TÜBİTAK UME’den bir Referans Cihaz Daha

-A +A

TÜBİTAK UME’nin ana yürütücülüğünü üstlendiği “Endüstriyel Ortamlar İçin Geliştirilmiş EMC Testleri” (IND60 EMC) başlıklı EMRP projesi kapsamında geliştirilen “Harmonik Akım Kaynağı” 19-21 Eylül 2017 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirilecek 18. Uluslararası Metroloji Kongresi (CIM 2017, Paris) EURAMET standında tanıtılacak.

Tasarımı ve üretimi TÜBİTAK UME tarafından yapılan referans cihaz, proje ortağı ülkelerin laboratuvarları arasında da karşılaştırma testlerinde ölçüldü ve başarılı sonuçlar aldı. Yenilikçi birçok özelliğe sahip olan ve tanımlı akım harmonikleri üretmek ve ölçmek için kullanılacak olan “Harmonik Akım Kaynağı”nın başvurusu yapılan patent süreci de devam ediyor.

Özellikle büyük parçalara sahip bazı ürünlerin mevcut yönergelerin dışında kalması nedeniyle tüm elektronik ürünler için gereklilik olan elektromanyetik uyumluluk (EMC) testlerinin gerçekleştirilmesi yolunda alternatif test yöntemleri geliştiriliyordu. Üstelik bu tekniklerden elde edilen sonuçların performans analizi, karakterizasyonu, geçerliliği ve izlenebilirliği hakkında çok az bilgi mevcuttu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için başlanan IND60 Projesi kapsamında bugüne dek mevcut yönetimlerin iyileştirilmesi dışında yeni yöntemler de geliştirildi ve testleri doğrulamak için referans cihazlar üretildi.

Bu referans cihazlardan biri olan Harmonik Akım Kaynağı dışında diğer yenilikçi cihazlar da TÜBİTAK UME’nin de bir standla metroloji dünyasındaki yerini alacağı 18. Uluslararası Metroloji Kongresi’nde sergilenecek.

Kongre programı ve kayıt ile ilgili detaylar için http://www.cim2017.com/index-en.html sayfası ziyaret edilebilir.

13.09.2017