TÜBİTAK UME’den BIPM İşbirliğiyle Eğitim Semineri

-A +A

TÜBİTAK UME ve BIPM (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) işbirliğinde hayata geçirilen “BIPM – TÜBİTAK UME Proje Yerleşimleri” programı kapsamında 24-25 Nisan 2018 tarihlerinde iki günlük eğitim semineri düzenlendi.

BIPM Uluslararası İlişkiler ve İletişim Bölümü Müdürü Andy Henson ve Uluslararası İlişkiler Asistanı Chingis Kuanbayev’in de katılımıyla gerçekleştirilen seminerde uluslararası metroloji sistemi ve uluslararası alanda metroloji enstitülerin birbirlerinin ulusal referans standartlarının denkliğini ve kalibrasyon sertifikalarını tanımaları için bir kurumsal çerçeve sağlayan CIPM Karşılıklı Tanınma Anlaşması (CIPM MRA) ele alındı.

Küresel kalite altyapısı ve metrolojinin rolünün yanı sıra Metre Konvansiyonunun önemine de dikkat çekilen seminerde CIPM MRA’ın işleyişi, kalite altyapısındaki etkisi ve katılan enstitülerin yükümlülükleriyle birlikte karşılaştırmalar, kalibrasyon ve ölçüm yeteneklerinin beyanı ve gözden geçirilmeleri, kalite yönetim sistemlerinin denetimi gibi CIPM MRA çerçevesindeki faaliyetlere de değinildi.

TÜBİTAK UME’nin uzman personeli tarafından Türkiye’nin kalite altyapısı, EURAMET ve CIPM MRA’ın işleyişindeki rolü, EURAMET’in enstitülerin kalite yönetim sistemlerini denetleme mekanizması, uluslararası karşılaştırmalara etkin katılım ve belirsizlik bütçelerinin oluşturulması konularında sunumlar yapıldığı seminerde eğitim programına katılanlarca da TÜBİTAK UME’de yürüttükleri çalışmalar hakkında kısa sunumlar gerçekleştirildi.

Başvuru süreci 18 Eylül 2017 tarihinde başlayan eğitim programı için toplam 23 ülkeden 58 başvuru alındı. Değerlendirmeye alınan başvurular arasından Zaman Frekans alanında Azerbaycan, Empedans alanında BAE, Akışkanlar alanında Borsa Hersek, Kütle alanında Etiyopya, Sıcaklık alanında Gana, Gerilim alanında İran, Basınç alanında Kazakistan, RF Mikrodalga alanında Kenya, Boyutsal alanında da Suudi Arabistan ve Zambiya’nın talepleri kabul edildi.

İlk dönemi 1 Nisan 2018 tarihinde başlayan eğitim programı her başvuru sahibinin kendi araştırma alanını desteklemek için ihtiyaçlarına özel olarak uyarlandı. Başarılı adayların BIPM ve TÜBİTAK UME uzmanları tarafından verilecek derslerden de yararlandığı programa kabul edilen personelin eğitim ve konaklamaları TÜBİTAK UME tarafından ücretsiz olarak karşılanıyor. İlk dönemin tamamlanmasının ardından başvuru süreçleri ilan edilecek olan programın ikinci dönemi de 2019 yılında gerçekleştirilecek.

Genç bilimsel ve teknik personelin proje hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak üzerine yoğunlaşan programda aynı zamanda katılımcıların teknik becerilerini geliştirmelerine olanak tanınarak daha geniş bir fayda sağlanması da hedefleniyor.

Gelişmekte olan ülke enstitülerinin personeline metroloji alanında eğitim vererek, enstitülerinin uluslararası sisteme entegre olmasına katkıda bulunmayı ana amaç edinen ve 2 yıl boyunca BIPM ile ortak yürütülecek olan eğitim programı TÜBİTAK UME’nin metroloji dünyasındaki yeri açısından da önemli bir prestij değeri taşıyor.

11.05.2018