Deneyap Türkiye Öğrenci Seçme Sınav Sonuçları Açıklandı

-A +A

Deneyap Türkiye öğrenci seçme sınav sonuçları belli oldu. 27 ilde toplam 4 bin 380 öğrenci, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim görecek.

81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi 3. faz kapsamında Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 il 36 atölyede 4380 Geleceğin teknoloji yıldızı” için 19 Martta derslerin başlaması planlanıyor.

Sınavda başarı sağlayan öğrenciler hedeflerine bir adım daha yaklaştı

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde Öğrenci Seçme Sınavı’nın ilk aşaması olan e-sınav, 3. faz kapsamındaki 27 il 55 merkezde, 11 – 31 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 79 bin başvuru yapılan ilk sınavı başarı ile tamamlayan öğrenciler 2. Aşama olan uygulama sınavına girmeye hak kazandı. Uygulama sınavında 4 bin 357 lise ve 7 bin 169 ortaokul olmak üzere toplam 11 bin 526 öğrenci Rüzgâr Enerjisi ile Elektrik Enerjisi Üretimi temalı projeleriyle katıldı.

Sürecin sonucunda adayların e- sınav sonuçlarının yüzde 70i ve uygulama sınavı sonuçlarının yüzde 30u alınarak 27 ilde Deneyap Teknoloji Atölyelerine toplamda 4 bin 380 öğrenci seçildi. 10-16 Mart tarihlerinde kayıt işlemlerini tamamlayacak olan öğrenciler Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitime başlayacak.

Deneyap Türkiye Atölyeleri 81 İlde Kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan proje ile şu anda 55 ilde 66 atölyede faaliyetler sürerken, 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulması hedefleniyor.

Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturmak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek amacıyla yola çıkan Deneyap, bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençleri bir araya getiriyor. Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkaracak olan Deneyap, gençleri Türkiyenin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda destekleyecek.

Toplamda 4 fazda tamamlanması planlanan Deneyap Türkiyenin ilk faz çalışması kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon olmak üzere 12 ilde açılan ve ikinci faz çalışması kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere 18 ilde açılan Deneyap Teknoloji Atölyelerinde aktif olarak eğitim veriliyor.

Gelecek, Deneyap Türkiye Atölyelerinde tasarlanıyor

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Tasarım, Üretim, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım, Siber Güvenlik, Enerji, Havacılık ve Uzay, Yapay Zeka, Nanoteknoloji Ve Malzeme Bilimi, İleri Robotik ve Kodlama, Mobil Uygulama gibi 11 farklı başlıkta eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor.

Programa katılan öğrenciler 3 yıllık bir süreçte hem temel teknoloji yetkinlikleri kazanma hem de özel ilgi alanlarında derinleşme imkanı elde edecek. Atölye programları ortaokul düzeyinde hali hazırda 4. ve 5. sınıfta eğitim gören öğrencilere, lise düzeyinde ise 8’inci, 9’uncu sınıflar ve lise hazırlık sınıflarında eğitim gören öğrencilere hitap ediyor.

05.03.2022