TÜBİTAK SSL Sertifikası Tüm Platformlarda Kullanılabilir Durumda

-A +A

TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından tamamen yerli imkânlarla geliştirilen SSL (Secure Socket Layer), bugünden itibaren tüm platformlarda kullanılabilir durumda. 2015 yılından itibaren ana platformlar tarafından kök dizinine eklenen TÜBİTAK SSL, uzun süren uğraşların ardından iOS ve MacOS platformlarına da eklendi. Artık TÜBİTAK SSL sertifikası kullanılan web sayfalarında herhangi bir güvenlik uyarısı ile karşılaşılmayacak.

SSL (Secure Socket Layer) sertifikaları kısaca, e-ticaret kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesini engellemek, internet bankacılığında hesap güvenliğinizi sağlamak, e-posta ve web siteleri üzerindeki kişisel bilgilerinizin çalınmasını engellemek ve buna benzer bir çok zararlı işlemin önlenmesi için kullanılmaktadır. Bunun yanında 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunda ve 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda geçen veri güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

SSL sertifikaları genel olarak yabancı menşeli firmalar tarafından yıllık bedellerle ve her yıl yenilenecek şekilde satılmaktadır. Türkiye’de 3 milyon SSL’li web sitesi için yıllık yaklaşık 30 milyon dolara yakın ödeme yapıldığı düşünülmektedir. Artık bu kaynak yurt içinde kalabilecektir.

 

TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezinden Yerli SSL Girişimi

TÜBİTAK BİLGEM Kamu SM, SSL faaliyetlerine 2005 yılında Mozilla, Microsoft, Apple ve Android platformlarının güvenilir kök deposuna eklenmesiyle başlamıştır. 2013 yılına geldiğimizde günümüz standartlarına uygun ve daha güvenilir bir algoritmayla hizmet sunmak için "TÜBİTAK Kamu SM SSL Kök Sertifikası – Sürüm 1” oluşturulmuştur. Oluşturulan yeni kök sertifika, 2015 yılından itibaren Microsoft; 2016 yılından itibaren Mozilla kök deposu tarafından güvenilir olarak kabul edilmiştir. Mobil cihazlarda ise 2017 yıllında Android Oreo 8.1 sürümü ile android cihazlarda güvenilir olarak kabul edilmeye başlanmıştır. SSL sertifikalarının iOS cihazlarda sorunsuz çalışmasının sağlanması amacıyla Apple başvuru süreci, 9 Ekim 2015 tarihinde, resmi başvuru programında belirtilen koşullar yerine getirilerek başlatılmıştır. Süreç çeşitli nedenler ile uzamış, bu durum TÜBİTAK SSL kökünden üretilen sertifikaları kullanan web siteleri iOS ve MacOS işletim sistemli cihazlarda güvensiz olarak görülmesine ve kamu kurumlarına bağlanmaya çalışan iOS ve MacOS kullanıcılarının hata mesajları ve uyarılar almasına sebep olmuştu.

 

Milli SSL Artık Her Yerde

Siber ataklara karşı koruma sağlayan, bilgi ve veri güvenliği açısından en gerekli araçlarımızdan biri olan SSL sertifikalarının güçlendirilmesi ve gelişimi TÜBİTAK tarafından emin adımlarla sürdürülmektedir. Tamamen yerli yazılım ile üretilen TÜBİTAK SSL’in güvenilirliği Microsoft, Mozilla, Android ve son olarak Apple gibi firmalar tarafından onaylanmış ve Dünya çapında bir konumda olduğunu göstermiştir.

07.12.2018