Deneyap Teknoloji Atölyeleri Seçme Sonuçları Açıklandı

-A +A

Teknoloji üreten gençler yetiştirmek amacıyla başlatılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri projesine 3 bin 680 yeni öğrenci katıldı. Projenin 18 ili kapsayan ikinci fazında yazılı ve uygulama atöylesi süreçlerini başarıyla geçen gençler, geleceğin teknoloji yıldızı olmak için eğitim almaya hak kazandı. Öğrencilerin merakla beklediği sonuçların açıklandığını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sosyal medya hesabından duyurdu.

Değerlendirme sonuçlarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Varank, “Sevgili Milli Teknoloji Hamlesi gönüllüsü, o gün bugün. Öğrenci ve velilerimizin merakla beklediği Deneyap Teknoloji Atölyeleri Değerlendirme ve Yerleştirme Sonuçları Belli Oldu. Kazanan gençlerimizi tebrik ediyorum” diye yazdı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Heyecanla beklenen sonuçlar açıklandı! Atölyelerimiz; Geleceğin Teknoloji Yıldızları denesin, yapsın, üretsin diye hazır! Gençlerimizi ve ailelerimizi tebrik ediyorum. Şimdi #DENEYAP zamanı!” diye yazdı.

Hayal gücünüzü sonsuza kadar kullanın!

Varank, “Milli Teknoloji Hamlemizin stratejik ayaklarından birini Deneyap atölyeleri oluşturuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın koordinasyonunu Bakanlığımıza tevdi ettiği bu projemizle ortaokul ve lise seviyesindeki üstün yetenekli öğrencilerimize üç yıllık kapsamlı bir teknoloji eğitimi veriyoruz. Ücretsiz olarak sunduğumuz bu eğitimler yenilikçi ve vizyoner bir müfredata sahip. Atölyelere gelen öğrencilerden tek bir beklentimiz var, o da hayal güçlerini sonuna kadar kullanmaları. Önlerinde hiçbir limit, hiçbir engel yok. Teoriyi öğrenip, pratiğe istedikleri gibi dökebilirler” dedi.

Hedef 50 bin genç yetenek

Varank, ilk olarak 12, ikinci aşamada 18 şehirde, toplamda 30 Deneyap Teknoloji Atölyesini hayata geçirdiklerini anlatarak “5 yılda yaklaşık 50 bin öğrencimizi Deneyap atölyelerinden mezun etmeyi amaçlıyoruz. Çocuklarımızın attığı adımları, Deneyap eğitimlerinden sonra da takip edecek ve onları desteklemeye devam edeceğiz. Bu gençler, yarının Türkiye’sini şekillendirecekler. Teknoloji tüketen değil, teknoloji üreten Türkiye hedefine gençlerimizin enerjisiyle varacağız” diye konuştu.

Farklı olmak istiyorum dediler

TÜBİTAK Başkanı Mandal ise yaptığı açıklamada "Deneyap atölyelerinde yer almak için çaba sergileyen öğrencilerimize baktığımız zaman, 'Ben farklı olmak istiyorum. Daha fazla değer üretmek, ülkemizin teknoloji geliştirme sürecine, 2023, 2053, 2071 yılı hedeflerine ben katkıda bulunmak istiyorum' diyen arkadaşlarımız. Her birinin geleceğin Türkiye’sinde önemli görevler alacağına olan inancımız tam. Bu inancımızı hiç yitirmeden TÜBİTAK olarak Deneyap atölyelerinin sayısını hızla artırmak için sürece katkı sunmaya devam edeceğiz" dedi.

81 ilde 100 Deneyap

Türkiye’nin teknolojik gelişimini ivmelendirmek amacıyla 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan proje, 11. Kalkınma Planında da yer alıyor. Projenin ilk etabında Adana, Ankara, Alanya, Edirne, Erzurum, Hakkâri, Eskişehir, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon’da 12 Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruldu.

Sırada nesnelerin interneti var

12 ilde geçen sene temmuz ayında eğitime başlayan öğrenciler, “tasarım ve üretim” ile “robotik ve kodlama” eğitimlerini tamamladı. Yeni dönemde eğitimler “elektronik programlama ve nesnelerin interneti” ile devam edecek.

Ağrı’dan Çanakkale’ye

Projenin ikinci fazında 18 yeni Deneyap için Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat seçildi.

Zorlu maraton

Bu 18 ilde Deneyap’ın ilk aşaması olan yazılı değerlendirme şubat ayında yapıldı. Yazılı değerlendirmeye 65 bin 168 bilim ve teknoloji meraklısı genç katıldı. Yazılı değerlendirmeyi başarı ile geçen 9 bin 668 öğrenci ağustos ayında uygulama değerlendirmesine girdi. Uygulama değerlendirmesinde, öğrenciler kendilerine sunulan tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje tasarımları yaptı, tamamlanan projelerini de jüri üyelerine belirlenen süre dâhilinde anlattı. Jüri üyeleri, öğrencilerin, kendini ifade edebilme, özgün düşünme, yenilik katabilme, konu ile ilgili bilgi sahibi olma becerileri dikkate alınarak değerlendirmede bulundu.

Yüzde 81’i devlet okullarından

Yapılan değerlendirmede yazılının yüzde 70’i, uygulamanın yüzde 30’u temel alındı ve 3 bin 680 öğrenci geleceğin teknoloji yıldızı olmaya hak kazandı. Bu öğrencilerin yüzde 81’inin devlet okullarından gelmesi dikkat çekti.

Neden Deneyap?

Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturmak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek amacıyla yola çıkan Deneyap, bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençleri, bir araya getiriyor.

Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkaracak olan Deneyap, gençleri Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda destekleyecek.

3 yıllık sıkı eğitim

Deneyap eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlandı.

Denayap’ta, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alıyor.

Toplamda 3 yıl, hem temel teknoloji yetkinlikleri ve özel ilgi alanlarında derinleşme, hem de proje üretme kabiliyeti elde edecek olan öğrenciler, bu gelişim süreci sonunda geleceğin teknoloji yıldızları haline gelecek.

Sonuçlara www.deneyapturkiye.org adresinden ulaşılabilir.
 

07.09.2020