TÜBİTAK MAM'da Motor Mükemmeliyet Merkezi Kuruluyor

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan “Motor Mükemmeliyet Merkezi”nin Mutabakat İmza Töreni 20 Ekim 2015 tarihinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde düzenlendi.

“Motor Mükemmeliyet Merkezi”, ülkemizde kamyon, traktör ve tarım makinası, jeneratör, iş makinaları ve menzil uzatıcı motorlar konularında yerli üreticiler oluşturmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde, içten yanmalı motor dinamometreleri ve emisyon ölçüm sistemleri, araç tahrik sistemi dinamometreleri, enjektör ve pompa test sistemleri, egzoz arıtma sistemleri için test cihazları ve elektronik kontrol ünitesi geliştirilmesine yönelik altyapılar kurulacaktır.

Motor Mükemmeliyet Merkezi Mutabakat İmza Töreni’ne; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, Kocaeli Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Doç. Dr. Hacı Ali MANTAR, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, Gebze Kaymakamı Mehmet ARSLAN, Gebze Belediye Başkanı Adnan KÖŞKER, Erkunt Traktör Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep ERKUNT ARMAĞAN ve diğer davetliler katıldı.

TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU’nun açılış konuşması ile başlayan tören, Erkunt Traktör Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep ERKUNT ARMAĞAN’ın konuşması ile devam etti. Yapılan açıklamalarda Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin Türkiye açısından önemi vurgulandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Bugün çok önemli bir protokole imza atacağız. Bir Motor Mükemmeliyet Merkezi’ni hayata geçireceğiz. Burada belki de Türkiye’de ilk defa 15 sanayicimizin imzalayacağı, 4 kamu kurumumuzun imza atacağı önemli bir protokolü hayata geçireceğiz. Sadece bununla da kalmayacağız, Türkiye’nin tüm motorla ilgili birikimini burada toplayacağız. Bugün artık dünyada ilkleri başaran bir ülke konumuna yükselmeye başladık. Motor Mükemmeliyet Merkezi önce tasarım, sonra prototip üretimi ve test merkezini içeren bir çalışma. Burada biz ciddi bir yatırım yapacağız ve özel sektöre yük vermek istemiyoruz. İlk kurulum maliyetini devlet olarak biz karşılayacağız, ondan sonraki maliyetlere ortak olacağız.

15 sanayi kuruluşumuz burada tüm araştırmaları program dahilinde yaparak, burada oluşan bilgi birikimi paylaşılacak. Türkiye için ekonomik faydaya dönüşecek, sosyal faydaya dönüşecek. 3,5 milyar Dolar ithalat yapan bir ülke, inanıyorum ki bu mükemmeliyet merkezinde ortaya çıkacak sonuçları ticarileştirecek ve belki de 10 milyar Doların üzerinde ihracat yapan bir ülke konumuna gelecek. Hedefimiz bu, bunun için bizim altyapımız var, ihtiyacımız olan insan kaynağımız var, gerekirse hizmet de satın alırız ve bu konudaki en profesyonel firmalarla da çalışırız. Her yönüyle bütün mülkiyet hakları bize ait, motorları üretiriz, hem kendi yerli otomobilimizde kullanırız, hem traktörlerimizin ihtiyacını karşılarız, hem de dünyada motor teknolojisinde söz sahibi olan bir ülke konumuna geliriz.

Bu projede bizim gerçekten Türkiye’ye örnek olacak kamu, üniversite, sanayi işbirliğini ortaya koyma arzumuz var. Türkiye’de üniversitelerin ciddi bir birikimi var.  Sanayide pratik zekalı çok sanayicimiz var. Türkiye belirli bir süre içerisinde 1960’larda hayata geçirmesi gereken bir mükemmeliyet merkezini önümüzdeki günlerde hayata geçirecek.”  

Tüm özel sektör, TÜBİTAK ve Bakanlıkta emek verenlere, üniversitelerden bu işte görev alacak tüm akademisyenlere teşekkür eden Bakan IŞIK,  Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin ülkemiz ve sanayicimiz için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmalardan sonra, TÜBİTAK MAM Başkanı, Sanayi Genel Müdürü, TÜLOMSAŞ Ar-Ge Dairesi Başkanı, Erkunt Traktör, Hattat Tarım Mak. Hisarlar, Tarmakbir, Tümosan, Ceylan Otomotiv, Aksa Jeneratör, Anadolu Motor, Başak Traktör, BMC, Hidromek, Sanko, Taral, Teksan, Türk Traktör yetkililerinin imzaları ile Motor Mükemmeliyet Merkezi Mutabakat İmza Töreni gerçekleştirildi.  

21.10.2015