TÜBİTAK UZAY’ın GEOPORTAL Projesi Başarıyla Tamamlandı

-A +A

TÜBİTAK UZAY tarafından, Kalkınma Bakanlığı desteği ile başlatılan Uydu Görüntü İşleme ve Geoportal Oluşturma (GEOPORTAL) Projesi taahhüt edilen 31.12.2018 tarihinde tamamlandı.

GEOPORTAL Projesi; RASAT uydusundan indirilen ham görüntülerin radyometrik ve geometrik kalibrasyonlarının yapılabileceği altyapının oluşturulması, uydu görüntülerinin seviyelendirilmesi, kalibrasyonu yapılmış uydu görüntülerinden Türkiye mozaiğinin oluşturulması ve uydu görüntülerinin sunulabileceği bir web tabanlı portal oluşturulması amacıyla başlatılmıştır. Proje; milli uydularımız RASAT ve GÖKTÜRK-2 için yapılan geometrik ve radyometrik kalibrasyon çalışmalarını kapsaması nedeniyle Türkiye’de bir ilki teşkil ediyor.

GEOPORTAL Projesi ile hem kalibrasyon çalışmalarını yürüten araştırmacılar yetiştirildi hem de bu çalışmaları yürütmek üzere gerekli altyapı oluşturularak, uydu görüntülerinin sunulduğu portal vatandaşların hizmetine sunuldu. Projeden edinilen deneyim ve bilgi birikimi diğer milli uydularımız GÖKTÜRK-2 ve İMECE’ye de aktarılmış ve akatarılmaya devam edecektir.

Uydu Görüntülerinin Adresi; GEZGİN Portalımız

Geometrik ve radyometrik kalibrasyonu gerçekleştirilerek seviyelendirilen RASAT uydu görüntüleri, projemizin ürünü olan GEZGİN Portalımız üzerinden, e-Devlet şifresi ile sisteme giren tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Talep sahibi vatandaşlar istenilen alana ait arşiv görüntülerini farklı kriterler ile sorgulayabiliyorlar ve ihtiyaç durumunda yeni görüntü talebinde bulunabiliyorlar. Uzun yıllar kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir görüntü arşiv sistemi olacak şekilde hizmet verecek olan GEZGİN Portalımıza Aralık 2018 itibariyle 19 bin 742 kişi üye oldu. 11 bin 121 çerçeve görüntünün eklendiği, 22 bin 200 çerçeve görüntünün indirildiği GEZGİN Portalımız, kamu kurumları ve üniversiteler tarafından satın alınan yurtdışı kaynaklı uydu görüntülerine aktarılan kaynağın azalmasını sağladı.

Projenin Kazanımları; APSCO'dan Ödül

GEOPORTAL Projesinde çalışan araştırmacılar tarafından hazırlanıp yönetilen “APSCO-Uydu Algılayıcılarının Radyometrik Kalibrasyonu Projesi”; Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Organizasyonu’nun (APSCO) kuruluşunun 10. yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, en başarılı projelerden biri seçilerek, “Best Asia-Pasific Linkage Project” ödülünü kazandı. Proje, Türkiye tarafından yürütülen ilk proje olma özelliğini taşıyor.

05.01.2019