Konmak 2015 Endüstri Zirvesi

-A +A
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, KTO-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezinde sanayiciler, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile yapılan etkinlikte “TÜBİTAK’ın Teknoloji, Yenilik ve Girişimcilik Alanlarındaki Destekleri" konulu bir bildiri sundu.
 
"Konmak 2015 Endüstri Zirvesi" kapsamında 30.04.2015 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Mehmet Çelik, “TÜBİTAK’ın temel olarak üç görevi bulunmakta. Birincisi bilim, teknoloji ve yenilik politikalarının oluşturulmasında hükümete yardımcı olmak. İkincisi  üniversite, kamu ve özel sektör Ar-Ge projelerini desteklemek ve nitelikli bilim insanı yetiştirilmesini teşvik etmek. Diğeri de bizzat Enstitüleri vasıtasıyla yüksek katma değerli Ar-Ge projeleri yapmak” dedi.
 
Son yapılan BTYK’nın 28. toplantısında doğrudan sanayiye yönelik olarak 2 önemli karar alındığını ifade eden TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik, “Bunlardan biri özel sektörde de doktora sahiplerinin istihdamının artırılmasına yönelik teşvikler geliştirilmesi. Bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bir diğer karar ise KOBİ’lerimizin, Ar-Ge yoğun başlangıç firmalarının uluslararası pazarlara açılması için geliştirilecek Uluslararası Kuluçka Merkezi’ne yönelik olarak alındı” şeklinde konuştu. Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Memnuniyetle belirtmek isterim ki, hem alınan BTYK kararları hem de bu kararların ekseriyetle ve büyük bir hızla gerçekleştirilmesi ile son üç yılda yenilik ve girişimcilik ekosisteminde önemli bir canlanma yaşıyoruz. Örneğin, TÜBİTAK’a yapılan endüstriyel projelerin başvuru sayıları 2008-2011 yılları arasında durağanlık, hatta hafif bir gerileme gösterirken; son üç yılda 2 kat arttığını ve artış eğilimi gösterdiğini görüyoruz.”
 
Sunumunda TÜBİTAK’ın Konya iline verdiği destekler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Çelik, “2014 yılında Konya ilimizin yararlandığı özel sektör desteklerinin teknolojik alan dağılımına baktığımızda ise 3 alanın öne çıktığını görüyoruz. Makina-İmâlat Teknolojileri alanı 32 proje ve 3,5 milyon TL hibe destek ile ilk sırada yer alıyor. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Otomotiv alanlarında yoğunlaşma yaşandığını görüyoruz. Sağlık, Bilişim, Enerji, Metal Sanayi ve Madencilik, İnşaat alanlarında da 3’er proje olmak üzere toplam 15 proje desteklenmiş ve 1,4 milyon TL hibe destek sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
Ülkemizdeki özel sektör Ar-Ge Merkezleri sayısının 2014 yılı itibarı ile 165’i bulduğunu sözlerine ekleyen Çelik, “İllere göre baktığımızda yoğunluğun İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Ankara illerinde olduğunu ve sektörel dağılımda ise otomotiv sektörünün başta geldiğini görüyoruz. Konya’da ise 1 tane Ar-Ge Merkezi bulunmakta ve bu da otomotiv sektöründe faaliyet yürütmekte. Dolayısıyla özel sektörün elini taşın altına koyması ve Konya’da daha çok Ar-ge merkezi kurulmasını sağlaması büyük bir ihtiyaç olarak önümüze çıkmakta” dedi.
 
Prof. Dr. Mehmet Çelik, sanayiye verilen destekleri 4 ayrı başlıkta toparlayabileceklerini belirterek, KOBİ’ler ve büyük şirketler, başlangıç firmaları ve girişimcilik, uluslararası işbirlikleri ve sanayiye yönelik burslar konularında uygulamadaki destek programları hakkında bilgiler sundu.
 
KOBİ'lere ve büyük şirketlere sağlanan hibe destekler hakkında açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik, özel sektör firmalarının Ar-Ge kapasitelerini artırmaya yönelik finansman desteği yanında danışmanlık ve mentörlük destekleri hakkında açıklayıcı bilgiler verdi ve 18 Mayıs’a kadar açık olan bu çağrıya başvuru yapılabileceğini hatırlattı.
 
KOBİ ve büyük şirketlere yönelik desteklerin yanı sıra başlangıç firmaları ve bireysel girişimciliğin artırılması için geliştirilen destek programlarından da bahseden ve ilk olarak 1512 – Teknogirişim Sermaye Desteği Programı hakkında bilgiler veren Çelik, bu programdan 2012 - 2014 yıllarında destek alan 349 firma kurulduğunu ifade etti. Çelik, Programa “Uygulayıcı” kavramının eklendiğini belirterek programın ilk aşamasında TÜBİTAK’a gelen iş fikirlerinin doğrulamasının yapılması için girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı olarak adlandırılan kuruluşlara sunacaklarını açıkladı ve uygulayıcı kuruluş seçimi için TEYDEB tarafından açılmış çağrı hakkında bilgiler verdi.
 
1512 programı ile kurulan yeni firmaların veya mevcut KOBİ’lerin yaşaması için risk veya girişim sermayesi fonlarının öneminden bahseden TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, 2013 yılında başlatılan destek mekanizmalarından biri olan “Girişim Sermayesi Destekleme Programı” hakkında bilgiler verdi.
 
Üniversite öğrencilerinde girişimcilik ve yenilikçilik algısının yerleşmesi ve başarılı iş fikirlerinin erken dönemlerde hayata geçirilmesi noktasında başlatılan Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı’nın dünyadaki nadir programlardan biri olduğunu ifade eden Çelik, 2014 yılında bu program kapsamında 14 üniversitenin desteklendiği bilgisini verdi.
 
Çelik ayrıca, üniversitelerdeki bilgi ve teknolojinin, uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesi konusunu ana hedef olarak belirlemiş ve 2012 yılında açılan ve 34 üniversitenin desteklendiği 1513- Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı hakkında bilgiler verdi.
 
KOBİ ve büyük şirketler ile başlangıç firmaları ve girişimcilere sağlanan desteklerin yanı sıra özel sektöre yönelik uluslararası projelerin geliştirilmesine ilişkin yürütülen destek programları hakkında bilgiler sunan Prof. Dr. Mehmet Çelik, şu aşamada 22 farklı ülkeden 31 kuruluş ile ikili işbirliği yürütüldüğünü ve her geçen gün bunun arttığını belirtti.
 
Çelik, Sanayi odaklı bitirme projeleri ile tezler için verilen burslarla ve düzenlenen proje yarışmalarıyla ülkemizin Ar-Ge atılımının en önemli hedeflerinden biri olan insan gücünün her anlamda güçlendirilmesinin hedeflendiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
 
Girişimcilik Destekleme Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Dr. Vedat Sinan Tandoğan "TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programları" başlıklı bir sunum yaparak TEYDEB destek programları ile oluşturulan girişimcilik ekosistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Etkinlik, TÜBİTAK TEYDEB Başkan Vekili Mehmet Aslan, Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alper Şeker, Dr. Sinan Tandoğan ve Mali Denetleme ve Sözleşmeler Müdürlüğü uzmanlarından Sinan Özer’in sanayicilerinin sorularını cevaplandırması ile sona erdi.
 
04.05.2015