TÜBİTAK’tan Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Alanında 3 Yeni Çağrı

-A +A

TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG), 1007 Programı kapsamında açtığı üç ayrı çağrı ile ülkemizin savaş donanım ve yeteneğini geliştirecek, dışa bağımlılığa son verecek projeleri destekliyor. Açılan üç çağrıya toplam 41 milyon TL bütçe ayrıldı.

9 Ekim 2014 tarihinde alınmaya başlanacak proje önerileri için son başvuru tarihi 31 Aralık 2014, saat 17:00 olarak belirlendi. Proje önerilerinin TÜBİTAK SAVTAG grubuna elden teslim edilmesi gerekiyor.

TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG), 1007 Programı kapsamında üç ayı çağrı açtı. “Sonar Geliştirme Projesi”, “Duyarsız Patlayıcı Projesi” ve “Kızılötesi Dedektör Projesi” başlıklı çağrılarda, ülkemizin savunma alanında uluslararası rekabet gücünün artırılması, savaş donanım ve yeteneğini güçlendirici ürün ve projeler geliştirilmesi hedefleniyor.

Sonar Geliştirme Projesi

Bu çağrı ile denizaltılarda yön ve mesafe ölçümünde önemli bir donanım olan ‘Sonar Sistemleri’nin millîleştirilmesi ve yerli üretimi hedefleniyor. Proje ile, halen dışa bağımlılığın olduğu bu tür donanımlarda dünya ölçeğinde teknolojik açıdan yüksek nitelikli ve rekabetçi sistemler elde edilmesi bekleniyor.


Duyarsız Patlayıcı Projesi

Milli savaş yeteneğini geliştirmeye yönelik; daha çevreci, güvenli ve etkin patlayıcı türlerine olan ihtiyacın milli imkanlarla karşılanması amacını taşıyan bu proje ile daha temiz üretim teknolojilerine dayalı, tedarik zorluğu yaşanmayan hammaddelerden duyarsız patlayıcı elde edilmesi hedefleniyor. Patlayıcıların darbeye, sürtünmeye vb. etkilere hassasiyetinin azaltılması, daha kontrollü, dayanıklı hale gelmesi bekleniyor.

Kızılötesi Dedektör Projesi

Bu çağrı, gece görüş imkanı tanıyan teknoloji olarak bilinen kızılötesi dedektör teknolojileri alanında yeni araştırmaları özendiren ve bu araştırmalarla, daha önce edinilmiş olan milli kazanımları ileri noktalara taşımayı amaçlıyor. Çağrı kapsamındaki projeler ile daha önceki dedektör projelerinde elde edilen gelişmelerin farklı yöntemlerle daha da iyileştirilerek yüksek teknolojiye dayalı kızılötesi dedektör sistemlerinin geliştirilmesi bekleniyor.


03.11.2014 Destekler, Kamu, Ulusal Destek Programları, 1007