2219 - Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı

+
-
0
2219-duyuru

DUYURU (16/06/2025) : 2219 - Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı çağrı duyurusu güncellenmiştir. Başvurular; TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (https://tybs.tubitak.gov.tr/) üzerinden Başvuru Yönetimi/Açık Çağrılar bölümünden 18 Haziran 2025 (saat 09:30) – 18 Ağustos 2025 (saat 17:30) tarihleri arasında alınacaktır.


Başvuru süresince başvuru bilgilerinizi https://tybs.tubitak.gov.tr/ adresindeki “Başvurularım” sekmesinden görüntüleyebilir, başvurunuzu son başvuru tarihi mesai bitimine kadar değiştirebilirsiniz. 


Başvuru sistemi kapandıktan sonra başvuru bilgileri, ebideb.tubitak.gov.tr adresindeki “Önceki Başvurularım” bölümünden görüntülenebilmektedir.

2219 Programı 2025 Yılı Çağrı Duyurusuna ulaşmak için görsele tıklayınız.

Destek Kapsamı

Program kapsamında; ülkemizin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda, araştırmacıların bilimsel üretkenliğini artırmak, uluslararası işbirliklerini güçlendirmek ve alanlarında yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar edinerek akademik yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla bilim insanlarına destek verilmektedir.

Bu program kapsamında araştırmacılara; 

  • Aylık burs,

  • Bursiyerin kendisi dâhil toplamda 3 kişi için yurt dışına tek seferlik gidiş dönüş uçak bileti desteği sağlanır.

Burs Miktarı ve Ödeme Koşulları

Burs süresi, 12 ayı aşmamak koşuluyla, adaya TÜBİTAK tarafından tahsis edildiği bildirilen süre kadardır. Aylık burs miktarı Avrupa ülkeleri için en fazla 2.350 Avro, Birleşik Krallık için en fazla 2.050 GBP ve Diğer ülkeler için en fazla 2.600 Amerikan doları kadardır. Ödemeler aylık olarak yurt içinde veya yurt dışında bulunan banka hesaplarına yapılabilir.

Uçak bileti desteği aşağıdaki alternatifler dahilinde talep edilmesi halinde TÜBİTAK tarafından sağlanacaktır;

  • Bursiyerin kendisi, eşi ve yurt dışına çıkış tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış 1 çocuğu için yurt dışına tek seferlik gidiş-dönüş uçak bileti

  • Bursiyerin kendisi ve yurt dışına çıkış tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış 2 çocuğu için yurt dışına tek seferlik gidiş-dönüş uçak bileti,

  • Bursiyerin kendisi, yurt dışına çıkış tarihi itibariyle 12 yaşını doldurmamış olan 1 çocuğu ve yurt dışına çıkış tarihi itibariyle en az 1 aylık sigortalı bakıcısı için yurt dışına tek seferlik gidiş dönüş uçak bileti,

  • Bursiyerin kendisi, yurt dışına çıkış tarihi itibariyle 12 yaşını doldurmamış olan 1 çocuğu ve bursiyerin kendisinin veya eşinin annesi/ babası/kardeşi için yurt dışına tek seferlik gidiş dönüş uçak bileti.

Başvuru Tarihleri
Başvuru DönemiBaşvuru Açılış TarihiBaşvuru Kapanış Tarihi
2025 Yılı18 Haziran 202518 Ağustos 2025
Başvuru Koşulları
  • T.C. vatandaşı olmak,

  • Doktora derecesi ya da tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik derecesi almış olmak,

  • Başvuru sahibinin değerlendirileceği alanda, başvuru yılında QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralamasında ilk 100 ya da Scimago kamu araştırma enstitüleri/kurumları sıralamasında (Scimago Institutions Rankings-Government) ilk 250’de yer alan bir kurum tarafından davet edilmiş olmak,

    VEYA

    Category Normalized Citation Impact (CNCI) (Kategori Normalize Atıf Etkisi) veya Field-Weighted Citation Impact (FWCI) (Alan Ağırlıklı Atıf Etkisi) değerinin 1.00 veya 1.00’den büyük ve en az doktora derecesine sahip yurt dışı danışman tarafından davet edilmiş olmak*,

