Bakan Varank: "Hedefimiz İnsansız Sistemlerde Dünyadaki En Önemli Oyuncu Olmak"

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA EXPO ziyaretinde savunma sanayiinde elde edilen başarılara dikkat çekti. Bakan Varank, dünyanın artık insansız sistemlere daha fazla önem verdiğine vurgu yaparak, “Bizim her alana doğru zamanda yatırım yapmamız gerekiyor. İnsansız hava araçlarında biz bu treni yakaladık ve dünyada öncü olduk. İnsanlı sistemlerde biraz geriden geliyoruz ama da o orada da inşallah ihtiyacımızı kendimiz giderebileceğiz. Asıl hedefimiz insansız sistemlerde dünyadaki en önemli oyuncu olmak.” diye konuştu. 

Şu anda Baykar ve TAİ ile çok başarılı işler yapıldığını belirten Varank,  “Sadece havada değil kara sistemlerinde de insansız otonom araçlar şu anda gündemde. İnşallah Türkiye, otonom teknolojilerde dünyadaki en önemli oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor." dedi.

Türkiye’de kendi kendine yetebilen bir savunma sanayiini inşa etmek üzere büyük bir gayret sarf ettiklerini vurgulayan Bakan Varank, "Her alanda yüzde 100 yerlilikten bahsetmemiz mümkün değil ama özellikle kritik parçalarda dışa bağımlılıktan kurtulmak çok önemli. Bu bağlamda Türkiye, insansız hava araçlarında dünyadaki en önemli oyunculardan bir tanesi haline geldi. Şu anda en fazla ilgi gören, en fazla tartışılan oyuncu dersek herhalde yanlış söylemiş olmayız. Tabii ki Türkiye'nin savunma anlamında insanlı uçaklar ve helikopterlerle ilgili ihtiyaçları da var. Önümüzdeki dönemde kendi kendine yetebilme amacıyla sürdürdüğü projeler var. ATAK şu anda ordumuza hizmet ediyor, yeni versiyonu ATAK-2 geliyor. Genel maksat helikopterimiz Gökbey karşıda, yakın zamanda inşallah kullanıma başlayacak. Türkiye beşinci nesil savaş uçağını kendi geliştirmek üzere büyük bir gayret gösteriyor. " ifadelerini kullandı. 

"Yabancı firmaların ilgisi bizi ziyadesiyle memnun ediyor"

Bu sene fuarın geldiği aşamadan ziyadesiyle memnun olduğunu anlatan Varank, "Kapıdan girdiğinizden itibaren zaten fuarın önceki yıllara nazaran nasıl geliştiğini görebiliyorsunuz. Bu sene fuarda özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri daha fazla görüyoruz. Onların sektörde daha fazla ön plana çıkması aslında bizim de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak istediğimiz bir husus. Ne kadar çok özel sektör firması ve çok küçük ve orta ölçekli firma bu işlerle ilgilenirse, büyük firmalara tedarikçi olursa Türkiye'de sanayi de aynı hızla gelişecektir.”  dedi.

Bakan Varank, yabancı firmaların ilgisinin de kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini aktararak, "Özellikle uluslararası alanda savunma sanayiinde beraberce yapabileceğimiz çok işler var. Burada Ukrayna’dan gelen havacılık firmaları, motor firmaları var. Onlarla önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz projeler var. Dolayısıyla SAHA EXPO, Türkiye’de savunma, havacılık ve uzay alanında ciddi bir marka olma yolunda ilerleyecek, hem sektörü geliştirecek, hem de uluslararası ilgili firma ve şahısları Türkiye'ye çekmiş olacak." ifadelerini kullandı.

“SAHA EXPO savunma, havacılık ve uzay sanayiinde ciddi bir Ar-Ge oluşturacak.” değerlendirmesinde bulunan Bakan Varank, “Fuarımız Cumartesi akşamına kadar açık kalacak. Özellikle ilgilileri; üniversite, sanayi ve ticaret dünyasını SAHA EXPO’ya bekliyoruz. Hem gelsin görüşmeler yapsınlar, hem de savunma ve havacılık sanayinin nerelere geldiğini görsünler.” çağrısı yaptı.  

Bakan Varank TÜBİTAK standını gezdi

SAHA EXPO’da TÜBİTAK standını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal eşlik etti. 

Varank, BİLGEM standında enstitünün fuarda yer alan ürünlerini inceledi. Özellikle İnsansız mayın/el yapımı patlayıcı tespit aracı İMTA hakkında bilgi alan Varank, kara, hava ve deniz kiosklarını da ayrıntılı olarak gözlemledim. Kara kioskunda FODRAD, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ne sahip GİS-SARP, Araca Monte Lazer Sistemi JARMOL Kuşrad Radar Sistemleri, Lazer Haberleşme Sistemi OpHab, Milli Gözetim Radarı ve Milli İşlemci Çakıl interaktif olarak incelenebiliyor. Hava kioskunda Kule ve Radar Simülatörü atcTRsim , Çakıl, F-16 Savaş Uçağı Taktik Elektronik Destek Podu (EHPOD), Eren Drona Monte Lazer Sistemi, GİS, HELİTR ve Savaş Uçağı Ana Kontrol Sistemi görüntülenebiliyor. Deniz kioskunda Gemi Manyetik İz Bastırma Sistemi (Degaussing), Optik Haberleşme Sistemi (OpHab), Sualtı Savaş Yönetim Sistemi, Yeni Tip Denizaltı Batarya İzleme Sistemi (YT-DABİS), Yeni Tip Su Altı Telefonu (YT-SATEL), Yüksek Güçlü Lazer Sistemi interaktif olarak ziyaretçiler tarafından incelenebiliyor.

