Düzce Bilim Merkezi Açıldı

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Düzce Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı. Bilim merkezinin; gençlerin bilim ve teknolojiye yönelik motivasyonunu artıracağını ve geleceğin bilim insanlarının da keşfedilmesini sağlayacağını belirten Kacır, “Düzce Bilim Merkezi’miz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye motivasyonunu artırırken, geleceğin bilim insanlarını da Düzce’de keşfetmemizi sağlayacak. Temel bilimler, matematik, havacılık ve uzay teknolojileri, robotik ve kodlama, tasarım ve üretim ile okul öncesi alanlarında bilim atölyeleri ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri uygulama ve kendi projelerini geliştirme imkânı sunacağız.” dedi.

Bakan Kacır, Düzce Bilim Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Düzce’nin bilim yolculuğuna yeni bir ses olacak Bilim Merkezi’nin; Düzceli gençlere ve bilim sevdalısı vatandaşlara hayırlı olmasını dileyerek, şunları kaydetti:

“Teknoloji geliştiren bir gençliğin peşinde; bilim fuarları, bilim şenlikleri ve bilim söyleşileri ile bilimi toplumla buluşturmaya devam ediyoruz. Son 3 yılda 3 bin 800 bilim söyleşisiyle, 400 binden fazla öğrenciyi bilim insanlarıyla bir araya getirdik. Öğrencilerimizde bilime yönelik ilgiyi ve bilim okuryazarlığını pekiştirdik. 5 bin 200’den fazla bilim fuarı ile 510 bin öğrencimiz ve 5 milyondan fazla ziyaretçimizde bilimsel farkındalığı yeşerttik. Destek verdiğimiz 102 bilim şenliği ile 500 binden fazla vatandaşımızı bilimle buluştururduk, onlara bilimin eğlenceli dünyasını keşfetme fırsatı tanıdık. “

Bakan Kacır, “Büyük ölçekli bilim merkezlerimizin 12’incisini Düzce’de hizmete olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Düzce Bilim Merkezi’miz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye motivasyonunu artırırken, geleceğin bilim insanlarını da Düzce’de keşfetmemizi sağlayacak. Temel bilimler, matematik, havacılık ve uzay teknolojileri, robotik ve kodlama, tasarım ve üretim ile okul öncesi alanlarında bilim atölyeleri ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri uygulama ve kendi projelerini geliştirme imkânı sunacağız. Temel bilimler ile uzay ve havacılık temalı sergilerin yer aldığı bilim merkezimiz; gençlerimizin ufuklarını genişletecek, onlara çok yönlü bir bakış açısı kazandıracak.” diye konuştu.

“Bilim ve Teknoloji Haftası”nı Düzce’de tamamlıyoruz. 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızı Düzce Bilim Merkezi’mize davet ediyorum. Gençlerimize güveniyoruz. TEKNOFEST kuşağının “Asım’ın Nesli”nin en güzel örneğini ortaya koyacağından eminiz. İmkân verildiğinde, gerekli ortam sağlandığında onların neler başarabileceklerini biliyoruz.” diyen Kacır, “ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, TÜBİTAK ve yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim ve teknoloji dünyasına yönelik heyecanına ve motivasyonuna ortak olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin 12. Bilim merkezi olan Düzce Bilim Merkezimiz hayırlı uğurlu olsun”

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “TÜBİTAK Başkanı olarak bugün burada olmaktan, Düzce Bilim merkezimizi açmaktan dolayı memnuniyetimizi ifade ediyorum. Türkiye’nin 12. Bilim merkezi olan Düzce Bilim Merkezimiz hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Bilim merkezinin içinde bulunan atölyelerden bahseden Mandal, “Temel Bilimler, Matematik, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Robotik ve Kodlama, Tasarım ve Üretim ile Okul Öncesi keşif atölyelerimiz dahil olmak üzere altı atölyemiz ve iki tane de sergimiz var. Bu iki sergiden temel bilimler sergimiz 36 deney düzenekleriyle birlikte kuruldu. İkinci sergimiz havacılık ve uzay üzerine olacak ve 19 deney düzeneğinden oluşacak” diye konuştu.

Bilim merkezinin Türkiye için önemli bir kazanç olduğunun altını çizen Mandal, “Hepimiz Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı büyük bir gururla karşıladık. Ama geleceğin Alper Gezeravcı’ları hatta daha iyileri, kendi roketimizi yapacak olanlarsa işte bu çocuklarımız olacak ve bilim merkezi de buna hizmet edecek. Desteklerinden dalayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’a teşekkürlerimi iletiyorum”. ifadelerini kullandı.

“Bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi üssü olma yolunda ilerliyoruz”

65. Dönem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü de “Düzce Bilim Merkezi için 2018’de kurulma kararı verildi ve bugün açıyoruz. TÜBİTAK’ın çok ciddi bir katkısı oldu, 15 milyon Türk Lirası katkısı var. Bilim merkezimizin toplamda 50 milyon Türk Lirasına malolan bir bedeli var. Düzcemize hayırlı olsun. Bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi üssü olma yolunda ilerliyoruz.” diye konuştu.

Bilim merkezinin sadece Düzce’nin değil bölgenin bilim merkezi olduğuna dikkat çeken Özlü, “Bölgemize bu bilim merkezini kazandırdıkları için hem Sanayi ve Teknoloji bakanımıza hem de TÜBİTAK Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ya da katıldığı için teşekkür eden Özlü, Gezeravcı’ya olan ilgilinin büyüklüğüne de dikkat çekti.

 

15.03.2024