Körfez Metroloji Forumu İlk Kez Toplandı

-A +A

TÜBİTAK UME Katar’da toplanan 1.Körfez Metroloji Forumu’na katıldı.

Körfez Metroloji Forumu ilk kez Körfez Endüstriyel Danışmanlık Organizasyonu (GOIC), Katar Çevre Bakanlığı, Körfez Ülkeleri Metroloji Birliği (GULFMET), Körfez Ülkeleri İşbirliği Organizasyonu (GCC) ve Katar Standartlar ve Metroloji Kurumu (QS) organizasyonuyla Katar’ın Doha kentinde yapıldı.

Dünyada ve Körfez bölgesinde metroloji alanı ile doğrudan ilgili yöneticiler, uzmanlar, araştırmacılar ve teknik personel arasında bilgi ve deneyim paylaşımı sağlama amacıyla düzenlenen forumda TÜBİTAK UME’yi, enstitünün tarihsel gelişimini anlatan bir sunum da yapan Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş temsil etti.

Forumda ayrıca metroloji organizasyonlarının dünyadaki kalbi niteliğindeki Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Bürosu (BIPM) Müdürü Dr. Martin Milton, Asya Pasifik Metroloji Birliği (APMP) Başkanı Dr. Peter Fisk, Uluslararası Yasal Metroloji Bürosu (BIML) Müdürü Dr. Stephen Patoray ve Kore Bilim ve Standartlar Araştırma Enstitüsü temsilcisi de metrolojide küresel ilerlemelere yönelik birer konuşma yaptı.

Organizasyonu gerçekleştiren kurumların üst düzey yönetici ve uzmanlarının da katıldığı forumda metrolojinin geleceği, medikal, biyoloji, çevre gibi yeni metroloji alanları, nanoteknolojiler, metroloji ve kalite uygulamaları, petrol ve gaz sanayisinde ve diğer anahtar sektörlerde metroloji, yasal metrolojinin topluma etkileri ve farklı ülkelerden metroloji alanına dair örnek uygulamalar ele alındı.

Metrolojinin desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik uluslararası işbirliği, GCC içinde metroloji faaliyetlerinin koordinasyonu, bu alanda uygun hukuki, yasal ve bilimsel zeminin geliştirilmesinin de değerlendirildiği forumda eş zamanlı olarak çeşitli konularda çalıştay ve tartışma panelleri de düzenlendi.  

Körfez Metroloji Forumu, bölgede metroloji alanında yeni işbirliklerin kurulmasına yönelik temaslarda bulunulması açısında büyük önem taşıyor. 

22.01.2016