TÜBİTAK UME Özbekistan’a Zaman ve Frekans Laboratuvarı Kuracak

-A +A

TÜBİTAK UME ile Özbekistan Ulusal Metrolojisi Enstitüsü (UzNIM) arasında zaman frekans ölçüm sistemlerinin geliştirilmesi alanında hizmet sözleşmesi imzalandı.

Sözleşme, zaman frekans sistemlerinin temini, geliştirilmesi, sistem kurulumu, Özbekistan Metroloji Enstitüsü çalışanlarının TÜBİTAK UME’de ve yerinde eğitimi ile ikili karşılaştırma düzenlenmesini kapsıyor.

Yapılan anlaşma uyarınca TÜBİTAK UME teknik alt yapısıyla Özbekistan Ulusal Zaman Ölçeği (UTC(Uz)) oluşturulacak ve BIPM üzerinden de izlenebilirliği sağlanacak. Türkiye ile Özbekistan ölçekleri arasındaki zaman farkı da GNSS Ortak Görüş Yöntemi ile karşılaştırılacak.

Özbekistan için TÜBİTAK UME tarafından kurulacak laboratuvarın 20 GHz’e kadar frekans üretme, 15 GHz’e kadar frekans ölçme alt yapısı tamamlanacak. İzlenebilir UTC(Uz) zaman ölçeğinin internet üzerinden ülke içerisine dağıtımı yapılacak. Ayrıca CMC verilerinin oluşturulması ve BIPM web sitesinde yayınlanması için zaman ve frekans faaliyetleri kapsamında gerekli destek de verilecek.

İki metroloji enstitüsü arasında ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak olan anlaşma Özbekistan Metroloji Enstitüsü’nün bilimsel ve teknik gelişiminin artması ve uluslararası metroloji sistemine entegrasyonu açısından da bir kilometre taşı niteliğine sahip olacak.
 

12.01.2022