Bakan Varank, 2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ni Açıkladı

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yıldız Teknik Üniversitesi İstka Projeleri Açılışı İle TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçları Töreni’nde TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

“TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ve her sene kamuoyuna ilan ettiğimiz “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinin 2022” sonuçlarını açıklamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.” diyen Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan sonuçların yer aldığı zarfı alarak sonuçları kamuoyuna açıkladı.

Bakan Varank, 2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) 83,61 puanla ilk sırada yer aldığını, Sabancı Üniversitesi’nin 77,89 puanla ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) de 74,15 puanla üçüncü olduğunu duyurdu.

“Üniversiteler için girişimci ve yenilikçi olmak seçenek değil, zorunluluk haline geldi”

Bakan Varank, bu yıl  “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisini” tüm kamuoyuna duyurduklarını hatırlatarak; üniversitelerin, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde, en önemli basamak olduğuna vurgu yaptı.

Varank, “Girişimci ve yenilikçi üniversite derken; Bilimsel ve teknolojik yetkinliğe sahip olan; bu yetkinliği yerel, ulusal ve uluslararası yenilik aktörleriyle kurduğu işbirliği ve etkileşim yolu ile ekosistemin yararına sunabilen; sunduğu mentörlük ve danışmanlık hizmetleriyle yeni iş fikirlerinin olgunlaşmasını, hayata geçirilmesini sağlayan bir ortam sunan; kazandırdığı girişimcilik ruhu ile risk alabilen bireyler yetiştiren, sağladığı ekonomik katkı ve yaygınlaştırdığı yenilik kültürü ile bölgesel ve ulusal kalkınmada itici role sahip olan üniversiteleri kastediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Son yıllarda, üniversitelerimiz girişimcilik ve yenilikçilik konularında önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle TÜBİTAK’ın bu alanda verdiği önemli desteklerin de katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde.” vurgusu yapan Varank, üniversiteler için girişimci ve yenilikçi olmanın seçenek değil, zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

Varank “Tam da bu noktada bugün sizlerle 2022 yılı sonuçlarını paylaşacağım Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmasının rolü yadsınamaz.” ifadelerini kullandı.

“Endeks kapsamında dikkate alınan, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır”

“Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışması bu ekosistemi tetikleyen ve ayrıca ekosisteme yön veren güzel bir çalışma örneğidir.” diyen Varank,  “11 yıl önce başlatılan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüşmüştür. Şunu vurgulamam lazım ki, endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya bu hususta en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değil. Endeks kapsamında dikkate alınan, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır.” diye konuştu.

Endeks sıralaması nasıl yapılıyor?

Bakan Varank, bu sıralamanın nasıl yapıldığını da anlattı: “Üniversitelerimizin yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin tetiklenmesi ve bu alandaki performanslarının ölçülmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez 2012 yılında TÜBİTAK tarafından Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hazırlanmıştır. Ve bu yıl 11’inci kez açıklanıyor.

Kullanılan göstergeler, ağırlıklar ve yönteme ilişkin detaylı bilgilere TÜBİTAK’ın sayfasında paylaşacağı gösterge tanımları ve metodoloji dokümanlarından ulaşabilirsiniz. Kısaca bilgi vermek gerekirse, bu yıl endeks ile üniversiteler, “bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği”, “fikri mülkiyet havuzu”, “iş birliği ve etkileşim” ile “ekonomik katkı ve ticarileşme” olmak üzere 4 boyut altında 23 göstergeye göre sıralandı.  

Sıralamalara baktığımızda aslında şunu görüyoruz. Devlet ya da vakıf üniversiteleri, görece yeni ya da geçmişi daha uzun olan üniversiteler... Bütün üniversitelerimiz doğru adımları attıklarında ve bu adımlarında ısrar ettiklerinde endekste yer buluyorlar.”

Bu sene endeks sıralamasına öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 192 üniversitenin dahil edildiğini kaydeden Varank, “Endeksin veri toplama sürecine 287 kurum katkı sağladı. 23 göstergeden oluşan endeks kapsamında yaklaşık 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun bir çalışma sonunda toplandı ve çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alındı.” dedi.

Varank, “TÜBİTAK öncülüğünde ve Bakanlığımız, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin de katkılarıyla bu seneki sıralamamız belli oldu.” ifadelerini kulandı.

“TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK'ın 2012 yılından itibaren gerçekleştirdiği ve bu yılda on birincisini ilan edeceğimiz TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “6 Şubat depremleri nedeniyle endeksi açıklamayı ertelediklerin hatırlatarak deprem bizim için bakıldığında gerçekten üniversitelerimiz için önemli bir mesaj söylüyor. Ülkeler için, insanlık için ama üniversitelerimiz için ayrı bir şekilde, bilim tabanlı çözümlere daha fazla ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Çünkü artık konularımız çok daha karmaşık, dinamik ve değişken. Bu da çözüm üretmek için geleneksel yöntemlerden çok yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Üniversitelerimize düşen rol geçmişte olduğundan daha kıymetli. Bu anlamda bakılırsa Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi bu sürece katkıda bulunmak için önem taşıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Endeks aynı ancak kullanılan parametreler sürekli değişiyor, üniversitelerden beklenti çok daha üst seviyeye çıkıyor

“2012 yılında bu sürece başlanıldığı zamankiyle bugünkü arasında endeksin adı aynı olmasına karşın kullandığımız parametreler ve etkileri sürekli değişiyor. Çünkü üniversitelerden beklenti çok daha üst seviyeye çıkıyor. Dolayısıyla bu endeksin dört ana başlıkta yirmi üç göstergeyle birlikte ilan edileceği alt kısımlara bakmanın çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. “ vurgusu yapan Mandal, “Üniversitelerimizden beklenilen bilgi üretimini ve aynı zamanda da insan kaynağı yetiştirilmesi boyutunu ayrı ayrı inceliyor. Ve her yıl parametrelerin güncellenmesiyle anlamlı bir yer oluşuyor. Özellikle gençlerimizi, öğrencilerimizi hem araştırma noktasında olsun hem de girişimcilik ekosisteminde bulunmaları noktasındaki başlıkları da daha fazla kıymetli hale getiriyoruz. Bundan dolayı bugün açıklanacak olan endeksin bu boyutta değerlendirilmesini istirham ediyorum.” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkanı, “Biraz sonra her üniversitemizin kendi özelindeki bilgileri verilecek. Ama bunun ötesinde, gelecek yıllara ilişkin iyileştirilmesiyle ilgili nasıl çalışılması gerektiğine ilişkin biz üniversitelerimize mentorluk yapıyoruz. 287 kurumdan veri çekiyoruz. Bu süreçteki katkı ve destekleri için hem kurumlarımıza hem de çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum,  dokuz ay süren bir emek var.” ifadelerini kullandı.

2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları şöyle:

Sıra

Üniversite

Toplam Puan

1

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

83,61

2

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

77,89

3

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

74,15

4

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

73,88

5

İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

69,85

6

KOÇ ÜNİVERSİTESİ

67,74

7

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

65,93

8

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

64,85

9

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

63,18

10

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

62,02

2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ilk 50 üniversite sıralamasına ve etkileşimli grafiklere https://www.tubitak.gov.tr/GYUE2022 adresinden ulaşabilirsiniz. 

31.05.2023 Kurumsal, Politikalar