Prof. Dr. Hasan Mandal WAITRO Yönetim Kurulu Toplantılarına Başkanlık Yaptı

-A +A

Küresel İnovasyon Ailesi olarak kendini konumlandıran Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO)’nun 91. Yönetim Kurulu Toplantısı 15-16 Mart 2023 tarihlerinde Karayipler Endüstriyel Araştırma Kuruluşu (CARIRI) ev sahipliğinde düzenlendi.

 

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Başkanlık yaptığı Yönetim Kurulu Toplantıları 2 gün boyunca devam etti. Toplantılarda WAITRO yönetim faaliyetleri, WAITRO tarafından yürütülecek burs ve destek, ödül ve Kapasite Geliştirme Programlarının yanı sıra, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında  WAITRO ekosisteminin geliştirilmesine yönelik mevcut çalışmaları değerlendirildi ve yakın dönemde gerçekleştirilecek faaliyetler planlanarak bir yol haritası belirlendi. Bu görüşmelerin yanı sıra, ev sahibi kuruluş CARIRI CEO’su ve WAITRO Başkan Yardımcısı Hans-Erich Schulz ile de TÜBİTAK ile CARIRI iş birliği imkanları değerlendirildi.

 

Yönetim Kurulu Toplantıları’nın ardından 17 Mart 2023 tarihinde CARIRI tarafından düzenlenen ve 150’nin üzerinde katılımcının yer aldığı “Küresel Ölçekte Rekabetçi Girişimler İnşa Etmek” adlı etkinlikte Prof. Dr. Mandal Trinidad ve Tobago Kamu İdaresi Bakanı Allyson West ve CARIRI CEO'su Hans-Erich Schulz ile birlikte WAITRO Başkanlığı faaliyetlerimiz odaklı bir açılış konuşması gerçekleştirerek, WAITRO Küresel İnovasyon Ailesi olarak birlikte başarma yaklaşımını vurguladı.

 

Prof. Dr. Mandal konuşmasında “67 ülkeden 120 tam ve 36 asosisye üyesi bulunan WAITRO, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunmak için araştırma,  geliştirmenin ve inovasyon faaliyetlerinin etkisini artırmaya büyük önem vermektedir” diye belirtti. Prof. Dr. Mandal, ayrıca, yüksek teknolojilerde kapasite geliştirilmesinde etkileşimlerin önemini vurgulayarak, uluslararası ortaklar ve işbirliklerinin küreselleşen dünyada iyi işleyen Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin temel bileşenleri olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Mandal, “Dünyamızın çeşitli karmaşıklıkları, iklim değişikliğinden doğal afetlere ve bunların birbiriyle olan bağlantılarına kadar birçok küresel riski içermektedir. Aynı karmaşıklıklar, çevre kirliliğinden giderek daha tehlikeli bir iklime kadar uzanan çok sayıda sorunu çözmek için yeni iş birliği yaklaşımları da gerektiriyor. Bu gerçekleri kabul ederek, toplumla birlikte çalışarak, öğrenerek ve başararak birlikte başarma yaklaşımını hedeflemek esastır.” diye konuştu.

 

 

“Birlikte başarmaya dayalı iş birliği yaklaşımının, karmaşık zorlukların üstesinden gelmek için Ar-Ge ve inovasyon potansiyelimizi kullanmada özellikle önemli olduğunu görüyorum.” vurgusu yapan Mandal,  “Bu nedenle WAITRO olarak tüm çabamızı birlikte yaratmaya dayalı bir iş birliği yaklaşımını savunmaya odaklıyoruz. Dünya çapında 67 ülkeden 120 tam ve 36 ortak üye kuruluşuyla WAITRO, araştırma ve teknoloji kuruluşları, araştırma üniversiteleri ve şirketlerin üyeliğe dayalı küresel bir derneğidir. Bu değerli dernek, üye kuruluşları güçlendirmede ve daha büyük etki yaratmak için iş birliğini kolaylaştırmada kritik bir role sahiptir. Vizyonumuz, ortak geleceğimiz için birlikte geliştirerek ve birlikte başararak karmaşık küresel zorlukları ele alırken, sürdürülebilir kalkınma fırsatlarına doğrudan odaklanmayı kapsar.” ifadelerini kullandı.

 

Mandal, “Yüksek teknolojilerde teknolojik kapasitenin geliştirilmesi ve ulusal ve uluslararası ortaklar arasındaki etkileşimin sağlanması kritik olmaya devam etmektedir. Uluslararası ortaklar, böylesine küreselleşmiş bir dünyada iyi işleyen Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin temel bileşenleridir. Bilim, teknoloji ve yeniliğin her zamankinden daha yoğun bir uluslararası bağlamda yürütüldüğü bir zamanda, WAITRO içindeki yakın ve etkileşimli iş birliği büyük bir aciliyete sahiptir.” dedi.

 

Uluslararası iş birliklerinin kapasite geliştirme, yetkinlik geliştirme süreçleri ve teknoloji transferinin vazgeçilmez bir parçası olan Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına büyük bir ivme ve katma değer sağlayacağına inandıklarını belirten Mandal, “WAITRO'nun gerçek değeri, üyelerinin oluşturduğu ağa dayandığından, daha iyi, daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için üye kuruluşlarımızın sayısını artırmak ve bireylerin değerli ve geniş ağımıza katılımını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. WAITRO'nun çeşitli üyelerinin deneyimlerini eşleştirmek, misyonun merkezinde yer alır. Misyonunu gerçekleştirmek için, küresel temsil ve katılıma sahip bir dernek olma, sürdürülebilir kalkınma için bir inovasyon merkezi ve kapasite geliştirme ve sürdürülebilir inovasyon sağlayıcısı olma stratejik hedeflerine odaklanıyoruz. WAITRO topluluğu, yalnızca bu hedefleri ilerleterek sürdürülebilir etkileri artıracaktır.” değerlendirmelerinde bulundu.

 

Küresel Ölçekte Rekabetçi Girişimler İnşa Etmek Konferansı’nda yapılan açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mandal tarafından özel sektörde inovasyon faaliyetlerinin geliştirilmesinde kamu kurumlarının rolüne ve önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. TÜBİTAK’ın Ar-Ge ve İnovasyon ekosistemindeki rolünün vurgulandığı sunumda, Prof. Dr. Mandal, “WAITRO, endüstriyel araştırmalar, tarım araştırmaları, çevre bilimi ve malzeme teknolojilerindeki tematik faaliyetler dahil olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik aktörlerinin güncel ve aktif dağılımını temsil etmektedir. Bu bağlamda, Küresel İnovasyon Ailesi ile bir araya gelen aktörler, aynı zamanda birlikte yaratmaya dayalı işbirliği için önemli fırsatlar yaratmaktadır.” diye belirtti. Prof. Mandal’ın ardından bazı WAITRO Yönetim Kurulu üyeleri ve özel sektör temsilcileri tarafından sunum ve konuşmalar gerçekleştirilen oturum, “Lokal İnovasyon Ekosisteminin Geliştirilmesi” başlıklı panel oturumu ile sona erdi.

 

Ziyaretin son bölümünde, Prof. Hasan Mandal ve beraberindeki heyet Ulusal Yükseköğrenim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Kurumu (NIHERST)’nu ziyaret ederek Kurum Başkanı Marleen Lord-Lewis ile ikili işbirliğine ilişkin görüşmeler gerçekleştirerek, ilerleyen dönemde yapılabilecekler hakkında fikir alışverişinde bulundu. Söz konusu görüşmede, iki kurum arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemi vurgulandı.

 

19.03.2023