  • Aşağıda belirtilen yabancı dil yeterlik koşullarından birini sağlamak,

    • ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan birinden (YDS, e-YDS, YÖKDİL, e-YÖKDİL vb.) veya TIPDİL sınavından en az 65 puan ya da ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden muadil puan almış olmak,

    • %100 yabancı dille öğretim yapan bir üniversitede lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmüş olmak,

  • TÜBİTAK yurt dışı araştırma burslarından son altı yıl içinde toplamda 12 ay ve daha fazla süreyle yararlanmamış olmak (TÜBİTAK yurt dışı araştırma bursları kapsamında yapılan araştırma çıktı/çıktılarını sunanlar için bu süre GYK kararı ile üç yıla düşürülebilir),

  • Yurt dışında bir kurumda çalışmıyor olmak,

  • Emekli olmamak,

  • Araştırmanın yürütüleceği ev sahibi kurumdan doktora derecesi almamış olmak.

*Yurt dışı kurum sıralamasını ve danışman etki değerini kontrol etmek için “Yurt Dışı Kurum Sıralama ve Danışman Etki Değeri Ekleme Kılavuzu”nu inceleyiniz.

Başvuru Formları
  • TÜBİTAK tarafından belirlenen formatta hazırlanmış araştırma önerisi,

  • Doktora diploması/sanatta yeterlik diploması/Sağlık Bakanlığı onaylı tıpta uzmanlık belgesi,

  • Davet mektubu*,

  • Başvuru sahibi çalışıyorsa kurum izin yazısı**,

  • Yabancı dil yeterlik koşulunu sağladığını gösterir belge,

  • Başvuru sahibinin ARBİS üzerinden alınan yayın listesini de içeren detaylı özgeçmişi.

*Davet mektubu; davetin geçerli olduğu tarihleri ay/yıl olarak, araştırma konusunu ve araştırma yapılacak kuruluşa davet edildiği bilgilerini içerecek şekilde; davet eden kuruluşun antetli kağıdına yazılmış ve yurt dışı danışmanı veya kuruluş yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır. Davet mektubunun kuruluş yetkilisi tarafından imzalanması halinde danışmanlığı yürütecek akademisyenin bilgileri mektupta yer almalıdır. Yurt dışı danışmanı, en az doktora derecesine sahip akademisyen olmalıdır. Doğrudan kütüphanelerden alınan davet mektupları kabul edilmez. Koşullu davet mektubu sunulması ve başvuru sahibinin koşulu sağladığına ilişkin belgeyi/belgeleri başvuru sisteme yüklememesi halinde davet mektubu kabul edilmez. Türkçe ve İngilizce dilleri dışındaki dillerde hazırlanmış belgelerin onaylı Türkçe veya İngilizce tercümeleri belgelerin orijinalleri ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Araştırmanın tek bir ülke ve kurumda gerçekleştirilmek üzere kurgulanması ve tek bir davet mektubu sunulması gerekmektedir.
** Başvuru sahibi çalışıyorsa, çalıştığı kurum/kuruluş tarafından verilecek antetli kağıda hazırlanmış, destek almaya hak kazanması halinde araştırma süresi boyunca görevli veya izinli sayılacağını gösteren kurum/kuruluşun en üst yetkilisi tarafından imzalı belge (Başvuru sahibi üniversitede çalışıyor ise belge Rektör tarafından imzalanmalı veya Rektör adına imzalı olmalıdır, bakanlıkta çalışıyor ise belge Bakan tarafından imzalanmalı veya Bakan adına imzalı olmalıdır.)

Başvuru Yöntemi

Başvurular tybs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden çevrim içi olarak alınmaktadır. Başvuru süresince başvuru bilgilerinizi https://tybs.tubitak.gov.tr/ adresindeki “Başvurularım” sekmesinden görüntüleyebilir, başvurunuzu son başvuru tarihi mesai bitimine kadar değiştirebilirsiniz. Başvuru sistemi kapandıktan sonra başvuru bilgileri, e-bideb.tubitak.gov.tr adresindeki “Önceki Başvurularım” bölümünden görüntülenebilir.

Değerlendirme Yöntemi

Başvurular iki aşamada değerlendirilmektedir.

