“Sizlerden Doğru Mesaj ve Bilgileri Aldığımız Sürece Yeniliklerimiz Devam Edecek”

-A +A

KOBİ'lerin iş geliştirme ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik mentorluk mekanizmaları oluşturulması ve yürütülmesine dair faaliyetlerin desteklenmesi amacı ile açılan 2022-1 BiGG+ KOBİ Mentor Arayüz Çağrısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla çevrim içi gerçekleşen bir toplantıda tanıtıldı.

Çevrim içi buluşma; daha önceki BİGG+ Çağrısı kapsamında desteklenen 11 BİGG + Mentor Arayüz Kuruluşu, TÜBİTAK 1601 Programı kapsamındaki Uygulayıcı Kuruluş olarak faaliyetlerini yürüten kuruluşlar, Teknoparklar, Teknoloji Transfer Ofisleri, özel sektör kuruluşları,  iş birliği yapılması planlanan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), Ar-Ge Merkezleri İletişim ve İşbirliği Platformu (ARGEMİP), Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Ankara Ticaret Odası (ATO), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İhracatçı Birlikleri gibi sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti. Tanıtım toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, BİGG+ KOBİ Mentor Arayüz programının öğrenerek gelişen bir yapıda olduğu belirterek, "Ekosistemin içerisinde aktif olarak yer alan kurumlarımızla birlikte programın ekosistemi de gelişiyor. Yatırım veya destek mekanizmalarında yenilikçi bir ortama ihtiyaç var." dedi. TÜBİTAK’ın bu anlamda kendini geliştirmeye çalıştığına işaret eden Mandal, “Süreci sizlerle paylaşırken sizlerden gelen görüşlerle birtakım revizyonlar getirilebiliyor. " diye konuştu.

­“Destek verdiğimiz kuruluşları izlemeye devam edeceğiz, bu bize yeni öğrenme imkanları sunacak”

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) başarı tanımlamasının da değiştiğini belirten TÜBİTAK Başkanı, “TEYDEB’de başarı kavramı destekle sınırlıydı. Şimdi destek verdiğimiz kuruluşları 1, 3 ve 5 yıllık zaman diliminde izlemeye devam edeceğiz ve tamamlanmış projeler 5 yıla kadar izlenmeye devam edecek ki TÜBİTAK ile ilişki devam edecekse bu bir belirleyici kriter haline gelecek. Bizim destek süremizde ticarileşme hedef noktası ancak bunun takip edilmesi karşılıklı bir öğrenme süreci ve yeni öğrenme imkanları da sunabilecek.” dedi. 

“Ziraat Bankası ile imzalanan iş birliği teknoloji tabanlı girişimlere büyük katkı sağlayacak”     

Ziraat Bankası ile imzalanan, TÜBİTAK tarafından desteklenen şirketlerin Ar-Ge projeleri kapsamında yapacakları harcamalarının finansmanına yönelik iş birliği protokolüne değinen TÜBİTAK Başkanı “Bu iş birliğinin teknoloji tabanlı girişimlere verilecek desteklere büyük katkısı olacak. Ekosistem daha da büyüyecek ve TÜBİTAK’ın bu anlamdaki önemi daha da ortaya çıkacak.” değerlendirmesinde bulundu.

İş Birliği Protokolü ile TÜBİTAK tarafından desteklenen şirketlerin Ar-Ge projeleri kapsamında yapacakları harcamaların finansmanına yönelik olarak Ziraat Bankası tarafından nakdi ve gayrinakdi kredilerin sağlanması, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BİGG) Programı kapsamında desteklenen girişimlere ödüller verilmesi ile girişimlere yönelik eğitim, seminer, mentorluk vb. faaliyetlerinin düzenlenmesi hedefleniyor.

BiGG+ KOBİ Mentor Arayüzü nedir?

Araştırma ve Yenilik alanlarına ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla, TÜBİTAK TEYDEB Programları kapsamında desteklenen KOBİ’lerin ürün ve hizmetlerinin ticarileştirmesi, bu KOBİ’lerin yeni pazarlara girmesi ve ihracat kapasitelerinin artırılması için mentorluk mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik 1 Nisan 2022 tarihinde başvurulara açılan 1601- 2022-1 kodlu BiGG+ KOBİ Mentor Arayüz Çağrısının tanıtımı, BiGG+ KOBİ Mentor Arayüzü kuruluşlarına, 1512 Programı Uygulayıcı Kuruluşlarına,  iş birliği yaptığımız kuruluşlara, daha önce başvuru yapmış ancak reddedilmiş başvuru sahiplerine duyuru yapılmıştı. Çağrı sonuçları Ağustos 2022 içerisinde açıklanacak olup, 1 Eylül 2022 itibariyle desteklenmeye hak kazanan arayüzler mentorluk faaliyetlerine başlayacak.

14.04.2022