KOBİ, Sanayi, Kamu ve TÜBİTAK 5G İçin Bir Araya Geldi

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünün (TÜSSİDE) desteğiyle Türk Telekom, Nokia ve Arçelik iş birliğiyle oluşturulan "Üretim Teknolojileri Girişim Hızlandırma Programı 5G@ EndTech Demo Day" etkinliği Arçelik Çayırova kampüsünde gerçekleştirildi.

"5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bakanlık olarak teknoloji tabanlı girişimlerimizin parçası olduğu, yerli ve milli üretimin ortaya konulduğu bu tarz etkinliklerden büyük bir keyif aldığımı, gururla bu tarz etkinliklere katıldığımı özellikle belirtmek istiyorum. Bu programın 5G teknolojisini kullanarak son kullanıcıya dönük nihai ürünler çıkarabilmemiz açısından vizyoner bir proje olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum." dedi.

Mustafa Varank, artık her şeyin birbiriyle bağlantılı ve etkileşim içinde olduğu bir dünyada, inovasyonun kriterlerinin önemli ölçüde telekomünikasyon sistemlerinin yaygınlığı, güvenilirliği ve hızına bağlı bir şekle bürünmüş durumda olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜBİTAK TÜSSİDE Müdürü İsmail Doğan, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Nokia Ülke Müdürü Erensoy Bilgin, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ve Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar ile  çok sayıda yönetici ve şirket temsilcisi katıldı.

TÜBİTAK TÜSSİDE çalışmaların başlatılmasına öncülük etti

5G alanında faaliyet gösteren yerli teknoloji girişimlerinin Üretim Sektörü Uygulamalarını Destekleme Programı olan 5G@ Endtech ile Türkiye’deki 5G girişimlerinin ticarileşme ve globalleşme süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

TÜBİTAK TÜSSİDE “5G ve Ötesi Teknolojiler ile Bağlantılı Yaşam Yol Haritası” çalışma grubu toplantıları sırasında Arçelik, Nokia ve Türk Telekom yöneticileriyle görüşerek sektördeki girişimlerin ticarileşme ve ürünleşme aşamalarına katkı sağlanması için iş birliği çalışmalarının başlatılmasına öncülük etti. Programın başlangıç aşamasından itibaren bütün tasarım aşamalarında katkıda bulunan TÜBİTAK TÜSSİDE, KOSGEB, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile özel sektör temsilcilerini ortak çalışma yapması için bir araya getirdi. TÜBİTAK TÜSSİDE programın gerek lansman çalışmalarında gerek demo day gününün organizasyonunda kamuoyuna tanıtılması için aktif rol aldı.

35 teknoloji girişimi programa başvurdu

6 Haziran 2022 tarihinde Arçelik Garage Innovation Hub’da lansmanı yapılan program kapsamında 35 teknoloji girişimi programa başvurdu ve 15 girişim ön ticarileştirme aşamasına geçti. Eylül-Aralık ayları arasında girişimler üretim, iletişim, girişimcilik ve KOSGEB desteklerinin anlatıldığı bir eğitime alınarak programdaki 4 firma toplamda 1.5 Milyon TL’nin üzerinde KOSGEB desteğinden yararlanmaya hak kazandı. Nokia, Türk Telekom ve Arçelik girişimlere süreç boyunca birebir mentorluk yaptı ve Avrupa Birliği Horizon fon destekleriyle ilgili bilgilendirme semineri düzenledi. Ayrıca girişimler Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile birebir görüşmeler yaparak içlerinden biri Dünya’nın en büyük girişimcilik etkinliklerinden Slush’a katılım desteği aldı. Tüm bu desteklerle birlikte 6 ay süren program sayesinde 5G alanında farklı kullanım senaryolarıyla teknik değerlendirmelerden geçen 13 girişim farklı seviyelerde ürünlerini olgunlaştırdı ve programdan mezun oldu. Bu girişimlerden 10’u ürünleşme aşamasını tamamladı ve 7’si Arçelik’le potansiyel iş birliği aşamasına geldi.

21.01.2023