TÜBİTAK UME’den TSE’ye İKİ YENİ LABORATUVAR

-A +A
Türk Standardları Enstitüsü Gebze Kalibrasyon Müdürlüğü binasında TÜBİTAK UME’nin katkılarıyla Kuvvet ve Sertlik Bloğu Kalibrasyon Laboratuvarları kuruldu.
 
Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde, Türk Standardları Enstitüsü ile TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen Kuvvet Kalibrasyon ve Sertlik Bloğu Kalibrasyon Laboratuvarları 11 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı.
Törene TÜBİTAK UME Müdürü Mustafa ÇETİNTAŞ, TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Ömer SÖNMEZ, Kalibrasyon Grup Başkanı Abdulmuttalip AKTOĞ, Gebze Kalibrasyon Müdürü Ali Can KUYRUKLUYILDIZ, Proje yürütücüleri Dr. Sinan FANK ve Cihan KUZU ile ilgili daire müdürleri ve teknik personel katıldı. 
 
Türkiye’de, otomotiv, uzay, uçak, gemi inşa, makine, metal ve kimya gibi bir çok sektörde mekanik parçalar, sistem gövdesi, yapı demir çelikleri, sac, plastik boru, kablo, emniyet kemeri ve benzeri malzemeler üretiliyor.
 
Söz konusu laboratuvarlar, bu malzeme ve ürünlerin performans ve güvenlik testlerinde kullanılan çekme - basma ve sertlik makinelerinin doğruluğunu tespit etmek amacıyla kullanılan test makinelerine, yapılacak kuvvet ölçme cihazları ve sertlik blok mastarları kalibrasyonlarıyla referans teşkil edecek.
 
Laboratuvarlarda proje ve yazılımları tamamen özgün bir tasarım ile yüzde yüz yerli olarak gerçekleştirilen toplam 4 adet kuvvet kalibrasyon makinesi ve 2 adet sertlik kalibrasyon makinesi bulunuyor.
 
TÜBİTAK UME’nin bilgi birikimini paylaşarak gerçekleştirdiği bu teknoloji transferi çalışması kuvvet ve sertlik alanlarında sanayinin ihtiyaçlarına TSE bünyesinde cevap verilmesi ve bu kapsamda gerçekleştirilecek kalibrasyonları izlenebilirlik zinciri altında güvenceye alması açısından da büyük önem taşıyor.
 
13.01.2016