TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal STAR Bursiyerleriyle Buluştu

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası bursiyerleri ile sanal ortamda bir araya geldi. Toplantılar 9 Haziran 2020 ve 16 Haziran 2020 tarihlerinde iki ayrı oturum olarak gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, STAR Programı Covid-19 Araştırma Projeleri Çağrısının, koronavirüsün teşhis ve tedavisine yönelik araştırma projelerinde görev alan Türkiye’de lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrenciler ile doktora sonrası araştırmacıları teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçladığını belirtti.

İçinden geçtiğimiz zor dönemde, Covid-19 ile mücadele süreci içinde olmayı tercih ettikleri için bursiyerleri tebrik eden Mandal, “Bu zor süreçte kariyerleriniz için fırsat oluşturmak üzere bir araya geldiniz. Ülke adına, insanlık adına katkıda bulunmak istediniz. Bu süreçte olmak istemeniz çok kıymetli. STAR bursiyerlerimizi, daha fazla soruna çözüm olmak için sonuç ve etki odaklı girişimlerimizde, ülkemizin geleceği için kilit önemde görüyoruz. Sizlerin katkısının sadece bu dönemdeki değil ileride de süreceğini düşünüyorum” dedi.

Covid-19’u tehdit değil fırsat olarak görmeyi tercih ettik

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Covid-19 sürecindeki anahtar kelimelerin “birlikte çalışma ve birlikte başarma” olduğunu, bu yaklaşımın pandemi sürecinin bize kattığı bir değer olduğunu belirtti.

STAR programının da birlikte başarma amacına yönelik olarak geliştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Birlikte çalışma, birlikte başarma kavramları bizim orta ve uzun vadede eyleme geçirmek istediğimiz yaklaşımlardı. Ama Covid-19 süreci hızlandırdı. Salgın bizi daha planlı, programlı ilerleme noktasından, seferberlik sürecine soktu. Biz de Covid-19’u tehdit değil fırsat olarak görmeyi tercih ettik” dedi.

STAR Programının önceden var olan bir program olmadığına dikkat çeken Mandal, programın öğrencilerden gelen talep doğrultusunda, hızla oluşturulan bir program olduğunu ifade eden Mandal, “TÜBİTAK tarihinde sizlerden gelen talebe en hızlı şekilde reaksiyon verdiğimiz bir program, dolayısıyla bizim için de dönüşüm demek bu” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, STAR Programının hem disiplin hem profil hem de insan kaynağı olarak uçtan uca tüm paydaşları kapsadığını dile getirdi ve “disiplin ekseninde bir sınırımız yok sürece bakıldığında, profil olarak bakıldığında kamu, özel sektör, araştırma kuruluşları var. İnsan kaynağı olarak bakıldığında ise lisans, yüksek lisans, doktora, doktora sonrası girişimciler var” dedi.

Programın sürdürülebilirliği bursiyerlere bağlı

Zor dönemlerin aynı zamanda fırsatlar sunduğuna da işaret eden Mandal, STAR programının sürdürülebilirliğinin bursiyerlere bağlı olduğunu belirtti.

Bu programın ileride sadece sağlık alanıyla sınırlanmadan, deprem, gıda güvenliği, siber güvenlik alanları gibi konularda da devam ettirilmesinin istendiğini kaydeden Mandal, bursiyerlerden gelen geri dönüşlerin olumlu olduğunu ifade etti.

Programa 340 başvuru yapıldığını, bunlardan 300’ünün sürece dâhil olduğunu ifade eden Mandal, “Mümkün olduğunca kimseyi dışarıda bırakamamaya özel bir çaba gösterdik. STAR’ın profili 118 lisans, 85 yüksek lisans, 70 doktora ve 27 doktora sonrası araştırmacıdan oluşuyor” diye konuştu.

Covid-19 Türkiye Platformu Dünyada model olarak değerlendirildi

Covid-19 sürecinde yürütülen çalışmaların sadece ülke boyutunda ses getirmediğine değinen Prof. Dr. Hasan Mandal; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Küresel Aşı Zirvesi’nde TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu’ndan bahsetmesiyle platformun çalışmalarının uluslararası boyuta da taşındığına dikkat çekti.

Mandal, kendisinin de Nisan ve Mayıs aylarında katıldığı AB toplantılarında TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformundan bahsettiğini, ülke modelimizi orada aktardığını ve önemli bir model olarak değerlendirildiğini belirtti.

TÜBİTAK’ın öğrencilerin ve araştırmacıların kariyer planlamanızda sadece STAR Programı ile yer almadığını ifade eden Tübitak Başkanı Mandal, diğer TÜBİTAK programları hakkında bilgi verdi.

Kendisinin de bir TÜBİTAK bursiyeri olduğunu belirten Mandal, TÜBİTAK’ın sadece bugün için değil, araştırma sürecinin her aşamasında bursiyerlerin yanında olacağını, TÜBİTAK desteklerinin kariyerlerini şekillendirmede önemli avantaj sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, STAR Programı’na katıldıkları için tüm bursiyerlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

17.06.2020