Ön İnceleme

Başvuru belgeleri programın başvuru koşulları doğrultusunda kontrol edilmektedir. Ön inceleme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmakta olup her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir. Başvuru sırasında kullanılan formların güncel olmasına dikkat edilmelidir. Yalnızca internet sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmaz.
Başvuru süresi içinde yapılmayan, başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, belgeleri eksik olan veya istenilen formatta olmayan, faks/elektronik posta veya posta ile yapılan başvurular bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmadan GYK kararıyla iade edilir. Çağrı duyurusunda belirtilen şartlara uygun ve belgeleri eksiksiz olan başvurular bilimsel değerlendirmeye alınır. 
 

Bilimsel Değerlendirme

Bilimsel değerlendirme, alanında uzman panelist/danışmanlar tarafından yapılmaktadır. Bilimsel değerlendirme kriterleri ve ağırlıkları şu şekildedir:

  • Araştırma Önerisinin Bilimsel Niteliği (%40)

  • Başvuru Sahibinin Bilimsel Yetkinliği (%20)

  • Araştırmanın Yurt Dışında İlgili Kurumda Yapılma Gerekçesi ve Ev Sahibi Kurumun/Danışmanın Bilimsel Yetkinliği (%25)

  • Kariyer Geliştirme Potansiyeli (%15)

Burs Başlatma Belgeleri

Bursun Başlatılabilmesi İçin İstenilen Belgeler

Burs başlatma, kefalet senedi ve seyahat işlemleri hakkında bilgi notuna aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

  1. Bursiyerin bursunu başlatma talebine ilişkin dilekçesi,*

  2. Türk dış temsilcilik veya Noterce onaylanmış;
    Yüklenme ve Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefalet Senedi ve kefilin gelir belgesi 

    veya

    Yüklenme Senedi ve Teminat Mektubu.**

  3. Aday bir kuruluşta çalışıyorsa, çalıştığı kurum/kuruluş tarafından verilecek antetli kağıda hazırlanmış araştırma süresi boyunca görevli veya izinli sayılacağını gösteren kurum/kuruluşun en üst yetkilisi tarafından imzalı belge  (Aday üniversitede çalışıyor ise belge Rektör tarafından imzalanmalı veya Rektör adına imzalı olmalıdır, bakanlıkta çalışıyor ise belge Bakan tarafından imzalanmalı veya Bakan adına imzalı olmalıdır.) ***

  4. Seyahat Vizesi.****

*Burs başlatma belgelerinin Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’na iletilmesini takiben bursiyer, e-bideb sistemi üzerinden banka bilgilerini girmelidir. Banka bilgilerini sistem üzerinden girmeyen bursiyerlerin burs başlatma belgelerini iletmiş olsalar dahi burs ödemeleri gerçekleştirilmeyecektir.

**Teminat mektubu müteselsil kefalet senedinin alternatifidir. Eğer müteselsil kefalet senedi gönderilirse teminat mektubu gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Teminat Mektubu TutarıTeminat Mektubu Süresi
Verilecek toplam destek miktarının %30 fazlasıAraştırmanın tamamlanması gereken sürenin 18 ay fazlası

***2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programında talep edilen “Bursiyer, çalışıyorsa çalıştığı kurum/kuruluş tarafından verilecek kurum/kuruluş yetkilisi imzalı, araştırma süresince görevli veya izinli sayılacağını gösteren belge”nin araştırma süresini kapsayacak şekilde alınamaması durumunda, 3’er aylık dönemler itibariyle uzatmaya da izin verecek şekilde düzenlenmiş izin yazıları kabul edilebilecektir. Araştırma süresini kapsayan kurum izni sunamayan bursiyerlerin mevcut kurum izinleri süresince burs ödemesi yapılır. Bursiyerler, kalan süreyi kapsayan kurum izinlerini program mail adresine (bideb2219@tubitak.gov.tr) iletmelidir. Kalan süreyi kapsayan kurum izinlerini iletmeyen bursiyerlerin ödemeleri durdurulur. Yeni tarihli kurum iznini ileten bursiyerlerin burs ödemeleri kesinti yapılmaksızın kaldığı yerden devam eder. Kurum izinlerinin süresi içerisinde temini,  kuruma iletilmesi ve bu nedenle burs ödemelerinde yaşanacak gecikmeler bursiyerin sorumluluğundadır.

