2022