40
TÜBİTAK desteğiyle Ege Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümünden Prof. Dr. Figen Ertekin
tarafından yumurta toz haline getirilerek
raf ömrü 3 aydan 2 yıla çıkarıldı.
Mutfaklarımızın vazgeçilmez besinlerinden yumurtanın
değişen formu sayesinde raf ömrü uzadı. Normal şartlar al-
tında 3 aylık raf ömrü olan yumurtanın kabuklarından ay-
rıldıktan sonra bir takım filtrasyon işleminden geçmesi ve
püskürtmeli kurutucu işlemin ardından toz yumurta haline
girmesiyle raf ömrü 2 yıla çıkartılmış oldu. Yumurta tozunun
Türkiye’de bilindiğini ancak kullanımının sınırlı olduğunu ifa-
TÜBİTAK
Desteğiyle Yumurtanın
Raf Ömrü
2 yıla Çıkarıldı
de eden proje yürütücüsü Prof. Dr. Ertekin, yumurta tozunun
ithal edilerek kullanıldığını amaçlarının ithalatı engellemek
ve yerli üretimin gelişmesini hedeflemek olduğunu belirtti.
Normal bir yumurtanın raf ömrünün ortalama 3 ay oldu-
ğunu, ''toz yumurta''nın ise 1 yıla kadar tüketilebildiğini dile
getiren Ertekin, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği
Bölümü'nden Prof. Dr. Neriman Bağdatlıoğlu ile yaptıkları
ortak çalışmayla bu süreyi 2 yıla kadar çıkardıklarını ifade
etti.
TÜBİTAK ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma
Projelerini Destekleme Programı tarafından yaklaşık 250 bin
TL destek aldıklarını belirten Ertekin, “''Biz çalışmamızda, bir
gıdanın başka bir gıda materyali ile mikro boyutta kaplan-
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...52