****Araştırma yapılacak ülkenin seyahat vizesi talep etmesi halinde vize alındığına ilişkin belge sunulmadan burs başlatma işlemi gerçekleştirilmeyecektir. Burs süresini kapsayan, ilgili ülkeye seyahate izin veren belgesi olanların (3 aylık bursiyerler için Hususi (yeşil) pasaport gibi) vize yerine bu belgeyi burs başlatma belgeleri ile birlikte sunmaları gerekmektedir.

İzleme Formları

Çalışma sırasında BİDEB İzleme sistemine yüklenecek raporlar ve belgeler:

  1. Çalışmalarına başladıktan sonra en geç 1 ay içerisinde ileteceği yurtdışı danışmanından alacağı imzalı başlama yazısı,

  2. Gelişme raporu,

  3. Bilgilendirme raporu.

Çalışma tamamlandıktan sonra BİDEB İzleme sistemine yüklenecek raporlar ve belgeler:

  1. Sonuç raporu,

  2. Davet eden bilim insanının, bursiyerin çalışmaları ile ilgili değerlendirme rapor formu, (Report of the host)

  3. E-devlet sisteminden alınacak “Yurda giriş/çıkış belgesi”

  4. Türkiye’de işe başladığına dair resmi yazı.

Mevcut Bursiyerler İçin Dilekçe Örnekleri

Burs Süresi ve Kurum/Yurt Dışı Danışman Değişikliği vb. İşlemler, İzleme süreci ve Program yükümlülükleri için destek hakkı kazanılan yıl ve dönem çağrı duyurusu incelenmelidir.

Yükümlülükler
  • Bursiyer, destek kararının açıklanmasından itibaren 12 ay içinde gerekli belgelerin asıllarını/onaylı suretlerini BİDEB’e ulaştırmak suretiyle bursunu başlatmakla yükümlüdür. 12 ay içerisinde kullanılmayan burs ve destekler için hak talep edilemez. Sağlık, doğal afet vb. mücbir sebeplerle burs başlatma işlemini tamamlayamayanların durumu, GYK tarafından değerlendirilir. Burs başlatma süresi GYK kararı ile bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 6 ay uzatılabilir. Bu süreyi aşan talepler değerlendirmeye alınmaz.

  • Bursiyerlerin, burs başlatma dilekçelerinde belirttikleri tarihte yurt dışına çıkamamaları halinde yeni bir dilekçe ile güncel gidiş dönüş tarihlerini BİDEB’e iletmeleri ve tarafına ödenen burs varsa iade etmeleri gerekmektedir. Güncel yurt dışına çıkış tarihlerini bildirdikten sonra burs ödemeleri yeniden başlar. Kurum izinlerini de değişen tarihlere göre yeniden düzenleyerek iletmeleri gerekmektedir. Güncel gidiş dönüş tarihleri seyahat birimine de bildirilmelidir. 

  • Bursiyer bilimsel değerlendirme sonucu kabul edilen ve desteklenen araştırma konusunu değiştiremez. Ancak yurt dışındaki kurum, yurt dışı danışman veya araştırma planında değişiklik talep etmesi halinde BİDEB’den onay almalıdır. 

  • Destek süresi 6 ay ve daha kısa olarak belirlenen bursiyerlerin burslu olduğu süre boyunca Türkiye'de bulunduğu sürenin/sürelerin toplamda 10 günlük kısmı için burstan kesinti yapılmaz. Destek süresi 6 ay üzeri olarak belirlenen bursiyerlerin burslu olduğu süre boyunca Türkiye'de bulunduğu sürenin/sürelerin toplamda 20 günlük kısmı için burstan kesinti yapılmaz. Bursiyer, Türkiye’de fazla bulunması halinde fazladan bulunduğu süreye isabet eden burs miktarını TÜBİTAK hesabına iade eder. Türkiye’de bulunulan süreler, burs süresinin sonunda kullanılabilir; ancak burs süresinin bitimine 30 gün veya daha fazla süre varken Türkiye’ye dönüş yapılması durumunda, bu durum burs süresinin kısaltılması kapsamında değerlendirilir. Bursiyerin burs süresi içinde sınav, ailevi, sağlık, vb. sebeplerle Türkiye’de bulunması bu süreleri değiştirmez.

