Sektör Kampüste Programında İmzalar Atıldı

-A +A

Üniversitelerle özel sektörü bir araya getirerek öğrencilerin Milli Teknoloji Hamlesi yolunda önemli kazanımlar elde etmesine olanak tanıyacak "Sektör Kampüste Programı”nın tanıtım töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesinde yapıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Valisi Vasip Şahin ile ilgili sektör paydaşları katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sektör Kampüste Programı Tanıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, programın teknoloji ekosistemindeki gelişmeleri öğrencilerle buluşturacağına ve önümüzdeki dönemde yetişmiş insan kaynağı kapasitesini ciddi oranda artıracağına işaret etti. Varank, şunları söyledi: “Özel sektör ile üniversitelerin iş birliği çok daha önemli hale geldi. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize taşıyacak insan kaynağını yetiştirmek üzere bir Milli Teknoloji Akademisi kurduk. Dijital bir öğrenme platformu olan Milli Teknoloji Akademisi çatısı altında açık dersler, yarışmalar, yayınlar ve programlar düzenliyoruz. Sektör Kampüste Programı bu çatı altında hizmet vermeye başladı. İş dünyasıyla iç içe eğitimleri içeren programla, özel sektör firmaları üniversitelerde kredili dersler açıyorlar. 14 hafta süren bu dersler sayesinde iş dünyasındaki bilgi ve tecrübe bizzat özel sektörde çalışan profesyoneller eliyle öğrencilerimize ulaştırılmış oluyor. 2022 güz döneminde bu yenilikçi eğitim modelinin ilk uygulamasını Kariyer.net firmasıyla Ankara Üniversitesi, Turkcell ve Cezeri firmalarıyla Atatürk Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdik. Alanının en iyisi profesyoneller tarafından verilen 'Büyük Veri Analitiği', 'Yapay Zekaya Giriş' ve 'Bilgisayar Ağları' dersleri başarıyla tamamlandı. Hem öğrencilerimiz hem firmalarımız bu işten çok memnun kaldı.”

Bakan Varank, 2023 bahar döneminde de 20 paydaş üniversite ve 20 paydaş şirket iş birliğinde yeni eğitimlerin başladığını belirterek, “Öğrencilerimiz sistem mühendisliğinden siber güvenliğe, blokzincirden kuantum hesaplamaya, Java’dan uygulamalı doğal dil işlemeye kadar 36 farklı başlıkta en güncel eğitimleri alıyorlar. Bin 500’ü aşkın öğrenci eğitimlerinin ardından staj imkânı da yakalayacak. Daha sonra da bu öğrencilerin istihdamıyla ilgili hem biz hem paydaş kurumlarımız devrede olacak“ dedi.

Sektör Kampüste Programı'nın yenilikçi ve dinamik eğitim modeliyle öne çıkarak, insan kaynağının dönüşümüne öncülük edeceğini belirten Varank, "TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil size online ders vermek istese bunu almaz mısınız? Selçuk Bayraktar online bir ders açsa ve öğrencilerle buluşmak istese buna sadece öğrenciler değil diğer profesyoneller bile katılmak ister. İnşallah bu işin güzel neticelerini hep birlikte yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

