Türkiye’nin İlk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Sona Erdi

-A +A

TÜBİTAK’ın da paydaşları arasında yer aldığı, “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 2018”, İGA İstanbul Yeni Havalimanında 20-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

BİLGEM, MAM, SAGE, UZAY, UME, TUG, ULAKBİM, BİTO, BİDEB, Kayseri ve Konya Bilim Merkezleriyle Festivale katılan TÜBİTAK’ın standında, Enstitülerin ve Başkanlık birimlerinin ürün ve projeleri sergilendi. TÜBİTAK standına yoğun ilgi gösteren bilim ve teknoloji severler, Kayseri ve Konya Bilim Merkezlerinin etkinliklerine de katıldılar.

TÜBİTAK, dört gün süren coşkulu festival boyunca standında, başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar olmak üzere, öğrencilerden ve vatandaşlardan pek çok katılımcıyı ağırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ”Teknolojik Gelişmelerin İlk Aşaması Hayal Edebilmek”

Festivale teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK’ın katkılarıyla desteklenen ve Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında madalya alan genç bilim insanlarımızı ödüllendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninden önce yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin sembolü olarak gördüğü bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ederek, katıldıkları teknoloji yarışmalarında ödül alan gençleri kutladı. Bu tür etkinliklerin gençlere her alanda teknolojiyi sevdireceğine ve teknoloji geliştirme süreçlerine katkı sağlamaya yönelteceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, "Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Teknoloji konusunda sadece kullanıcı olarak kaldığımız sürece hiçbir alanda özgürlüğümüzü garanti altına alamayız. Son yıllarda yaşadığımız her hadise, özellikle bizlere bazı uyarılar yapıyor" diye konuştu. Her yenilik gibi, teknolojik gelişmelerin de ilk aşamasının hayal edebilmek olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Teknoloji Hamlesi ve TEKNOFEST’in, gençleri yeniden büyük hayaller kurmaya teşvik etmesini umduğunu dile getirdi.

Bütün Umudumuz Gençlerimiz!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Kacır ile birlikte TÜBİTAK standını gezerek, TÜBİTAK Enstitülerinin sergiledikleri ürünler hakkında bilgi aldı. Bakan Varank, "Buralarda gördüğümüz heyecanı gören gençlerimiz ileride çok önemli projelere imza atacaklar. Çok büyük bir organizasyon. Burada hem STK'lerin, hem özel şirketlerin, hem devletin hem de kamunun desteği var" diye konuştu. Festivaldeki amaçlarının, gençlerin gönlüne teknoloji ve havacılık ateşini düşürmek olduğunu söyleyen Varank, herkesin bir araya gelerek böyle bir organizasyonu başarmasının mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Bakan Varank: "İnşallah bu festivalimizi uluslararası bir çapta dünyaca meşhur bir festival hâline getirmek, buradan başarılı sonuçlar elde etmek istiyoruz. Bütün umudumuz gençlerimiz." dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Festival Programı Son Derece Yoğun Geçti

Festival boyunca pek çok etkinliğe katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışlarına katılan takımlarla da yakından ilgilendi. Prof. Dr. Mandal, festival boyunca yarışları izledi, yarışmacılarla sohbet etti. “Milli Teknoloji Hamlesi”nin ülkemizin küresel rekabet ortamında konumunu güçlendirmesi ve liderliğe ulaşmasında temel yaklaşım olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mandal, festivalin amacının ve oluşturduğu ekosistemin, ülkemizin nitelikli insan kaynağının gelişimine önemli katkıları olacağını söyledi. Prof. Dr. Mandal, festivalin gençlerimizde bilim ve teknolojiye merak ve tutku oluşturacağını da sözlerine ekledi.  

Bu Etkinliğin Bir Parçası Olmak İstedik”

Festival boyunca, yarışmacı İHA takımlarının çalışmalarını ve yarışlarını yakından takip eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yarışların çok keyifli geçtiğini ifade etti. İHA Yarışlarının, bu yıl üçüncüsünün düzenlendiği bilgisini veren Prof.Dr.Mandal “Daha önce bu yarışları TÜBİTAK olarak iki defa gerçekleştirdik. Ama bu yıl TEKNOFEST’te ilk defa yapılıyor. Biz de bu etkinliğin bir parçası olmak istedik. Bu yıl yarışlara 312 takım başvuruda bulundu. Bunlardan 85 tanesi ön elemelerden geçti ve buraya davet edildi. Uluslararası bir yarışma. Türkiye'deki üniversite ve liselerimizin yanında yurt dışından da katılımcılarımız var. Ben, sadece kazanan gençlerimize değil, bu festivalde yarışan tüm katılımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, hepsini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Festivalde İHA Yarışlarının Kazananları Belli Oldu

Bu yıl, Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te düzenlenen TÜBİTAK 2018 Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nın kazananları, ödüllerini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın elinden aldılar. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da ödül törenine teşrif ettiler.

Festivale katılan vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan İHA Yarışları bu yıl, “sabit kanat” ve “döner kanatlı” olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi.

Sabit Kanat kategorisinde mansiyon ödüllerini Karayel ve Flying Castle takımları paylaştı. Anadolu UAV takımı üçüncülük, Gana’lı Bandung Institute of Technology Gana Raksaka ikincilik ve Anatolia Aero Design takımı birincilik ödülünü aldı.

Döner Kanat kategorisinde ise, mansiyon ödüllerini Bee Robotics ve Marun Çelebi takımları paylaşırken; üçüncülük ödülünü S-Air, ikincilik ödülünü S-Quad ve birincilik ödülünü Bendis takımı kazandı.

Genç Öğrenciler TÜBİTAK Başkanı ile Yüz Yüze Görüşme Olanağı Buldular

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Twitter paylaşımını “retweet” eden şanslı bilim sever öğrenciler, festivalde Prof. Dr. Mandal ile yüz yüze görüşme olanağı buldular. Murat Yeşiltepe ve Havva Nur isimli öğrenciler, TÜBİTAK standında Prof. Dr. Hasan Mandal ile bir araya gelerek sohbet ettiler. Prof. Dr. Mandal genç bilim insanı adaylarına, hayallerinin peşini bırakmamalarını tavsiye etti.

“Take Off İstanbul” Startup Zirvesi Düzenlendi

 Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST 2018 kapsamında düzenlenen “Take Off İstanbul” Startup Zirvesindeki “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefiyle Genç Girişimciliğin Desteklenmesinde Devletlerin ve Uluslararası Kurumların İşbirliğinin Rolü” konulu panelde moderatörlük yaptı.

Panelin başlangıcında, TÜBİTAK’ın 55 yıldır Türkiye’nin araştırma, teknoloji geliştirme, inovasyon ve girişimcilik süreçlerinde en büyük fonlama kurumu olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal; girişimcilik odaklı süreçlerinde finanstan daha önemli kritik faktörlerin bulunduğuna işaret ederek mentorluk kavramının önemine  değindi.

Prof. Dr. Mandal’ın konuşmasının ardından, panelistler sürdürülebilir kalkınma için genç girişimcilerin desteklenmesinde kamunun rolüne ilişkin kendi kurum ve ülkelerinin etkinliklerini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

25.09.2018