Türk-Alman Bilim Yılı Başarı ile Tamamlandı

-A +A
Türkiye ve Almanya arasındaki bilim, teknoloji ve yenilik işbirliği potansiyelinden yola çıkılarak ilan edilen 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında, her iki ülke bilim, teknoloji ve yenilik paydaşlarının katılım ve katkıları ile çok sayıda ortak proje, araştırmacı değişimi ve etkinlik gerçekleştirilerek başarılı bir yıl geride bırakıldı.
 
Türk-Alman Bilim Yılı Kapanış Etkinliğinde iki ülke arasındaki işbirliği deneyimleri, ikili işbirliği programları ile Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı'nın sunduğu fırsatları ve Ar-Ge yapan özel sektör kuruluşlarının bir araya getirilmesi konulu 3 farklı oturum ile Bilim Yılı değerlendirildi. Paneller kapsamında, Bilim Yılı ile başlatılan işbirliklerinin devamlılığı hakkında fikir alış-verişinde bulunuldu. 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ile Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka'nın teşrif ederek açılış konuşmalarını yaptıkları etkinlik Türkiye ve Almanya'dan alanlarında başarılı bilim insanları ile üniversite, araştırma merkezi, Ar-Ge yönü öne çıkan özel sektör temsilcileri ve kamu kurum/kuruluş yetkililerinin bir araya gelmelerine olanak sağladı. 
 
Bakan Fikri Işık, Türk-Alman Bilim Yılı Kapanış Etkinliği kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü ilişkilerin tarihi boyutuna dikkati çekerek, bunun iki ülke ilişkilerinde önemli bir temel oluşturduğunu belirtti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bilim yılı ile  güçlendirilen ilişkiler aslında bugün birlikte atacağımız bu yeni adımlarla geleceğe yönelik çok daha önemli kazanımları, önemli ilişkilerin başlangıcını da beraberinde getirecek. Bu açıdan biz, Türk-Alman Bilim Yılı'nı çok önemsiyoruz. Geride bıraktığımız 2014 Bilim Yılı‘nın, gerçekleştirilen etkinlikler sonucunda hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın çok ciddi kazanımlar elde edeceği ama kazanımların sadece Türkiye ve Almanya arasında kalmayacağı, tüm bölge ve dünya bilim ve teknolojisi için de ciddi kazançlara vesile olacağını düşünüyoruz. Buna inanıyoruz“ dedi.
 
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye ile Almanya arasında hem tarihsel hem ekonomik ilişkilerin bulunduğunu belirterek, buna bir bilim boyutunu da eklemek istediklerini söyledi.  Prof. Altunbaşak, "İki ülke arasındaki tarihi, ekonomik ve siyasi alanlardaki dostane ilişkinin bilim, teknoloji ve yenilik alanında da sürdüğünü görmek bizi son derece memnun etmektedir. Var olan bilimsel ilişkileri daha da yukarıya, birinci lige çıkarmayı istiyoruz. Türkiye için en önemli paydaşlardan biri olan Almanya ile çok daha kapsamlı işbirliklerine imza atacağımıza bütün samimiyetimizle inanıyoruz. Bu bağlamda, bugüne kadar yapılanların iki ülke arasında  sürdürülebilir işbirlikleri için bilim yılının ötesinde de devam etmesi konusundaki kararlılığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
 
Bilim Yılı süresince TÜBİTAK tarafından Berlin'de Hedef Türkiye Çalıştayı düzenlenerek yaklaşık 250 araştırmacıya Türkiye'ye geri dönüş için yararlanabilecekleri olanaklar ve ikili ve çoklu işbirliği fırsatları hakkında bilgi verildi. Ayrıca, Yurtiçi Etkinlikleri Destekleme Programı oluşturularak, iki çağrıya çıkılmış ve 74 etkinliğe destek verildi. Bu etkinlikler kapsamında yaklaşık 1000 Türk ve 800 Alman araştırmacının bir araya gelmesi sağlandı. Üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek adına, Bilim Yılı vesilesi ile 2+2 Programı çağrısı açıldı. Bu çağrı kapsamında desteklenecek projelerdeki bir üniversite ve bir sanayi kuruluşunun oluşturduğu Türk ekibe 450 bin Avro Türk lirası karşılığında destek sağlanabilecek. Bilim Yılı'nın kazandırdığı ivmenin sürdürülebilmesi için ise, Türkiye ve Almanya EUREKA çağrısı açıldı. Bu çağrı kapsamında, ticarileşme potansiyeli yüksek ve pazara yönelik ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik, her iki ülkeden en az birer kuruluşun katılmasıyla oluşturulacak projelere destek verilecek. 
 
Türk-Alman Bilim Yılı boyunca gerçekleştirilen işbirlikleri ve etkinlikler Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamında da kalıcı işbirliği ve ortaklıkların kurulması için ilk basamak oluştu. Kazanılan bu ivme ile Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli araştırma ve yenilik programı olan Ufuk 2020 kapsamında Türkiye için en önemli paydaşlardan biri olan Almanya ile ilerleyen süreçte çok daha kapsamlı işbirlikleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Almanya ile Türkiye arasındaki bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki işbirliklerinin yılların, uzmanlık ve ülke sınırlarının ötesinde sürmesi hedeflenmektedir.
 
16.03.2015