  • YÖK tarafından doktora sonrası araştırmacılara yurt dışında araştırma yapmak üzere verilen burs ve destekler ile TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu aynı anda kullanılamaz.

  • Bu program kapsamında desteklenen bursiyerlerin mecburi hizmet süresi, TÜBİTAK’tan aldığı burs süresi kadardır. Bursiyer burslu süresinin bitiş tarihinden itibaren en geç 12 ay içinde Türkiye’de herhangi bir kurumda iş akdi ile çalışacağı bir işe başlamakla veya herhangi bir kurumsal araştırma projesinde bursiyer statüsünde görev almakla ve başladığı tarihi BİDEB’e yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. 12 ay içinde belgelerini sunamayan bursiyerlerin durumu GYK tarafından değerlendirilir. Bursiyer Mecburi hizmetin tamamlanması ile birlikte e-devlet sisteminden temin edeceği SGK dökümü ve “Yurda Giriş/Çıkış Belgesi” iletmekle yükümlüdür.

  • Bursiyerin mecburi hizmet süresince Türkiye’de bulunması zorunludur. Bursiyerin herhangi bir gerekçe ile mecburi hizmet sürecinde Türkiye’den ayrılması veya mecburi hizmetine ara vermesi durumunda BİDEB’den onay alması gerekmektedir.

  • Program kapsamında gerçekleştirilen araştırma sonucunda üretilen çıktıların (Makale, Bildiri, Kitap Bölümü, Kitap) TÜBİTAK’a bildirilmesi zorunludur. Program kapsamında yapılan her türlü duyuru, yayın ve bilimsel etkinliklerde TÜBİTAK desteğinin belirtilmesi ve TÜBİTAK logosunun kullanılması zorunludur (Tabi olduğu mevzuat gereği logonun kullanılamayacağı tez, makale vb. durumlar hariç). Yayın örneğinin e-bideb sistemine yüklenmesi gerekmektedir.  TÜBİTAK logosu, TÜBİTAK internet sayfasında yer alan şekil ve standartlara uygun olarak kullanılmalıdır. 

  • Araştırmasını tamamladıktan sonra süresi içinde Türkiye’ye dönmeyen, çalışma planındaki taahhütlerini, çağrı duyurusunda ve yüklenme senedinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen bursiyerlerin bursları kusur durumuna göre yürürlükten kaldırılır veya iptal edilir. Bursiyer, bursiyerliğin iptal edilmesi halinde tarafına yapılmış olan tüm ödemeleri; “Yüklenme ve Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefalet Senedi veya Teminat Mektubu” çerçevesinde taahhüdün ihlal edildiği tarihten itibaren işleyecek fiilen döviz cinsinden yapılmış olanları aynı döviz cinsinden Kamu Bankalarınca döviz cinsinden açılan bir yıllık vadeli döviz tevdiat hesaplarına uygulanan azami faizi ile Türk Lirası cinsinden yapılmış olanları da kanuni faizi ile birlikte geri ödemekle yükümlüdür.
     

Yükümlülüklerin tamamı için çağrı duyurusunu inceleyiniz.

Önemli Hususlar

Doğru ve Eksiksiz Başvuru İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Çağrı metni sonuna kadar dikkatlice okunmalıdır.

  • Başvuru son tarihi ve saatine dikkat edilmelidir.

  • Eş/çocuk/akraba bileti için çalışan/çalışmayan kişilerin ARBİS sisteminde kaydı olmalıdır.

  • Başvuru yapanların ARBİS sisteminde kaydı güncel olmalıdır.

Seyahat İşlemleri

  1. Bursiyerlerin seyahat başvurusunu tamamlandıktan sonra pasaport, vize ve vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini seyahat.isleri@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir.

  2. Harcırah Kanunu’na göre program kapsamında biletler gidiş-dönüş olarak alınmaktadır. Uluslararası hava yolları kuralı gereği, gidiş ve dönüş biletleri arasındaki süre 365 günü aşamaz.

  3. Program kapsamında gidiş ve dönüş bileti sadece araştırma yapılacak ülke için alınabilir.

  4. Evcil hayvan, ek bagaj ya da ek malzeme (elektrikli bisiklet vb.) gibi ek hizmetler program kapsamında verilen seyahat desteği kapsamı dışındadır.

