“Güçlükleri Çözmek Sizlerle Mümkün”

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ndeki “TÜBİTAK Destekleri Tanıtım Programı” kapsamında ilk olarak üniversitenin akademisyenleriyle bir araya geldi. 

TÜBİTAK projeleri, destek programları ve başvuru süreçleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı. Prof. Dr. Hasan Mandal, akademik yükselme törenine de katıldı.

“Hayaliniz ve Tutkunuz Olmalı”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ndeki programı kapsamında üniversite öğrencileriyle de bir araya geldi.  Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda “Geleceğimizin Gücü Gençlerimiz ile Birlikte Başaracağız” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Hasan Mandal, eğitim hayatı ve beraberinde akademik kariyerini şekillendiren önemli dönüm noktalarını gençlerle paylaştı. 

Kendi kariyerinden verdiği örnekler üzerinden gençlere tavsiyelerde bulunan Başkan Mandal, “Yapılamaz noktasından çok nasıl yapılabilir noktasını örnek almanız lazım. Bunun için hayalinizin ve tutkunuzun olması gerekiyor” dedi. 

“Ya Çözüm İçin Varsınız ya da Birilerinin Çözüm Üretmesini Bekleyeceksiniz"

Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan insan kaynağına olan ihtiyaca vurgu yapan TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Gelecek 10 yıla baktığımız zaman bulaşıcı hastalıklar, iklim değişikliği, siber güvenlik, ekonomik krizler, düzensiz göç ve uluslararası ilişkilerdeki kopmalar gelecekte konuşacağımız önemli başlıklar olacak. Bu sorunların ortak özelliği karmaşık, dinamik ve değişken olmaları.” değerlendirmesinde bulundu. Gelecek 10 yılın sorunlarının günümüzün geleneksel bakış açısıyla çözülebilmesinin zor olduğuna dikkati çeken Mandal, “Siz gelecekte sorunları çözmeye adaysanız, olaylara farklı bakmanız gerekiyor. Duruma göre hareket edebilme, stres toleransı ve esnekliği ve teknolojinin kontrolü, geleneksel bir bilim anlayışından çok yenilikçi bir bilim anlayışına ihtiyaç duyuyor. Sorunları çözülebilir hale getirmek sizinle mümkün. Ya çözüm için varsınız ya da birilerinin çözüm üretmesini bekleyeceksiniz. Buna siz karar vereceksiniz.” diye konuştu. 

TÜBİTAK Başkanı’ndan Gençlere Altın Değerinde Öğütler

Üniversite öğrencilerine “Ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde kendinizi yönlendirin.” Tavsiyesinde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Siz gelecekte sorunları çözmeye adaysanız farklı bakmanız gerekiyor. Herkesin gördüğünü görüyorsanız çözüm üretme yaklaşımınız geleneksel olacaktır. Daha yenilikçi, daha zor konulara çözüm üretmede aday olabilmeniz lazım.” dedi. Gençlere, “Çok disiplinli çalışmalara açık olun.” diyen Prof. Dr. Mandal “Yükselen teknolojilerin oluşturduğu fırsatları keşfedin, bilimsel merakınızın peşinde koşun, iş birliği ağlarında etkin olun ve kariyer yöneliminizi güncel imkanlar doğrultusunda şekillendirin.” öğüdü verdi. 

“’Ben de Varım’ Diyen Genç İnsan Kaynağımızı Ar-Ge Süreçlerine Dahil Ettik”

Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek programları arasında yer alan Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR), 2209 - A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209 - B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Mandal, STAR Programı çağrısına lisans öğrencileri tarafından rekor sayıda başvuru alındığına dikkati çekerek  “Proje tabanlı araştırma heyecanının ve proje yapma çalışmalarının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayan STAR programı ile şu an toplam 3043 öğrencimizi projelere dahil ettik. STAR Programı ile hem bir araştırma projesine hem de bir bursiyerlik sürecine dahil oluyorsunuz. Başvurmadığınız sürece önünüzdeki engel kendinizsiniz.” diye konuştu. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal daha sonra gençlerden gelen soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Mandal, Kapadokya Teknopark’ı ziyaret etti

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Kapadokya Teknopark’ı da ziyaret etti. Önceki dönem 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı projelerinde destek alan öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Hasan Mandal ayrıca yeni bir projesi olan öğrencilere mentörlük ve rehberlik hizmetleri sunulan Cappadocia International Incubation Center (CAPPIN2C) çalışmaları hakkında bilgi aldı. Mandal, Teknopark bünyesinde çalışmalarını sürdüren firmaları da ziyaret etti. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal program esnasında Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ile de görüştü. 

07.01.2022