Üniversitelere 1’er Milyon TL’lik TTO Desteği

-A +A

TÜBİTAK ile Teknolojik Transfer Ofisleri’ne (TTO) destek verilecek 10 üniversite arasında sözleşme imzalandı. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldı.

Üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesi ve yenilerine teşvik amacıyla TÜBİTAK tarafından ilk kez 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı başlatıldı. Destek programı kapsamında 2 Kasım 2012’de açılan çağrıya başvuran 39 üniversiteden Boğaziçi, Ege, Gazi, Hacettepe, Koç, Ortadoğu Teknik, Özyeğin, Sabancı, Selçuk ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin desteklenmesine karar verildi.

1513 TTO Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ile 10 üniversite arasında düzenlenen törenle sözleşme imzalandı. TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirilen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile üniversite rektörleri katıldı.

Törenin açılışında konuşan Bakan Nihat Ergün, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında en kritik rol oynayacak kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirtti. Üniversitelerin niteliklerini ve kapasitelerini artırmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Ergün, üniversitelerin nitelik olarak gelişmesinin doğrudan yansıyacağı alanın sanayi olduğuna dikkat çekti. Üniversitelerin, yetiştirdikleri kalifiye elemanlar ve girişimci bireyler sayesinde, ekonomik hayatta belirleyici olacaklarını kaydetti. Üniversitelerde üretilen akademik çalışmaların kütüphane raflarında kalmasını ve zaman zaman bakılan bir referans haline dönüşmesini doğru bulmadıklarını belirtti.

Üniversitelere 10 Yıl Boyunca 1’er Milyon Liralık Destek

Üretilen bilginin teknolojik, yenilikçi, yüksek katma değerli ürün ve üretim sistemlerine dönüşmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Ergün, üniversite-sanayi işbirliğinin tesis edilmesinin önemine değindi. Bakan Ergün, 1513 programı ile üniversite-sanayi işbirliği alanında çok önemli bir adım daha atıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “TÜBİTAK aracılığıyla, üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla 10 yıl boyunca teknoloji transfer ofislerine 1'er milyon lira destek vereceğiz. 10 yıl boyunca bu destek sürecek. Ancak her yıl teknoloji transfer ofislerinin performansına bakacağız. Önümüzdeki yıl da 10 TTO daha destekleyeceğiz. Belki de ilerde desteğe ihtiyaçları kalmayacak."

Program ile rekabetçi yeni ürünlerin ortaya çıkmasını, buluşların patentlenerek kullanıma sunulmasını, üniversitelerin hibe fonlarından daha fazla yararlanmasını ve girişimciliği teşvik etmeyi hedeflediklerini bildiren Ergün, bu programın, üniversitelerdeki bilimsel çalışmaları kampüsün dışına çıkarmak ve sanayiciyle buluşturmak adına önemli bir fonksiyon icra edeceklerini vurguladı.

Ergün, programın, üniversitelerin teknoloji ve yenilik sistemi içindeki ağırlığını artıracaklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu programa, üniversiteler, üniversitelerin ortak olduğu şirketler, teknopark yönetici şirketleri ve teknopark yönetici şirketinin ortak olduğu şirketler başvurabiliyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun önceki toplantılarında alınan en önemli kararlardan biri, teknoloji transfer ofislerinin desteklenmesiyle ilgiliydi. Biz TÜBİTAK bünyesinde başlattığımız bu hibe destek programıyla bu kararı da hayata geçirmiş olduk" dedi.

"Araştırmaların Ürüne Dönüşmesinin Önündeki Engeller Kalkacak"

Üniversite bünyesinde çok değerli çalışma ve araştırmaların yapıldığını söyleyen Bakan Ergün, bu çalışmaların sanayiciyle buluşmasının, ürüne dönüşmesinin önünde bazı engellerin olduğuna işaret etti. Akademisyenlerin performans kriterleri içinde bilimsel yayına fazla önem atfettiklerini, patent ve sanayi ile işbirliği gibi konularla fazlaca ilgilenmediklerini ancak söz konusu ofislerin bu konuda onları motive edeceklerini belirtti.

Patent Kanunu Tasarısının TBMM Sanayi Komisyonunda görüşüleceğini, sonra da genel kurula geleceğini söyleyen Ergün, şunları kaydetti: "Türkiye'de ilk defa üniversiteler kurumsal olarak patent sahibi olacak. Üniversitelerde yapılan araştırmaların sonuçları patentlendiğinde bu patentlerin sahibi kurumsal olarak üniversiteler olabilecek. Bunun en az yüzde 30'unu araştırmacı hocayla paylaşacaklar. Bu alt limittir. Siz bundan daha fazlasını paylaşacaksınızdır çünkü rekabet olacak. Araştırmacı, buluşçu hocaları kaçırmak istemeyeceksiniz. Ama kurumsal olarak üniversitelerin patent sahibi olması üniversitelerin araştırmacı hocalardan patent istemeleri, patente ve lisansa yönelmelerini de sağlamış olacak.''

"Üniversiteler, Başrol Oyuncusu"

Ergün, 10 üniversitemizde kurulu ofislere verilecek destekle bu önemli birimleri, çok daha etkin yapılara dönüştüreceklerine vurgu yaparak, üniversitelerin, ülkenin kalkınmasında, hedeflere varmada yardımcı eleman değil, başrol oyuncusu olduklarını, halayda mendili onların sallayacağını söyledi.

Üniversiteleri bu başrole uygun özelliklerle buluşturmak, üniversite sanayi işbirliğini artırmak amacıyla bu adımları attıklarını ifade eden Ergün, "Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasında bu tür çalışmaların büyük önem taşıdığını biliyoruz. Bundan sonra da üniversitelerimizi, akademisyenlerimizi ve üniversite-sanayi işbirliğini desteklemeye, geliştirmeye ve buna benzer çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, desteklenecek üniversitelerin rektörleriyle sözleşmeyi imzaladı.

Fotoğraflar

10.04.2013 Destekler, Sanayi, Ulusal Destek Programları, 1513