TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Deprem Bölgesinde

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın ilk durağı iki depremin de merkez üssü olan Kahramanmaraş oldu. Ülkemizin yaşadığı elim hadisenin açtığı yaraları bir nebze olsun sarmak için canla başla çalışan, arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olarak görev alan TÜBİTAK UZAY ekibiyle Kahramanmaraş’ta bir araya gelen Prof. Dr. Mandal, arama kurtarma, bölgeye ulaşan yardımların tasnif ve dağıtımının yanı sıra diğer ekiplere teçhizat ve teknik desteği de sağlayan gönüllülerimizi sahada ziyaret etti.

Prof. Dr. Mandal, sosyal medya hesaplarında o buluşmayı “Yüzyılın en büyük karasal depremi #Kahramanmaraş da arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olarak çalışan TÜBİTAK UZAY ekibimiz ile birlikteydim. Sorumlulukla çalışan ekiplerimizin gözündeki umuda ve azme bizzat şahit oldum. Profesyonel arama kurtarma ekipleriyle koordineli çalışan, yardımların tasnif ve dağıtımını yapan, diğer ekiplere teçhizat ve teknik destek sağlayan gönüllülerimizin özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle paylaştı.

Felaketin boyutlarını daha yakından görmek için Kahramanmaraş Tevekkeli köyüne de giden Mandal, Merkez üssüne çok yakın olan köyde çalışma yapan araştırmacılarımızla fay hattı boyunca gerçekleşen kırıkları inceledi. İlerideki araştırmalara kaynak olması için kırığın nereye uzandığını, fayın büyüklüğünü, risk barındıran fayları koordinatlı olarak çekilen fotoğraflar ile tespit eden çalışma hakkında araştırmacılarımızdan bilgi aldı.

Sosyal medyada “Yüzyılın en büyük karasal depremi Kahramanmaraş'ta araştırmacılarımızın yanında olmak ve faylardaki kırılmaları yerinde gözlemlemek için sahadaydık.” notuyla izlenimlerini paylaşan Prof. Dr. Mandal, "Depremin merkez üssüne çok yakın olan Kahramanmaraş Tevekkeli köyünde bu konuda çalışan farklı üniversitelerden hocalarımızla bir araya geldik. Özellikle Volkan Karabacak Hocamızın bu bölgedeki Kurumumuz TÜBİTAK destekli projesindeki çalışmaları çok kıymetli.” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Volkan Karabacak, Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Prof. Dr. Çağlar Özkaymaka teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Mandal bir başka sosyal medya paylaşımında “Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde, Anadolu ve Arap levhalarındaki kırılmanın büyüklüğü depremin büyüklüğünün ve şiddetinin kanıtı” ifadeleriyle yol şeritlerindeki kaymalara iki çarpıcı fotoğraf ile dikkat çekti.

Depremin vurduğu bir diğer ilimiz Hataya da giden Mandal, Kırıkhanda ülkemizin başına gelen en büyük depremin izlerine bir kez daha tanık oldu. Alandaki araştırmacılarla deprem yüzey kırığı üzerinde gözlem yapan Prof. Dr. Mandal, faylanmaya bağlı yüzeyde oluşan yer değiştirmeleri yersel ve drone yardımlı fotogrametri yöntemleriyle ölçen araştırmacılar Doç. Dr. Mehmet Korhan Erturaç, Dr. Doğacan Özcan ve Dr. Aynur Dikbaş’tan bilgi aldı.

Prof. Dr. Mandal; demiryolu raylarını eğerek yüzyılın depremi olarak ifade edilen afetin ne denli büyük bir deprem olduğunu gösteren bir diğer noktayı da ziyaret etti.  Gaziantep’te İslahiye Devlet Hastanesinin güney batısından geçerek İskenderun Nurdağı demiryolu hattını kesen noktaya giden Mandal; araştırmacı Prof. Dr. Kemal Önder Çetinin Doğu Anadolu Fay Zonunun en güneyindeki Amanos segmenti üzerindeki incelemelerine de eşlik etti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, felaketin izlerini yerinde incelediği bölge ziyaretinin ikinci gününde ise Adıyaman’daydı. TÜBİTAK; MAM, BİLGEM ve UME çalışanlarından oluşan gönüllü ekiple bir araya gelen Mandal, 43 kişilik ekip halinde yardım malzemelerinin Adıyaman ve Kahramanmaraş köy ve mezralarına dağıtımına başlayan ekipten, yapılan faaliyetlere ilişkin bilgi aldı. Pof. Dr. Mandal, sosyal medyada “Bölgedeki köy ve mezralara yardım ulaştıran ekibimizin özverili çalışmalarından gurur duydum. Tüm gönüllülerimize yürekten teşekkür ediyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

17.02.2023