TÜBİTAK MARTEK Ar-Ge Firmaları ve Sanayicileri Gaziantep’te Buluşturdu

-A +A

TÜBİTAK Marmara Teknokent’in önderliğinde, OSBÜK, Gaziantep Sanayi Odası, KADEM, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep TGB işbirliği ile gerçekleştirilen "Ar-Ge Sanayi Buluşması" Gaziantep’te yapıldı.

Türkiye’nin en nitelikli Ar-Ge firmaları ile Gaziantep’in en büyük sanayicilerini bir araya getiren toplantı, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Toplantıya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin’in yanı sıra 10 TGB’den 55 Ar-Ge firması ile yüze yakın sanayici katıldı.

Açılışta konuşan TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, programın Türkiye’deki üniversitelerin sanayi ile işbirliği adına çok önemli ve özel program olduğunu söyledi. Çömlek, bu birliktelikler sonrası ortaya çıkacak ürünler sayesinde yurt dışına bağımlılığın kalkacağına dikkat çekti.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep’in 6. büyük ekonomi şehri olduğunu, 1998’den sonra Gaziantep’te yapılan Ar-Ge projeleriyle şehrin daha da geliştiğini kaydetti. Konukoğlu, “Değişim için Ar-Ge önemli. Bu değişim de Ar-Ge ve üniversitelerden geçiyor” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Gaziantep’in Türkiye’de ekonomi geriye gittiğinde bile gelişen ve ürünlerini 180 ülkeye satan bir şehir olduğunu kaydetti. Gaziantep’in Kocaeli’nden sonra ikinci büyük sanayi kenti olduğunu anlatan Coşkun, “Bilgiyi sermayeyle buluşturup yeni şeyler başarmak istiyoruz. Bilgiyi ürüne gömmediğimiz takdirde global olarak geri kalırız. Bilgi ve sanayi arasındaki psikolojik engelleri kaldırarak aralarındaki bağlantıyı sağladık. Türkiye’de ilk defa OSB içinde meslek yüksek okulu kurduk. Ayrıca Türkiye’de şirketleşen tek TTO Gaziantep Target TTO’dur” dedi.

“Ar-Ge'nin Payı Artacak”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Türkiye’nin akademiye verdiği desteğin yüzde 10, sanayiye ise yüzde 70 seviyelerinde olduğunu belirterek, “Teknoparklar akademinin sanayiye olan ihtiyacını belli eden yerler. Son 10 yılda Ar-Ge’ye GSYİH’nın binde 5’i aktarılırken, şimdi bu oran yüzde 1’lere çıktı. Bu oran ile Afrika’nın önüne geçtik. Ama hala Avrupa ve Uzak Doğu’nun gerisindeyiz. Hedefimiz 5 yıl içinde bu oranı yüzde 3’e çıkartmak. 2023'te yüzde 3 olacak Ar-Ge desteğinin üçte ikisini özel sektörün yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kadınlara Forklift Sertifikası

Açılış konuşmalarının ardından, KADEM, Sanlab Simülasyon, Gaziantep Teknokent, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce düzenlediği “Gaziantepli Kadınlar Türkiye’nin Yükünü Kaldırıyor” projesi kapsamında eğitim alan 30 kadını temsilen 6 kadına sertifikaları verildi. Teorik ve pratik forklift eğitimi alan kadınlar, forkliftler ile küçük bir gösteri düzenlediler.

29.04.2016