Bilimin ve Teknolojinin Yolunda İlerleyeceğimiz Nice Bayramlara!

-A +A

Milletimizin egemenlik ve bağımsızlık mücadelesi sonucu kazanılan Kurtuluş Savaşımızın ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 99. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevinci içindeyiz.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) olarak bizler de bilimin ve teknolojinin öncülüğünde, Türkiye’nin dört bir yanında her yaş grubundan insanımıza temas ediyor; binlerce öğrencimizi, araştırmacımızı ve girişimcimizi destekliyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, milletimize çizdiği “muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak” hedefi doğrultusunda başlattığımız Milli Teknoloji Hamlesiyle, sanayiden ekonomiye, savunmadan sağlığa her alanda ülke olarak büyük atılımları birlikte geliştiriyor ve birlikte başarıyoruz.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli metrealtı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu olacak olan İMECE ve Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A’yı 2023’te fırlatılacağız. Ayrıca bir Türk vatandaşımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz. Dolayısıyla 2023 Türkiye’nin “Uzayda Varım” dediği bir yıl olacak. 2023 yılında savunma alanında adımlar atmaya da devam edeceğiz. Türkiye’nin İlk milli hava hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın TSK envanterine girmesi planlanıyor. Ayrıca ulaşım teknolojilerinde de yeniliklere devam ederek ilk milli anahat lokomotifimizi (E5000) raylara indiriyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında farklı alanlarda birçok yenilikçi teknolojimizi hizmete sunacağız.

2023 yılı hedeflerimize ulaşmaya çok az bir zaman kalmışken; Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşımak amacıyla 2053 ve 2071 vizyonlarımıza hazırlanıyoruz. Bilim ve teknolojiyle gelişen, üreten ve büyüyen Türkiye’yi hep birlikte var gücümüzle çalışarak inşa edeceğimize inanıyoruz. “Türkiye Yüzyılı”nda  bilim ve teknoloji adımlarıyla her alanda adından söz ettirmeye devam edecek olan Türkiye’de bilim ve teknolojinin amiral gemisi TÜBİTAK olarak, yenilikçi yüksek teknolojileri geliştirerek ve aynı zamanda teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten, geliştiren ve ilklere imza atan gençliği destekleyerek geleceğe umutla bakıyoruz.

Bu duygularla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle yâd ediyorum.

28.10.2022