Lise Öğrencilerimize Yönelik TÜBİTAK Destekleri Hakkında Kamuoyu Duyurusu

-A +A

TÜBİTAK’ın Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile ilgili medya organlarında yer alan asılsız haberlere ilişkin kamuoyunun doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi gereği duyulmuştur.

Lise öğrencilerini temel, sosyal ve uygulamalı bilimler alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK, Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Teknolojik Tasarım ve Yazılım alanlarında “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” düzenlemekte ve Uluslararası Proje Yarışmalarında dereceye giren öğrencilere aylık 2000 TL’ye kadar burs vermektedir.

Basında yer alan haberlerde isimleri geçen Arda MAVİ ve Zeynep DİKLE isimli öğrencilerimiz, 2018 yılında, “Sesgoritma” adlı projeleriyle, Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına başvurmuş ve Kodlama alanında Birincilik Ödülüne layık görülmüşlerdir.

Daha sonra öğrencilerimiz, Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda (ISEF) ülkemizi temsil etmek üzere TÜBİTAK tarafından ABD’ye gönderilmiştir. Bu yarışma kapsamındaki seyahat, konaklama ve günlük ihtiyaç gibi tüm masraflar kurumumuz tarafından karşılanmıştır.

Öğrencilerimiz, ISEF etkinliği sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa VARANK tarafından kabul edilmiş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL ile de birçok kez görüşerek taleplerini iletmişlerdir.

2019 yılına kadar uluslararası proje yarışmalarında yalnızca ilk 3’e giren öğrencilere ödül verilirken; bizzat habere konu olan öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda, ISEF’te “dördüncülük” derecesi elde edenlere de 2205 Lisans Burs Programından yararlanma imkânı tanınmıştır. Yine bu yıl bu programdan destek almaya hak kazanan öğrencilerimizin kendilerine verilen yurt içindeki burslarını yurt dışındaki kurumlarda da kullanabilmeleri mümkün hale getirilmiştir. 

“2205 Lisans Burs Programı Başvuru ve Kabul Koşulları” gereğince; öğrencilerin burs alabilmeleri için üç şartı sağlamaları gerekmektedir:

  1. Uluslararası Proje Yarışmalarında ülkemiz adına yarışarak dereceye girmek
  2. Üniversitelerin örgün öğretim programlarından birine kayıt yaptırmak,
  3. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’na başvuru yapmak.

Bu bilgiler ışığında, 2205 Lisans Burs Programı’ndan yararlanamadığı iddia edilen öğrencimizin durumu değerlendirildiğinde:

  1. Herhangi bir üniversitenin örgün öğretim programlarına kayıt yaptırmadığı,
  2. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’na herhangi bir burs başvurusu yapmadığı,

görülmüştür.

2205 Lisans Burs Programı kapsamında yukarıda belirtilen şartları ve koşulları sağlayamamaktan kaynaklanan bu konunun ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki öncü kurumu TÜBİTAK’ı yıpratmak üzere haberlere konu edilmesi büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

01.02.2020