TÜBİTAK’ın Geleneksel Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Uluslararası Boyuta Taşınıyor

-A +A

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından, 22 yıldır geleneksel olarak her yıl düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Türkiye’nin en kapsamlı gözlem şenliğidir.

TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, 2019 yılında ilk defa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın himayelerinde, önceki yıllara göre katılımcı sayısı 4 kattan fazla artırılarak, bin 500 civarında katılımcı ile düzenlendi.

2020 yılında ilk defa uluslararası katılımcıların da ağırlanacağı “2020 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliği”, gökcisimlerinin de uygun olacağı 20–23 Ağustos 2020 tarihleri arasında, yine TÜBİTAK Ulusal Gözlemevimizin eteklerindeki Antalya Saklıkent’te düzenlenecektir.

Şenlik başvuruları, (http://senlik.tug.tubitak.gov.tr/) adresinden online olarak 30 Ocak – 31 Mart 2020 tarihleri arasında toplanacak olup; başvurular arasından yapılacak kura çekilişi ile Nisan ayının ikinci haftasında katılımcılar belirlenecektir.

7’den 77’ye tüm gökbilim meraklılarına açık olan “2020 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliği” katılımcılar için ücretsiz olacaktır. Tüm gökbilim meraklılarını Şenliğimize bekliyoruz.

Işık kirliliğinden uzak, Ulusal Gözlemevinin eteklerindeki 2000 metre yükseklikliğe sahip Saklıkent merkezinde düzenlenen gökbilim şenliğinde katılımcılar, uzman astronomların eşliğinde, teleskoplarla gökyüzünü daha yakından tanıma fırsatı bulmakta, gecenin karanlığında ilginç gökcisimlerinin yaşam hikayelerini dinlemektedirler. Doğa ile iç içe, 4 gün 3 gece boyunca çadırlarda konaklayan katılımcıların yemek ihtiyaçları karşılanmaktadır. Gece gökyüzünün derinliklerine dalan katılımcılar, gündüz saatlerinde ise, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden gelen uzmanlar tarafından sunulan popüler bilimsel konularda konferanslar dinlemekte; onlarla sohbet etmektedir. Her yaş grubundan insana hitap eden, atölye faaliyetleri, sportif etkinlikler, yarışmalar, çeşitli stand alanları ile şenlik baştan sona dolu dolu geçmektedir.

30.01.2020