Üçüncü Sanayi Şurası Ankara'da Gerçekleştirildi

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen 3. Sanayi Şurası, Ankara’da gerçekleştirildi. Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı şura, 3 gün sürdü.

Ankara ATO Congresium’da düzenlenen 3. Sanayi Şurası’nın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için belirledikleri hedeflere değindi. Erdoğan, "Eğer ilk 10'u hedefliyorsak, ilk 10 arasında yer almayı gaye edinmişsek, bunu takipçi ve taklitçi olarak değil, bilgiyi de kendimiz üreterek başaracağız. İşte bu nedenle bizim artık sanayide temel meselemiz araştırma geliştirme, inovasyon, tasarım, markalaşma, üniversite sanayi işbirliği gibi konulardır" dedi.

“Yerli Otomobili Artık Yapalım”

Yerli otomobil konusundaki çağrısını yineleyen Erdoğan, "Yerli otomotivi unutmuyorum. Bunu tekrar hatırlatıyorum. Özellikle sanayicilerimiz artık bu kararı vermelidir. En azından nasıl ki insansız hava araçlarımızı üretmeye başladık. ATAK helikopteri üretir hale geldik. Bundan çok daha rahat olan yerli otomobilimizi de artık kendimiz üretmeliyiz." dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de yatırım, üretim ve ihracat artıyor. Ancak bu artışın nicelik sahasına olduğu kadar nitelik sahasına da yansıması gerekiyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacaksak bunu daha fazla üreterek değil daha yüksek katma değerli üretim yaparak sağlayabiliriz. Türkiye'de bilgi üretiminin yaygınlaşması ve üretilen bilginin ticarileşmesi için yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. İşte biz bu ihtiyacı gördüğümüz için eski Sanayi Bakanlığı'nı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına dönüştürdük ve ismiyle müsemma bir bakanlık teşkilatı oluşturduk. Esasen büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye’ye vizyon katacak, süreci koordine edecek bir yapı teşkil ediyor.”

“Bilim ve Teknolojide Bol Meyve Alacağımız Dönemin Eşiğindeyiz”

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, üniversitelerde ve Ar-Ge merkezlerinde çok önemli projelerin yürütüldüğüne değinen Başbakan Erdoğan, SANTEZ, teknogirişim sermayesi desteği ve TÜBİTAK programlarıyla çok önemli teknoloji çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Erdoğan, “Türkiye ilim insanlarıyla işadamlarıyla genç mühendisleriyle teknikerleriyle uzmanlarıyla çok ilgi çekici konular üzerinde çakışıyor. Dikey iniş ve kalkış yapabilen insansız hava aracı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Kanser teşhis ve tedavisinde kullanılan enzim yangın sistemleri için insansız hava araçları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Türkiye'nin ilk kızılötesi kamerası, yeni nesil zırhlı araçlar, yerli navigasyon gibi projeler üzerinde çalışılıyor. Ürünler getiriliyor. Bilim ve teknoloji alanı sabır gerektiren zaman isteyen bir alan. Bir ağacın meyve vermesi alır ama vermeye başladığında da gerekli bakımı yaparsanız her yıl bol bol meyve verir. Biz de bundan sonra bilim ve teknolojide bol bol meyve alacağımız bir dönemin eşiğindeyiz. Makine ve otomotiv gibi yerleşik sektörleri güçlendirmeye çalışırken ilaç uzay ve bilişim gibi sektörlere de ivme kazandıracak adımlar atıyoruz." diye konuştu.

Sanayi Şurası, 1987’den Bugüne 3. Kez Düzenleniyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, Sanayi Şurası’nın ilkinin 1987 yılında, ikincisinin de 1995’te yapıldığını hatırlattı. Ergün, “Bu üçüncü şurayı, bugün gerçekleştiriyor olmamızın nedeni, Türkiye'nin sanayi üretimi anlamında artık yeni bir sürecin eşiğinde olmasıdır" diye konuştu.

Bakan Ergün, bu süreci konuyla ilgili tüm tarafların katılımıyla masaya yatırmanın, bundan sonraki politika oluşturma süreci açısından son derece önemli olacağını ifade etti. Günümüz dünyasında bilimin, sanayinin, teknolojinin, üretim şekillerinin, üretici ve tüketici tercihlerinin son derece hızlı değiştiği bir dönemde olunduğunu anlatan Ergün, 5 yılda bir sanayi şurasının toplanacağını ve politikaların kapsamlı bir şekilde gözden geçirileceğini dile getirdi.

Bakanlar Oturumu Gerçekleştirildi

Şura’da Bakanlar da özel oturumda bir araya geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yönettiği Bakanlar Oturumu’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım katıldı. Nihat Ergün, Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi istikrarın sektörel uyumu beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, Şura’da gelecek 10 yılın sanayi vizyonunun bütün yönleriyle ortaya konacağını kaydetti.
 

Fotoğraflar

26.11.2013