1512 Programı 2014 Yılı Çağrısı Açıldı

-A +A

2012 yılında başlatılan TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı’nın 2014 yılı başvuruları alınmaya başlandı. 2012 yılından itibaren 239 girişimciyi destekleyen TÜBİTAK, yeni çağrı dönemiyle birlikte girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam edecek.

Özel sektör kuruluşları da girişimcilere ek destekler sunuyor

Programın 2014 yılı çağrısında, belirli konularda, iş fikri sahibi girişimciler, TÜBİTAK’ın çağrı ortağı olarak seçtiği firmalar tarafından da ek destek alabilecekler.

TÜBİTAK’ın sağladığı destekler haricinde, çağrı ortakları tarafından yaklaşık 30 girişimciye;

  • çekirdek sermaye desteği,
  • ofis alanı desteği,
  • teknik ve sektörel uzmanlık

gibi ek destekler sağlanacaktır. Çağrı ortaklarının belirlediği Çağrı Konuları, Destek Kapsamları ve Destek Koşullarına ait bilgiler http://tubitak.gov.tr/1512 internet sayfasında yayınlanacaktır.

Faaliyet alanlarında öncü olan çağrı ortağı firmalar tarafından sağlanacak bu ek destekler, kurulacak yeni firmaların pazarda yer alma ve hayatta kalma şanslarını arttırmış olacaktır.

Girişimci adaylarına 4 aşamada destek veriliyor

1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı 4 aşamadan oluşuyor. Programın ilk aşamasında girişimci adayları iş fikrini TÜBİTAK’a sunuyor. Seçilen fikirlere uzaktan eğitim, webiner, bilgi günü ve iş rehberi desteği sağlanarak, girişimci adayına iş planı hazırlatılıyor.

İkinci aşamada ise iş planları değerlendiriliyor. TÜBİTAK’ın desteklemeye uygun bulduğu iş planları için girişimci adayının kuracağı sermaye şirketine 100.000 TL’ye kadar geri ödemesiz sermaye desteği ve firmaya özel iş hayatında deneyimli bir iş rehberi (mentor) sağlanıyor. Bu destekle ön prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması gibi çıktılar geliştiriliyor.

Üçüncü aşamada ise geliştirilen çıktılar değerlendiriliyor ve daha fazla Ar-Ge çalışması yapması gereken firmaların 550.000 TL’ye kadar olan bütçeli projeleri TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında %75 oranında destekleniyor.

Programın dördüncü aşamasında ise TÜBİTAK, iş fikirlerinin ticarileşmesine yönelik proje pazarlarının düzenlenmesi, girişim sermayesi firmalarıyla bağlantıya geçilmesi gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor.

Başvurular 24 Nisan’da alınmaya başlandı

İş fikri başvuruları http://eteydeb.tubitak.gov.tr  adresindeki Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi (PRODİS) uygulaması üzerinden alınacaktır. Çağrı kapsamında herhangi bir konu ve sektör ayrımı gözetilmeksizin, tüm teknoloji alanlarından teknoloji odaklı iş fikri başvuruları kabul edilecektir. Çağrı 23 Mayıs saat 17:00’de kapanacaktır.

Kimler başvurabiliyor?

Programa 01 Ocak 2014 tarihi itibariyle 45 yaşından gün almamış en az lisans mezunu girişimci adayları başvuru yapabilecek. Doktora derecesine sahip adaylarda ise yaş sınırı aranmıyor. Ayrıca girişimci adaylarının, başvurunun yapıldığı tarihte, herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında bulunmaması gerekiyor.

Programa 2000’e yakın başvuru geldi

2012 yılında başlatılan 1512 programına 1.965 iş fikri başvurusu geldi. Yapılan değerlendirmeler sonrasında girişimci adaylarından 239’u şirket kurulumunu tamamlayarak 100 bin lira sermaye desteği almaya hak kazandı. Desteklenmesi uygun bulunan iş planlarının yüzde 35’ini bilişim teknolojileri, yüzde 21’ini elektrik-elektronik, yüzde 15’ini biyoteknoloji, tarım, çevre ve gıda, yüzde 14’ünü ulaştırma, savunma, enerji ve tekstil, yüzde 9’unu makina-imalat, yüzde 6’sını ise malzeme, metalurji ve kimya alanları oluşturdu.

Desteklenen girişimcilerin eğitim düzeyi yüksek

Program kapsamında desteklenen girişimcilerin başvuru tarihi itibariyle; yüzde 21’i doktora dereceli, yüzde 22’si doktora öğrencisi, yüzde 12’si yüksek lisans mezunu, yüzde 26’sı yüksek lisans öğrencisi, yüzde 16’sı lisans mezunu ve yüzde 3’ü lisans öğrencisidir.

24.04.2014 Destekler, Sanayi, Ulusal Destek Programları, 1512