Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan TÜBİTAK’a Ziyaret

-A +A

Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, İbrahim Yumaklı ve Veysel Tiryaki önderliğindeki Tarım ve Orman Bakanlığı heyeti, TÜBİTAK Gebze kampüsünü ziyaret etti. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, TÜBİTAK’ın tarım ve gıda arz güvenliği ile ilgili projeleri anlatıldıktan sonra olası ortak çalışma konuları, sürdürülebilir gıda arz güvenliğinin sağlanmasında ulusal ihtiyaçlar ve stratejik Ar-Ge konuları görüşüldü.

Ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda birlikte Ar-Ge çalışmalarının yapılmasının gerekliliğinin vurgulandığı toplantıda; gıda arz güvenliğinin sağlanmasında tarladan çatala yaklaşımıyla karar destek sistemlerinin kurulumu, erken uyarı sistemleri, risk haritaları, gıda atıklarının değerlendirilmesi, akıllı tarım uygulamaları gibi konuların daha detaylı olarak değerlendirilmesi için ortak çalışma gruplarının oluşturulması kararı alındı.

Tarım ve gıda arz güvenliği kapsamında yeni proje önerileri geliştirilmesi ve mevcut projelerin detaylandırılması için tekrar bir ziyaret planlanacağı kaydedildi.

Yerli ve milli olarak üretilen ve işlenen ürünlerin tadımı yapıldı

Heyet daha sonra Türkiye Gıda İnovasyon Merkezi’nde yer alan dokuz adet tam donanımlı gıda işleme hattını ziyaret etti. Minimal işlenmiş gıdalar, fermente meyve ürünleri, hazır yemek, süt ürünleri, starter kültür, bitkisel ekstraksiyon ve çay, fındık ürünleri, deniz ürünleri, nar ve meyve işleme hatlarını gezen heyete tadım için ürünler sunuldu.

Özellikle Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden olan fındık ürünlerine ilgi büyüktü. Çikolata kaplı kuru meyveler, üzüm suyu, uzun ömürlü  yoğurt, sirke, şalgam ve somon füme gibi yerli ve milli olarak üretilen ve işlenen ürünler tadıldı. Ayrıca, geliştirilen yoğurt starter kültürü, bitkisel ekstraktlar ve çözünebilir çay ürünleri hakkında bilgi verildi.  Söz konusu hatlarda çalışmakta olan gıda firmaları, heyete merkezde yaptıkları çalışmalardan bahsetti ve Gıda İnovasyon Merkezi’nin sunduğu imkanlardan faydalanabildikleri için duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaşları kapsayan, iletişim ağı ve kümelenme platformu Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP)

TÜGİP, firmaların ürün ve fikirlerini hayata geçirmeleri, inovasyon ve Ar-Ge maliyetlerini azaltmaları ve iş birliğinin gücünden yararlanmaları için tek bir kaynaktan “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımı ile bütünsel çözümler sunan ve INNOFOOD projesi kapsamında kurulan bir platform.

Gıda ve içecek sektöründe Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı teknoloji ve hizmet sağlayıcısı olan TÜGİP’in ana hedefi, özellikle KOBİ’ler ve girişimler başta olmak üzere Türk gıda sektörünün bölgesel ve uluslararası çapta yenilikçiliğe dayalı rekabet gücünü artırmak.

TÜGİP; KOBİ’ler, girişimciler, büyük ölçekli firmalar, üniversiteler, perakendeciler, araştırma enstitüleri gibi paydaşlardan oluşuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi; yüzde 85 Avrupa Birliği ve yüzde 15 Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finanse ettiği, 27 milyon Avroluk bütçe ile Türkiye’nin gıda ve içecek sektörüne yönelik yeni Ar-Ge ve inovasyon odağı olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi olan INNOFOOD Projesi kapsamında TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı, gıda bilimi ve teknolojisi alanındaki nitelikli bilgi, deneyim ve insan kaynağını sektörün hizmetine sunarak, sürdürülebilir bir gelecek için gıda sektöründe Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin daha büyük hedefleri gerçekleştirmesinin önünü açıyor.

21.09.2022