Bakan Varank TÜBİTAK MAM standında sergilenen, Denizaltı Savunma Harbi Sonarı Transdüser Elemanı (TBT-01), Kendi Kendine Yeten Solunum Maskesi Kimyasalları, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı (MAM-CDET), Plastik Bağlı Patlayıcı Üretimi, Tek Kristal Türbin Kanadı, Yakıt Pili Modül ve Bileşenleri ve Yakıt Pilli Askeri Çanta hakkında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’dan bilgi aldı. 
Bakan Varank, TÜBİTAK SAGE standında Bozdoğan, Gökdoğan, HGK-84 füze modelleri yanında, KGK-83, Kuzgun ailesi (Kuzgun-SS, Kuzgun-KY ve Kuzgun-TJ), NEB-84, SARB-83, SERT-82, SOM, SOM-J gibi mühimmat ve füzeleri, SAGE navigasyon sistemlerini inceledi.

Öz kaynak projesi olarak devam ettirilen Kuzgun Silah Sistemi ile ilgili Bakan Varank’a detaylı bilgi verildi. Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanan, harp başlığı, menzil ve güdüm yöntemi açısından modüler yeni nesil ürün ailesi Kuzgun’un en yüksek ileri menzile sahip üyesi KUZGUN-TJ, hava aracından serbest bırakıldıktan sonra entegre mini turbojet motoru sayesinde yaklaşık 200 kilometre uzaktaki hedefi vurabiliyor. Ailenin en ağır harp başlığı kütlesine sahip Kuzgun-SS varyantı ise 40 bin fit irtifadan bırakıldığında "serbest süzülme" ile 110 kilometre menzile ulaşabiliyor. Ayrıca hedefe varış süresi saniyeler olan ve 2,5 mach üzeri uçuş hızına sahip Kuzgun-KY hava araçları yanı sıra kara ve su üstü platformlardan da atıyor.  Milli akıllı füze ailesi Kuzgun; F-16, Hürjet, Hürkuş, Akıncı, Aksungur, Anka ve Milli Muharip Uçak'ta, kara ve deniz platformlarında kullanım sağlayacak müşterek bir silah sistemi olarak görev yapacak. 

Bakan Varank, TÜBİTAK ULAKBİM standında Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi Ahtapot, Merkezi Yönetim Sistemi Liderahenk ve Kimlik Yönetim Sistemi Engerek tanıtım alanlarını gezdi. 

Milli imkanlarla geliştirilen Ahtapot, Türkiye'nin siber dünyada güvenliğini sağlıyor. Hem açık kaynak kodlu topluluk versiyonu hem de özel Ahtapot donanımı üzerinde çalışan kurumsal versiyonlarıyla 15 farklı siber güvenlik bileşenini barındıran sistem, askeri kuruluşlardan kamu kurumlarına ve bankacılık sektörüne kadar çeşitli kurumsal müşteriler tarafından tercih ediliyor. Gerek müşteri sistemlerindeki başarısı gerekse NATO CWIX ve Locked Shields tatbikatlarında gösterdiği başarı ile kendini kanıtlayan bir bütünleşik siber güvenlik ürünü olan Ahtapot'un kurumsal ve donanımsal versiyonları SAHA EXPO’da sergileniyor. 

Bakan Varank TÜBİTAK UZAY standında ise yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilen metre altı çözünürlüklü İMECE Uydusu, GÖKTÜRK-2, RASAT ve TÜRKSAT 6A çalışmalarındaki son duruma ilişkin bilgi aldı.

Varank, SAHA EXPO fuar alanında SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte diğer stantları da dolaştı. 

Bakan VARANK, beraberindeki heyetle birlikte Ukroboronprom, Corporation Ivchenko, Defence Technology llc Mechatronics gibi Ukrayna savunma sanayii endüstrisi temsilcilerinin stantlarını da ziyaret etti. 

Polonya firması WB Group’un standına da uğrayan Varank’ın ziyaret ettikleri arasında “Transvaro, Canik, Ankara-İvedik Organize Sanayi Bölgesi, Teknopark Ankara, FLY BVLOS TECNOLOGY, Altınay Savunma Teknolojileri” stantları yer aldı.  

Ziyaretinde, stanttaki görevlilerle sohbet eden Bakan Varank, firmaların fuardan memnun olduğu değerlendirmesinde bulundu.
 

12.11.2021