Yer Gözlem Uydu Teknolojileri ve Veri Kıymetlendirme Çalıştayı

-A +A

Türkiye’de yer gözlem uydusu ve veri kıymetlendirme alanındaki mevcut teknolojinin ortaya konulması ile kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi amacıyla çalıştay düzenlendi.

Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü işbirliğiyle “Yer Gözlem Uydu Teknolojileri ve Veri Kıymetlendirme Çalıştayı” düzenlendi. Ankara'daki Sivil Memur Eğitim ve Sosyal Hizmetler Komutanlığı’nda gerçekleştirilen çalıştaya, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu, Tuğgeneral Mustafa Avcı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Girişimcilik Daire Başkanı Özgür Kadir Özer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kurumsal Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı Recep Uzungil, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Endüstriyel Dairesi Başkanı Fatma Çalışkan, çalıştay bilim kurulu üyeleri ve ilgili kurumlardan yetkililer katıldı.

Yer gözlem uydu teknolojileri alanında yurt içinde tamamlanmış ve devam eden projelerin tanıtımının yapıldığı çalıştayda, Türkiye'nin yer gözlem uydularına yönelik teknolojilerdeki mevcut durumu ortaya kondu. Bu kapsamda kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve Ar-Ge projesi olarak desteklenmesi planlanan projelerde mükerrer yatırımların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından özellikle uydu görüntüleri kullanılarak yapılabilecek deprem ve orman yangını sonrası hasar tespiti, bitki örtüsü analizi ve jeolojik analizler gibi faaliyetlerin belirlenerek gerekli alt yapı ihtiyacının ortaya konulması, yurt içi teknolojik hazırlık düzeyinin yükseltilmesi, uydu ve uydu alt sistemlerine yönelik Ar-Ge projeleri ve alt yapı kurulumu kapsamında yapılan devlet teşvikleri ve bu kapsamdaki mevcut planlamaların ilgili kurum ve kuruluşlar arasında paylaşılması amaçlanıyor.

Tuğgeneral Mustafa Avcı başkanlığında düzenlenen çalıştayda, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri de alanlarına ilişkin sunum yaptılar. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdür Yardımcısı Onur Haliloğlu tarafından da “Türkiye’de Yeni Nesil Uydu ve Uydu Alt Sistem Tasarım Çalışmaları” konusunda sunum yapıldı; Türkiye’nin yer gözlem uyduları RASAT ve GÖKTÜRK-2 tanıtıldı.

Çalıştayda, "Uzaktan Algılama Verilerinin Kıymetlendirilmesi", "Uydu Görüntülerinin Tarım, Orman ve Su Alanında Kullanımı", "İMECE Projesi Alt Sistem Projeleri", "Uydu Görüntülerinin Jeoloji, Maden ve Arkeoloji Alanında Kullanımı", "Uydu Görüntülerinin Çevre ve Şehircilik Alanında Kullanımı" gibi konular da ele alındı.

20.03.2014