36 Deneyap Atölyesinde Ders Zili Çaldı

-A +A

81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Kurulması Projesi 3. faz kapsamında Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 il 36 atölyede 4380 Geleceğin teknoloji yıldızları” için 26 Martta ders zili çaldı.

3. fazda başlayacak olan eğitim süreci öncesinde, Haliç Kongre Merkezinde açılış programı gerçekleştirildi. 480 öğrenci İstanbulda bulunan Deneyap Teknoloji Atölyelerinden, 1440 öğrenci ise T3 Vakfı’na bağlı Deneyap Atölyelerinden olmak üzere toplam 1920 öğrenci, velileri ile birlikte açılış programına katıldı.

Hep birlikte çok çalışacağız dünyanın gıpta ile izlediği işlere imza atacağız”

Açılış konuşmalarını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır Milli Teknoloji Hamlesi tam bağımsız Türkiye demek, rekabetçi olabilen teknolojiyi dünyaya ihraç eden Türkiye demek. Bunun öncüleri sizler olacaksınız.” ifadelerini kullandı. Konuşmasında sembolik bir yoklama yapan Kacır salonda geleceğin bilim insanları ve mühendislerinin olduğunu vurguladı. Sanatta sporda da öncü insanlar sizlerin arasından çıkacak.” diyen Kacır, Hep birlikte çok çalışacağız dünyanın gıpta ile izlediği işlere imza atacağız” değerlendirmesinde bulundu.

En önemlisi aday olmaktır, aday olmazsanız başaramazsanız”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da konuşmasında törene katılmaktan dolayı duyduğu heyecanı paylaştı; Geleceğe daha fazla umutla bakan gözlerle birlikte olduğum için kendimi çok şanslı, heyecanlı aynı zamanda da sorumlu hissediyorum” dedi.

Zor bir yarıştan geldiniz tebrik ediyorum. En kıymetlisi aday olmaktır… Aday olmazsanız başaramazsınız.” diyen Mandal, Sizler bugün için, daha da önemlisi geleceğiniz için biz varız biz insanlığın geleceği için güçlüklere çözüm bulmak için biz varızdediniz. Biz farklı olmak istiyoruz, biz teknoloji geliştirmek için varızdediniz. Hem şahsım hem de kurumum TÜBİTAK adına sizlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Sınavları geçerek başarılı olan 160 öğrencinin aynı zamanda büyük bir sorumluluğu olduğunu da kaydeden TÜBİTAK Başkanı, 55 ilde 66 Deneyap atölyesi olduğunu hatırlatarak bazı illerde yapılan uygulama sınavlarına katıldığını kaydetti;  “ Gittiğim her yerde her uygulama sınavında gördüğüm gençler geleceğe umutla bakıyor biz de onlarla birlikte geleceğe umutla bakıyoruz” diye konuştu.

Biz başlatanlarız siz de sahiplenenlersiniz ve öyle güzel sahiplendiniz ki; öyle güzel tasarımlar yaptınız ki… Ben daha iyisini yapacağım noktasındaki heyecan çok kıymetliydi.” diyen Mandal, TÜBİTAK olarak biz size daha çok imkan sunmaya çalışıyoruz bilim fuarları, bilim şenlikleri, bilim olimpiyatları, bilimsel araştırma projeleri yarışmaları ve tabii ki TEKNOFESTler de sizlerle birlikte olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeter ki hayal edin bizler sonuna kadar arkanızdayız”

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da Deneyap atölyelerinin önemine vurgu yaparak gençlerle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.  Bayraktar, “İstiyoruz ki gençlerimiz hayal etsin, tasarlasın, üretsin ve geliştirsin. Ülkemizin büyük hayalleri var, bunu yapacak sizlersiniz” dedi. Bayraktar Yeter ki hayal edin bizler sonuna kadar arkanızdayız” diye konuştu.

“İlk dersi Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar verdi”

Program kapsamında ilk dersi Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar verdi. Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesi konusunda yaptığı etkileşimli sunumda hem ülkemizin teknoloji tarihine ilişkin bilgiler paylaştı, hem de kendisinin teknoloji geliştirme odaklı kariyerinden anekdotlar aktardı. "Sevgili yol ve dava arkadaşlarım, değerli aileler, Türkiye’nin teknoloji yolculuğunda bayrağımızı en yükseğe çekecek sevgili kardeşlerim hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum. Bugün sizlere ilk dersimizde 20 yıla yakındır yürüttüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzun en önemli kısımlarını anlatacağım." diyen Bayraktar, Türkiye’de teknolojinin gelişim evrelerini de paylaştı. Bayraktar, Baykar’da neleri, nasıl ve ne için başardıklarını aktardı. İnsansız Hava Aracı geliştirme teknolojisinde dünü, bugünü ve geleceği paylaşan Bayraktar, erdemli olmanın önemine işaret ederek “Ne yaparsanız yapın, hep doğru olanı yapın” tavsiyesinde bulundu.

Selçuk Bayraktar’ın verdiği ders; diğer illerde yer alan atölyelerde 3. Faz kapsamında eğitim almaya hak kazanan yaklaşık 3900 Deneyap Türkiye öğrencileri ve velileri tarafından da eş zamanlı olarak çevrim içi izlendi.

İstanbul dışındaki atölyelerdeki açılış programı Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezleri spor salonları ve konferans salonlarında gerçekleştirildi. Programda Deneyap Türkiye tanıtım sunumları ve açılış konuşmaları müdür, lider ve eğitmenlerin katılımlarıyla yapıldı.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde, iki aşamalı sınav sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler 3 yıllık bir serüvene başlıyor

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Tasarım, Üretim, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri, İleri Robotik, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Yapay Zeka, Havacılık ve Uzay Teknolojileri ile Mobil Uygulama olmak üzere 11 farklı başlıkta eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor.

Deneyap Türkiye Atölyeleri 81 ilde kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan proje ile 55 ilde 66 atölyede faaliyetler devam ediyor, 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulması hedefleniyor.

Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturmak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek amacıyla yola çıkan Deneyap, bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençleri bir araya getiriyor. Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkaracak olan Deneyap, gençleri Türkiyenin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda destekliyor.

Toplamda 4 fazda tamamlanması planlanan Deneyap Türkiyenin ilk faz çalışması kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon olmak üzere 12 ilde açılan ve ikinci faz çalışması kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere 18 ilde açılan Deneyap Teknoloji Atölyelerinde aktif olarak eğitim veriliyor. 3. Fazda açılan 36 atölyede de eğitim süreci başlıyor.

26.03.2022