"Öğrencilerimizin milli teknoloji hamlesiyle bağlarını güçlendirmeyi arzu ediyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Coştu, Türkiye'nin son 20 yılda atılım gerçekleştirdiğini, bu atılımla teknolojinin her alanında küresel ölçekte iddiasını büyütmeye devam ettiğini söyledi. Coştu, bu büyümenin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını da beraberinde getirdiğini anlattı. Teknolojinin ve rekabetin hızı da dikkate alındığında, firmalar, araştırma merkezleri ve üniversitelerde hızla değer üretebilecek, projelerde hemen yer alabilecek hazır insan kaynağını yetiştirmenin büyük önem kazandığını dile getiren Coştu, şunları kaydetti: "Programımız 20 üniversite ve 20 kurum paydaşının katkılarıyla bu bahar dönemi itibarıyla başlattık. Bakanlığımızın yeni platformu Milli Teknoloji Akademisi üzerinden gençlerimizle buluşturulmak üzere ilk etapta 36 ders hazırladık. Ders müfredatının ve içeriklerin hazırlanmasında derslerin verilmesinde ve öğrencilerle kaliteli iletişim kurulmasında paydaş firma ve kurumlarımız gönüllülük esaslı görev üstleniyor. Üniversitelerimiz de öğrencilerin bu imkanlardan yararlanabilmesi için gerekli inisiyatifleri alıyor. Programın ulaşmasını hedeflediğimiz boyut itibariyle bize ayrı bir heyecan veriyor. TEKNOFEST ile yakaladığımız ulusal ölçekli etkiyi bu programla da gerçekleştireceğiz. Çok daha fazla firma ve üniversitemizin katılımıyla programımızı büyük bir seferberliğe dönüştürmeyi, her ders döneminde 10 binlerce öğrencimizin milli teknoloji hamlesiyle bağlarını güçlendirmeyi arzu ediyoruz."

Ankara Valisi Vasip Şahin de Türkiye'nin yıllarca sanayi ile üniversitelerin buluşmasını hayal ettiklerini ancak istenilen anlamda bu işbirliğinin bir türlü sağlanamadığını ifade ederek, "İnşallah bugünkü projeyle bilimle sanayi çok daha doğru bir platformda ve hedefe odaklı iletişim içerisinde buluşmuş olacak." dedi.

Sektör Kampüste Programı nedir?

Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmeye yönelik geleceğin teknolojilerine uygun insan kaynağının erkenden işgücüne hazırlanması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü bünyesinde “Milli Teknoloji Akademisi” kuruldu. Bu altyapı aracılığıyla, ekosistemin ihtiyaçlarına yönelik sektör işbirliğini merkeze alarak yeni teknoloji alanlarında ihtiyaç duyulan özel uzmanlıkları kazandıran, uygulamaya dayalı ve istihdama yönelik programlar oluşturulup yürütülmeye başlandı.

Bu kapsamda TÜBİTAK’ın Paydaş Kurum olarak yer aldığı “Sektör Kampüste Programı” hayata geçirildi.  Bu program bünyesinde TÜBİTAK, henüz müfredata yansımamış yeni gelişen alanlara, güncel konulara ilişkin dönemlik, uygulamaya dönük ders içerikleri oluşturuyor.

Ders programı 14 haftalık bir takvimden oluşuyor ve dersler 3. ve 4. sınıflarda eğitim gören öğrencilere seçmeli olarak açılarak 13 haftası çevrimiçi, 1 haftası ise yüz yüze gerçekleşiyor.

Sektör Kampüste Programı kapsamına alınan 20 paydaş Firma tarafından 36 farklı ders oluşturuldu ve 20 paydaş Üniversitede dersler verilmeye başlandı. Bu kapsamda, TÜBİTAK olarak 6 Enstitümüz (BİLGEM, BUTAL, MAM, ULAKBİM, UME, UZAY) tarafından 13 farklı ders oluşturuldu. Eğitmenlerimiz tarafından oluşturulan dersler 2022-2023 Bahar Dönemi itibariyle 11 paydaş Üniversitede veriliyor.

İmzalar atıldı

Konuşmaların ardından "Sektör Kampüste Programı"na katkı veren 20 paydaş firma ve 20 paydaş üniversitenin temsilcileriyle imza töreni yapıldı. TÜBİTAK adına Prof. Dr. Hasan Mandal imza atarken onunla birlikte 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal imza attı. Program ortağı üniversitelerle firmalar şöyle sıralandı: "Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi. Kariyer.Net, OBSS Teknoloji, Ziraat Teknoloji, Cezeri, Turkcell, Yongatek, Ulak Haberleşme, ASELSAN, TUSAŞ, Barikat, Profelis, TÜBİTAK (MAM, BİLGEM, BUTAL, UME, UZAY, ULAKBİM), TSE, Türk Patent ve Marka Kurumu, STM, Aspilsan, Türksat, Arçelik, SAS, BAYKAR."

12.04.2023