Bakan Işık TÜBİTAK TUG’u Ziyaret Etti

-A +A

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ni (TUG) ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a, TUG yerleşkesini tehdit eden Saklıkent’teki mermer işletmeleri ve Antalya’daki ışık kirliliği konuları iletildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Antalya Valisi Muammer Türker ve Antalya Büyük Şehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 14 Nisan 2016 tarihinde, TUG Bakırlıtepe Yerleşkesini ziyaret etti. TUG hakkındaki kısa tanıtım videosunun izlenmesinin ardından, TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık TUG'u tanıtan bir sunum yaptı.

Gözlemevi yerleşkesinin gezilmesi ile devam eden programda, Bakan Işık, TUG Proje Takip Sistemi'nde 1000. proje başvurusunu yapan, şimdiye kadar hiç gözlenmemiş çift yıldızların fotometrik gözlemlerini yapmayı ve fiziksel parametrelerini tayin ederek, dünya literatürüne kazandırmayı hedefleyen proje ekibi adına, projeyi yürüten, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz'a plaket verdi.

RTT150 isimli teleskopu inceleyen Bakan Işık, RTT150 isimli teleskobun çapını önümüzdeki süreçte daha da büyüteceklerini ve böylece daha da uzaktaki yıldız kümelerinin, evrenin boyutlarının araştırılmasına devam edileceğini vurguladı.

TUG'u ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  TUG'un Türkiye'nin medarıiftiharı bir gözlemevi olduğunu, burada bütün evrenin varlığını anlamaya, evrendeki olayları çözmeye yarayan çok önemli teleskoplar yer aldığını kaydetti.

Bakan Işık, "Her yıl burada yapılan gözlemlere dayanarak yayınlanan makale sayısı artıyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu sayının daha da artması için arkadaşlarımız büyük bir gayret içerisindeler. Biz de onları desteklemeye devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz teleskopları, gözlemevini kullanarak daha önce yapılan keşifler var. Şimdi bir hocamızın başka bir güneş sistemiyle bir galaksinin gezegeniyle ilgili yaptığı çalışma son aşamaya gelmiş. Bunu duymaktan büyük bir memnuniyet duyduk. Astronomi bizim geleneksel olarak da gerçekten güçlü olduğumuz bir alan. Özellikle İslam bilim ve teknoloji tarihinde astronominin bambaşka bir yeri var. Maalesef son 300 yılda, özellikle İslam dünyası astronomiye olan ilgisini azaltınca, bu noktada geri kaldık. Arzumuz, dünya ile hareket ederek, dünyayla yarışan bir konuma gelmek. Bu noktada da arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yapıyor."

Maden Ocaklarının Gözleme Etkisi

TUG' un etrafındaki maden ocaklarının yapılan gözlemlere etkisi ile ilgili konuşan Bakan Işık, teleskopların çok hassas olduğunu, küçük bir tozun bile gözlemin kalitesini düşürdüğünü bildiklerini belirtti. Bakan Işık, "Çevredeki maden ocaklarının bu gözlem kalitesine olumsuz etki yaptığını biliyoruz. Vali beyle konuştuk. Enerji Bakanımızla da konuşacağız. Hem toz açısından hem de gece yayılan ışık açısından gözlemin olumsuz etkilendiğini arkadaşlarımız ifade ettiler. Gidince hem Enerji Bakanımızla hem de diğer arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Burada çalışan arkadaşlarımızı da mağdur etmeden mutlaka bir çözüm bulmaya çalışacağız" dedi. 

18.04.2016