Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı Sona Erdi

-A +A

Başbakan Erdoğan, geçen yıl kurultayın ilkinin gerçekleştirildiğine değinerek, yurt dışında çalışan, bulundukları platformlarda üstün başarılar gösteren bilim insanlarının tecrübelerini, mümkün olan en üst seviyede Türkiye'ye yansıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

İki konuya dikkati çekmek istediğini belirten Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

"Birincisi, ülke olarak, millet olarak yurt dışında gösterdiğiniz başarılardan dolayı sizlerle iftihar ediyor, hepinizle tek tek gurur duyuyoruz. Bu gururu bize yaşattığınız için de her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İkincisi, her birinizden ülkenize, milletinize, sizin ya da anne-babalarınızın doğup büyüdüğü bu topraklara vefa borçlarınızı da ödemenizi bekliyoruz. Bazılarınız Türkiye'de doğdunuz, buralardaki okullarda okudunuz, sonra gidip eğitiminize, çalışmalarınıza oralarda devam ettiniz. Bazılarınız, Türkiye dışında başka ülkelerde doğdunuz, oralarda eğitim gördünüz, kendinize bir hayat kurdunuz. Her durumda milletinize karşı, vatanınıza karşı, konuştuğunuz dile, Türkçe'ye karşı bir vefa borcunuz var.

Takdir edersiniz ki bu borcu en iyi şekilde ödemenin yolu, geriden gelenlerin sizlerin izinden gitmesini, sizlerin seviyesine ulaşmasını sağlamak, bunun için çalışmaktır. Elbette biz, yurt dışına göç etmiş tüm beyinlerin geri dönüş yapmasını, ülkelerinde bilimin, teknolojinin, eğitimin daha iyi standartlara kavuşması için görev üstlenmesini gönülden arzu ederiz. Ancak geri dönüş olmasa bile ülkemizde bilime, eğitime, teknolojiye katkı sunmanın onlarca yolu ve yöntemi olduğuna da inanıyorum. Bu konuda katkı sunmanızı bekliyoruz."

"Yılda bir tek kurultay, bu iletişim, bu irtibatı sağlamaya yetmez "Erdoğan, Türkiye'nin, bilim, teknoloji ve eğitim alanlarında büyük bir değişimi gerçekleştirdiğini ve sürecin ilerlemeye devam ettiğini vurgulayarak, 10,5 yıl içinde Türkiye'de 95 yeni üniversite kurulduğunu, üniversite sayısının 17Te ulaştığını söyledi.

Üniversitelerin hızlı şekilde ilerleme kaydettiğini, belli alanlarda dünyanın ilgisini çekecek çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, dünyada, Türkiye'deki üniversitelere yönelik ilginin arttığına işaret ederek, 10,5 yıl önce Türkiye'de eğitim için 10 bin başvuru alınırken, bu sayının 55 bine ulaştığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, şu anda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının Afrika'nın derinliklerinde, Asya içlerinde, Balkanlar'da, Ortadoğu'da, dünyanın birçok ülkesinde öğrenci seçimi için mülakatlar yaptığını dile getirerek, "Kabul ettiğimiz yabancı öğrenci sayısını her yıl artırıyoruz ve artırmaya da devam edeceğiz. Türkiye bu anlamda bir cazibe merkezi olurken, yurt dışındaki bilim insanlarımızın da bu cazibe merkezinde görev almalarını ya da bu sürece katkı sunmalarını arzuluyor ve bekliyoruz" dedi.

Yurt dışında yaşayan bilim insanlarıyla Türkiye arasındaki iletişim köprüsünün sağlam bir şekilde kurulması gerektiğine işaret eden Erdoğan, "Yılda bir tek kurultay, bu iletişim, bu irtibatı sağlamaya yetmez. İnşallah Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, TÜBİTAK'ın, üniversitelerimizin, ilgili tüm kurumlarımızın yoğun katılımı ve katkılarıyla, sizin önerilerinizden, tavsiyelerinizden, ecrübelerinizden daha fazla istifade edecek, Türkiye'yi geleceğe inşallah birlikte hazırlayacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, yurt dışında yaşayan bilim insanlarından Türkiye'nin tanıtımına katkı isteyerek, "Sizler zaten başarılarınızla Türkiye'nin tanıtımına çok büyük katkı sağladınız ve sağlıyorsunuz. Ancak ön yargıların kırılması, Türkiye'nin doğru tanınması, doğru algılanması için de çaba göstereceğinize yürekten inanıyorum. Türkiye, çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşarken, bunun yurt dışında sağlıklı şekilde anlatılması da büyük önem arz ediyor. Aslında ekonomideki başarılarımızla, dış politikadaki aktif tutumumuzla Türkiye'nin dünyada daha fazla tanınmasını, sağlıklı ve doğru tanınmasını biz temin etmenin gayreti içerisinde olduk. Sizlerin de bunu destekleyecek, güçlendirecek, Türkiye hakkındaki yanlış bilgileri, yanlış imajları giderecek bir yaklaşım içinde olmanızı bekliyor ve arzuluyoruz" diye konuştu.

Bilim İnsanlarına Çağrı

Kurultaya katılan bilim insanlarına seslenen Erdoğan, konuşmasını, "Siz değerli bilim adamlarımızın da hem Türkiye'de hem dünyanın diğer bölgelerinde demokrasinin gelişmesi, standartlarının yükselmesi için samimi gayret göstereceğinize yürekten inanıyorum. İki gündür devam eden çalışmaların bilim dünyamızda farklı gelişmelere, farklı altyapıların oluşmasına, üstyapıların oluşmasına bir vesile teşkil edeceğine inanıyorum.

Onun için de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, TÜBİTAK'ın sizlerle olan diyaloglarının artarak devamı en samimi temennimizdir. Artık Türkiye bunları gerçekleştirecek güce kavuşmuştur" diyerek tamamladı.

Fotoğraflar

08.07.2013 Kurumsal