Türkiye'nin İlk Çip Fabrikasının Temeli Atıldı

-A +A

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, fabrikanın kurulmasına katkıda bulunan TÜBİTAK’a, Bilkent Üniversitesi'ne, ASELSAN'a ve SSM'ye teşekkür etti.

Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı. ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan fabrikada savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için teknolojileri geliştirilecek.

Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ve davetliler katıldı.

Bakan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, temel atma töreninde bulunmaktan memnun olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye'nin elini kolunu bağlayan iplerden birini daha kesiyoruz. Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım daha güçlü, bir adım daha kendine güven sahip olacak" ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin ihraç ediliğinde çok daha karlı duruma geçildiğini vurguladı. Türkiye'nin mutlaka yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 150 milyar doların üzerinde olduğunu ancak ortalama ihracat değerinin 1,5 dolarda kaldığını söyledi.

Dünya ekonomisi içerisinde en büyük 10 ekonominin ihracat rakamlarının en küçüğünün 500 milyar olduğunu anlatan Yılmaz, Türkiye'nin de bu rakama ulaştığında 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağını söyledi.

AB-MikroNano 30 milyon dolar sermayeyle kuruldu

Fabrika, radar gibi çok yüksek hızlarda işlem gücü gerektiren çipleri üretmeye imkan sağlayacak nanotransistörleri üretme yeteneğine sahip olacak. Bu ürünlerin yüksek hızlarda ve yüksek güçlerde çalışabildikleri görüldü. ASELSAN çiplerin cihazlarda saha testlerini gerçekleştirdi ve ortak üretim kararı alındı. Üretilecek çipler, ASELSAN’ın iki yıl içinde üretmeyi planladığı, çok amaçlı faz dizili radar, atış kontrol radarı, elektronik harp cihazlarında da yerini alacak.

24.12.2014