6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne Katılan Ekip Türkiye’ye Döndü

-A +A

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, uzun yolculuğun ardından İstanbul'a ulaştı.

Sefer sonrasında açıklamalarda 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi lojistikten sorumlu sefer lider yardımcısı Kaptan Özgün Oktar, 2'si yabancı olmak üzere 20 araştırmacının 14 projeyle çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Oktar, 46 günlük bir sürenin sonunda tekrar yurda döndüklerini dile getirerek, "Yaklaşık iki ton kargomuz bilimsel araştırma ekipmanlarımız ve diğer lojistik malzemelerimiz kıtaya ulaştırıldı. Kıtada 33 günlük bir çalışma ile beraber bütün planlanan çalışmaları tamamlamış olduk." ifadelerini kullandı.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Bilimden sorumlu sefer lider yardımcısı Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu ise bu sene 14 proje gerçekleştirildiğini belirterek, "Canlı bilimleri, fiziki bilimler, yer bilimleri ve astronomi üzerine çalışmalarımızı götürdük. 14 gün boyunca çalışmalar devam etti. Daha sonra 2 gün Dismal Adası'nda çalışmalarımızı tamamladık." dedi. Bugüne kadar 60'ın üzerinde proje tamamlandığını anlatan Yavaşoğlu, "89 tane yayınımız var. Antarktika'daki ülkeler arasında düşündüğümüz zaman oldukça yüksek bir oran. Bu sene de özellikle canlı birimleri üzerine hocalarımızın verimli bir çalışma yaptığını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi 22 Ocak’ta başlamıştı. 20 kişilik sefer ekibi 2 ülke 4 şehir geçtikten sonra 2 Şubat'ta Antarktika kıtasına ulaştı, oradan da deniz yoluyla Horseshoe Adası’na geçti.

20 kişilik sefer ekibi ve 30 kişilik gemi mürettebatı geçici bilim kampının bulunduğu Horseshoe Adası’na giderek 29 kurumun paydaşı olduğu 14 bilimsel projeyi çalıştı. Biri Portekiz’den biri de Bulgaristan’dan olmak üzere 2 yabancı araştırmacı ekibe dahil edildi.

Sefere bu yıl milli teknolojiler de dahil edildi

HAVELSAN üretimi yerli ve milli GNSS alıcısı ile konum belirlemeye yönelik veriler toplamaya yardımcı olurken, ülkemizde geliştirilen İHA (İnsansız Hava aracı) ile Horseshoe Adası’nın 3D haritası üzerine çalışıldı ve buzul derinlikleri konusunda veriler toplandı.

Ekibin sahada iletişimi, ASELSAN üretimi olan telsizler ve modüler telsiz tekrarlayıcı ile sağlandı. TÜBİTAK SAGE’nin ısıl pili ise gerekli anlarda enerji ihtiyacının karşılanması için hazır bulunduruldu.

Geçen yıllarda Türkiye’nin ilk Meteoroloji istasyonu ve ilk üç GNSS istasyonu Antarktika’ya kurulmuştu.  Tüm istasyonlardan toplanan veriler özellikle iklim değişikliği başta olmak üzere, deniz seviyesi değişimleri, tektonik hareketler ve buzul gözlemleri olmak üzere birçok bilimsel araştırmaya ışık tutuyor.

Bu yıl ayrıca kurulan sismik istasyon ile bölgenin sismik aktivitesi de izlendi.

09.03.2022