Bilimin Yıldızı İstanbul’da Parlayacak

-A +A

1968 yılında düzenlenmeye başlanan ve Ülkemizin 1978 yılından itibaren katıldığı Uluslararası Kimya Olimpiyatı TÜBİTAK tarafından İTÜ ev sahipliğinde 2020 yılında İstanbul’da düzenlenecek. 

Olimpiyat Bayrağını devralmak üzere Ülkemizi temsilen Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Paris’te düzenlenen 51. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’na katılarak bayrağı devraldı.

Bilim insanı yetiştirmede erken yaşlarda gençleri motive eden, bilim dallarında yarışma ruhuyla gençliği araştırmaya, öğrenmeye ve derinlemesine bilgi sahibi olmaya sevk eden bilim olimpiyatlarında Ülkemiz, 5 dalda uluslararası arenada TÜBİTAK tarafından temsil ediliyor. Fizik, kimya, biyoloji, matematik ve bilgisayar alanlarında Ülkemizin her yıl düzenli olarak temsil edildiği uluslararası bilim olimpiyatları, her yıl yaklaşık olarak 81 ülkenin katılımıyla çeşitli ülkelerde gerçekleştiriliyor.

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak isteyen ülkeler, üst düzey bir bilimsel yarışmaya ev sahipliği yapmanın gururu için birbirleriyle yarışıyor. 2011 yılında Ülkemizde düzenlenen 43. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın ardından Türkiye 2020 yılı 52. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nı düzenleyecek ülke olarak bir kez daha seçildi.

6-15 Temmuz 2020 tarihlerinde TÜBİTAK tarafından İTÜ’de gerçekleştirilecek olan olimpiyata dünyanın dört bir yanındaki 81 ülkeden bine yakın katılımcının gelmesi bekleniyor. Ülkemizin bilimsel faaliyetlerde etkin rol aldığı, ev sahipliği yapabilecek bilgi birikimine ve yetkinliğe sahip olduğunun tüm katılımcılarca görülebileceği organizasyonda sınav soruları bilim insanlarımız tarafından hazırlanıyor. İlk kez 1978 yılında, ardından 1994 yılından itibaren düzenli olarak katıldığımız Uluslararası Kimya Olimpiyatında bugüne kadar 56 altın, 190 gümüş, 263 bronz madalya ve 50 mansiyon derecesi kazandık. Olimpiyat takımımız başarılarına bir yenisini eklemek ve olimpiyat bayrağı ile birlikte Ülkemizin adını daha ileriye taşıyabilmek için bekliyor.

30.07.2019