  5. Bursiyerin eşi, BİDEB yurt dışı araştırma bursiyeri olması halinde eş bileti desteğinden faydalanamaz. Eşlerin her ikisinin de yurt dışı araştırma bursiyeri olması halinde çocuk ve refakatçi bilet desteğinden gidiş ve dönüş bileti olmak üzere tek seferde faydalanılabilir.

  6. Bursiyer, destek kararının açıklanmasından itibaren on iki ay içinde kendisi dâhil en fazla üç kişi için uçak bileti talebinde bulunmalıdır. Bu süre içerisinde talepte bulunmayan kişilerin bilet desteğinden yararlanmaları mümkün değildir.

  7. Destek kararının açıklandığı tarihten önce kendi imkânları ile yurt dışına çıkmış bursiyerlere geriye dönük burs ödemesi ve kendi imkânları ile temin ettiği uçak bileti için ödeme yapılmaz.

  8. Bursiyer, TÜBİTAK tarafından kesilen uçak biletinde yapacağı değişiklik nedeni ile ortaya çıkacak fark ve ücretlerden sorumludur.

Diğer Hükümler

  1. TÜBİTAK Başkanlık Birimlerinde görev yapanlar bu programa başvuru yapamaz. 2219 Programına başvuru yapmış bir kişi, ARDEB programlarına proje yürütücüsü olarak başvuru yapabilir. ARDEB programlarına başvurup projesi öneri durumunda olan bir kişi aynı şekilde 2219 programına başvuruda bulunabilir. Ancak, her iki taraftan destek kararı çıkması halinde sadece bir destek tercih edilebilir. Aynı anda hem ARDEB hem BİDEB desteği alınamaz. ARDEB-BİDEB eş zamanlı görev tablosu üzerinden incelenebilir.

  2. TÜBİTAK ARDEB destekli herhangi bir araştırma projesinde araştırmacı/danışman olarak görev alanların bu program kapsamında desteklenmeleri durumunda burslarını başlatabilmeleri için PTİ haklarından feragat etmesi gerekmektedir. Bursiyerin ARDEB projesinden PTİ/burs alması halinde, BİDEB bursunu başlatabilmesi için ARDEB ve BİDEB’e yazılı olarak bilgi vermesi gerekmektedir.

  3. Burs ödemelerinin yapıldığı banka hesabının değiştirilmek istenmesi halinde yeni banka hesap bilgilerinin e-bideb sistemi üzerinden https://ebideb.tubitak.gov.tr/ibanKayit.htm) güncellenmesi gerekmektedir. Banka bilgilerinin doğru girilmesi ve aksi durumda burs ödemelerinde yaşanacak gecikmeler bursiyerin sorumluluğundadır.

  4. Program kapsamında; uçak bileti, burs başlatma işlemleri, kefalet senedi düzenlenmesi ve izleme işlemleri ile ilgili ayrıntılar program web sayfasındaki 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı Bursiyer Bilgi Notu’nda yer almaktadır.

Yönetmelik ve Esaslar
  1. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar

  2. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik

  3. BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge

İlgili mevzuatlarda ve çağrı duyurusunda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.

İletişim

TÜBİTAK-BİDEB 
Araştırma Burs ve Destekleri Grup Koordinatörlüğü
2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Burs Programı İçin Posta Adresi

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı

Adres: TÜBİTAK Başkanlık Binası
Tunus Caddesi No:80 Kavaklıdere
ÇANKAYA/ANKARA PK:06100

Tel: 444 66 90
e-Posta: bideb2219@tubitak.gov.tr

Genel Bilgi

Destek Kapsamı
paragraph-id--2325
Burs Miktarı ve Ödeme Koşulları
paragraph-id--2327
2219 Ülkelere Göre Burs Miktarları
paragraph-id--2730

Başvuru

Başvuru Tarihleri
paragraph-id--2333
Başvuru Koşulları
paragraph-id--2329
Başvuru Formları
paragraph-id--2331
Başvuru Yöntemi
paragraph-id--2334

Değerlendirme

Değerlendirme Yöntemi
paragraph-id--2335

İzleme

Burs Başlatma Belgeleri
paragraph-id--2337
İzleme Formları
paragraph-id--2342
Yükümlülükler
paragraph-id--2345

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--2349

Yardım

İletişim
paragraph-id--2387