TÜBİTAK ile Pakistan Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

-A +A

TÜBİTAK ve Pakistanlı muadili Pakistan Bilim Vakfı (PSF) arasında “Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Başbakanlık Merkez Bina’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki ülke arasında 13 farklı alanda iş birliği, mutabakat ve muhtıra imzalandı. Türkiye ve Pakistan hükümetleri ile iki ülkenin bazı kurumları arasında imzalanan anlaşmalar içinde bilim ve teknoloji alanındaki işbirliği protokolü de yer aldı.

“Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü” TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Alper Kutay ile Pakistan Başbakanı Özel Danışmanı Tarık Fatemi tarafından imzalandı.

TÜBİTAK ve Pakistanlı muadili Pakistan Bilim Vakfı (PSF) arasında işbirliğini tesis etmeye yönelik anlaşma ile iki ülkenin bilim ve teknoloji kuruluşları, üniversiteleri ve araştırma enstitüleri arasında işbirliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. İşbirliği sayesinde iki ülke arasında bilimsel araştırmacıların değişimi, ortak proje çağrılarının yapılması, araştırma ve geliştirme tesislerinin ortak kullanımı ve bilimsel yeniliklerin paylaşımı mümkün olacak.

Pakistan ile BTY alanındaki hali hazırdaki ilişkiler 2005’te hükümetler arası yapılan “Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması Uygulama Protokolü” ile yürütülüyor. 2005 – 2012 döneminde değişik alanlarda projeler fonlandı. Bunun yanı sıra çok sayıda Pakistanlı araştırmacı TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen yabancı uyruklulara yönelik Doktora ve Araştırma Burs Programları’ndan faydalandı. Yeni imzalanan protokol ile Türkiye – Pakistan BTY işbirliği daha ileri bir aşamaya taşınmış oldu.

 

 

18.09.2013 Kurumsal, Uluslararası